Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: домовленості з Росією посилили суверенітет України


(архівне фото)
(архівне фото)
Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив сьогодні, що домовленості з Росією від 17 грудня посилили суверенітет і незалежність України.

Домовленості з Росією також дозволили Україні вийти на зовнішні фінансові ринки, сказав він в ефірі телеканалу «Інтер», як його цитує агентство «Українські новини».

«Наші платежі за нашими позиках відразу різко знизилися, ми відразу стали надійними позичальниками», – запевнив Азаров. За його словами, Україна вже може позичати кошти не під 20%, а під 7%.

Говорячи про відмову підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом, він заявив, що вона не було підписана через «реальну економічну ситуацію, украй невигідну економічну кон’юнктуру у 2013 році плюс неймовірно високі ціни на газ, борги». «Все це змусило нас ухвалити прагматичне рішення», – сказав Азаров.

Прем’єр також не вважає, що позиція Росії за угодою про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом є шантажем.

«Слово «шантаж» у міжнародній політиці має цілком певний зміст. Коли тобі допомагають у тяжку хвилину, це шантажем не називається», – заявив Азаров.

За його словами, Росія просто намагалася захистити свої інтереси, оскільки товари з ЄС могли потрапити прямо на російський ринок.

Після зустрічі українського керівника в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним цього тижня російська влада оголосила про рішення зробити знижку в ціні на газ для України на третину і надати Києву 15 мільярдів доларів кредиту після того, як наприкінці минулого місяця на саміті ініціативи ЄС «Східне партнерство» Віктор Янукович відмовився підписувати угоду про асоціацію України з Євросоюзом, заявивши, що відкладає це підписання через економічні труднощі і необхідність поліпшити відносини з Росією, значно погіршені останнім часом із боку російської сторони.

Чим муситиме поступитися Україна в обмін на поступки Росії, наразі не відомо.
XS
SM
MD
LG