Доступність посилання

ТОП новини

Депутати-«свободівці» «люстрували» керівника НТКУ


Ігор Мірошниченко
Ігор Мірошниченко
Київ – Депутати-«свободівці» «люстрували» тимчасового керівника державного телебачення України прямо в його кабінеті. Під час зустрічі із народними обранцями Олександр Пантелеймонов змушений був написати заяву про відставку. За версією одного із цих парламентарів, Ігоря Мірошниченка, керівника НТКУ не били. Натомість співробітники НТКУ розповідають, що Пантелеймонов став жертвою нападу «банди людей, які прикривалися своєю депутатською недоторканістю». Дії депутатів від ВО «Свобода» різко засудили їхні колеги по колишній опозиції, а також журналісти. Тим часом відео «люстрації» глави НТКУ є у «Youtube», і його активно коментують користувачі з Росії.

Народні депутати Ігор Мірошниченко, Богдан Бенюк, Андрій Іллєнко та їхні побратими-«свободівці» завітали прямо до кабінету тимчасового керівника Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова і змусили його написати заяву про звільнення. «Свободівці» самі ж і зняли те, що відбувалося. Прес-секретар київського осередку партії Олександр Аронець виклав відео на своїй сторінці у соцмережі «Facebook». Щоправда згодом Аронець видалив це відео, але воно вже опинилося на відеохостингу «Youtube», де його, зокрема, активно коментують користувачі з Росії.



Звуковий фрагмент знятого у кабінеті Пантелеймонова:

Депутати, зокрема, Мірошниченко, на адресу Пантелеймонова: «Заяву пиши! Сідай у крісло, я тобі сказав! Пиши давай! Ти – москальський непотріб! Пиши, прихвостень Москви! Пиши, с…, пиши швидко заяву, я тобі сказав! Ти, москалюго, пиши!»

Пантелеймонов: «Я – москаль? Я – щирий українець!»

Мірошниченко: «Ти – українець? Г…нюк ти, а не українець! Ти агітував за Москву! Ти весь час брехав українцям! Ти і надалі будеш нам локшину вішати? За наші гроші! Пиши бігом!»
Ти – українець? Г…нюк ти, а не українець! Ти агітував за Москву!
Мірошниченко – Пантелеймонову
За словами члена парламентського комітету з питань свободи слова Ігоря Мірошниченка, фізичної сили проти Олександра Пантелеймонова не застосовували. Депутат-«свободівець» стверджував Радіо Свобода, що після отримання від тимчасового керівника НТКУ заяви про відставку Пантелеймонова «випустили на вулицю» і той без проблем поїхав на машині, куди забажав.

«Ви побачили все самі – яка фізична сила?»

«Ви побачили все самі – яка фізична сила? Я йому (Пантелеймонову – ред.) сказав те, що я думав. Але значно менше, ніж у мене було слів стосовно його діяльності. Розумієте? Я вважаю, що українці зробили б значно жорсткіше з ним. 23 лютого я сказав, що треба звільняти всіх і зачищати інформаційний простір від оцих «агентів Кремля». Його змісили написати заяву? А як інакше? Знаєте, що в Україні діє система, коли просто так і звільнити людину не можна! Бо вони то йдуть на лікарняний, то пишуть із помилками заяви…Ви знаєте про це чи ні?», – запитує Ігор Мірошниченко.

На думку Ігоря Мірошниченка, Олександр Пантелеймонов не має права очолювати державне телебачення України, бо він «служив Путіну і російській пропаганді. Інакше як шабашем у прямому ефірі протягом всього дня те, що показував Перший національний, назвати не можна». Мірошниченко мав на увазі показ державним телебаченням України святкування у Росії з приводу «повернення» Криму. І це відбувалося в той час, як від дій російських окупантів гинуть українці, підкреслив Ігор Мірошниченко. Водночас депутат-«свободівець» нагадав про те, як під час подій на Майдані НТКУ дезінформувало своїх глядачів і як на цьому каналі лютувала цензура.

«Вбігає банда і починає тут чинити, прикриваючись своєю депутатською недоторканістю»

Олександр Пантелеймонов наразі не виходить на зв'язок. А як повідомив Радіо Свобода колега Пантелеймонова, продюсер телеканалу «Перший Юкрейн» Національної телекомпанії України Михайло Смуток, тимчасовий керівник НТКУ зараз перебуває у безпеці. Як наголосив Михайло Смуток, Пантелеймонов став жертвою фізичного насильства з боку депутатів-«свободівців». І нападники виконували рейдерське замовлення щодо державного телеканалу.

«Коли Україна фактично втратила за місяць Крим, коли вбивають наших солдатів, кримських татар, коли гинуть люди по всій країні…І тут якась (по-іншому не можу сказати) банда вбігає і починає якісь свої тут речі чинити, прикриваючись своєю депутатською недоторканістю, під рейдерське захоплення певних зацікавлених осіб…Це означає, що саме вони дискредитують те, за що загинула наша «Небесна сотня», – вважає Михайло Смуток.
Саме вони дискредитують те, за що загинула наша «Небесна сотня»
Михайло Смуток
«Це – дискредитація ідей Майдану»

Народний депутат від УДАРу Ірина Геращенко, котра, як і Ігор Мірошниченко, працювала на телебаченні журналістом, категорично засудила дій «свободівців» у кабінеті глави НТКУ. Подібним фактам має дати оцінку Генпрокуратура України, вважає вона. Ірина Геращенко запевнила, що разом із іншими колишніми опозиційними політиками публічно засудить методи, застосовані Мірошніченком і його колегами проти керівника НТКУ.

«Ми засуджували той тиск і ту цензуру, яка ще донедавна існувала на УТ-1 і абсолютно очевидно, що керівництво цієї структури несе відповідальність за цензуру на державному телеканалі. Але розбиратися з цим потрібно в правовому полі. А вибивати силою заяву про звільнення, бити будь-кого, це, насправді є не просто неприпустимим, це і дискредитація ідей Майдану», – констатує Ірина Геращенко.

Тим часом прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає неприпустимими для демократичного суспільства дії народних депутатів, які намагаються силою вирішувати кадрові питання. Тим більше в такій делікатній сфері, як Національна телекомпанія України.

Оцінку роботі керівництва Національної телекомпанії України має давати уряд відповідно до чинного законодавства, зауважив Арсеній Яценюк.
УТ-1 в його нинішньому вигляді – потворне, але і такий метод вирішення проблеми – потворний
Арсен Аваков
Із засудженням дій народних депутатів в офісі УТ-1 виступив і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. На його погляд, «УТ-1 в його нинішньому вигляді – потворне, але і такий метод вирішення проблеми – потворний». Аваков як міністр внутрішніх справ запевнив у готовності, якщо буде доручення Генпрокуратури, організувати проведення всіх необхідних слідчих дій.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG