Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде дієвим «мирний план» президента Порошенка?


Візит Петра Порошенка до Донбасу, 20 червня 2014 року
Візит Петра Порошенка до Донбасу, 20 червня 2014 року
Петро Порошенко офіційно оприлюднив «мирний план». Він включає в себе децентралізацію влади, створення буферної зони на кордоні з Росією та економічне відродження Донбасу. Експерти розмірковують, наскільки дієвим буде «мирний план» президента.

«Мирний план» є продуманим та зваженим, тож його підтримали жителі Донбасу, місцева влада та міжнародна спільнота. Про це заявила уповноважена президента з мирного врегулювання конфлікту у Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко. За її словами, всі бойовики, які проникли зі зброєю на територію України з іншої країни, повинні роззброїтись і повернутись додому через буферний коридор.
Слід докласти всіх зусиль, аби зупинити конфлікт на Сході Україні
Ірина Геращенко

«Власне, сьогодні ми маємо говорити про план «А». Ми не можемо підривати довіру до мирного плану. Ми маємо говорити і про план «Б». Думати про інше ми можемо, так. Тому що ми всі реалісти. Але слід докласти всіх зусиль, аби зупинити конфлікт на Сході Україні», – зауважила вона.

«Мирний план» Петра Порошенка з врегулювання ситуації на Донбасі передбачає гарантії безпеки для учасників перемовин та амністію для тих бойовиків, хто склали зброю і не вчинили тяжких злочинів. Окрім того, президент пропонує створити 10-кілометрову буферну зону вздовж російського кордону.

Слід мати далекоглядну економічну стратегію для України

Згадується також про відновлення економіки сходу України та створення нових робочих місць у регіоні. Проте президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко переконаний: необхідно не лише розвивати економіку певних областей, а продумати далекоглядну стратегію для всієї країни.

«Донбас – це невід’ємна частина української території і економіки. Коли ми не бачимо загальної картини, що ми хочемо робити з українською економікою, і як ми її хочемо відновлювати, і як ми хочемо збільшувати зайнятість українців, як збільшувати їхні доходи, доходи бюджету, то говорити, що ми будемо щось робити на Донбасі – це, я не знаю, якась несерйозно підготовлена програма», – зауважив Олександр Сугоняко.

«Мирний план» також передбачає конституційний захист російської мови, децентралізацію влади, дочасні місцеві та парламентські вибори. За словами мера Алчевська Володимира Косюги, населення Донбасу сприймає такі ініціативи Порошенка схвально.
Найгірший мир – це краще, ніж хороша війна. Я думаю, так уже думає більшість мирних людей Донбасу
Володимир Косюга

«Найгірший мир – це краще, ніж хороша війна. Я думаю, так уже думає більшість мирних людей Донбасу. Державна влада має відповідні можливості і повноваження для захисту населення, а от місцева влада зараз не може нічого. Я вважаю, що місцеве самоуправління – це найголовніший інструмент демократії. А всі кроки, які робитимуться для укріплення місцевого самоврядування, – укріплюватимуть також Україну», – додав він.

Чи є децентралізація панацеєю?

Натомість, експерт Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук переконаний: поспішна та непродумана децентралізація не вирішить проблем Донбасу. Він запевняє, що ця процедура найвдаліше виписана у Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Її Кабінет міністрів України схвалив 1 квітня.

«Документ вивірений від А до Я. Є позитивний висновок Ради Європи щодо цього документа. Під цей документ було підготовлено спеціальні зміни до Конституції. На жаль, Конституційна комісія Верховної Ради не змогла взяти це за основу», – додає Анатолій Ткачук.

Напередодні Петро Порошенко зустрівся з представниками легітимної влади Донецької та Луганської областей та обговорив план дій.

Президент України у своїй інавгураційній промові оголосив про те, що він прагне миру, а не помсти. Він закликав усіх, хто незаконно взяв у руки зброю, скласти її, пообіцяв амністію тим проросійським сепаратистам, «на чиїх руках немає крові українських воїнів та мирних людей, і тим, хто не причетний до фінансування тероризму».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG