Доступність посилання

ТОП новини

Табличка на могилі: «Загинули за путінську брехню»


Табличка на могилі: «Загинули за путінську брехню»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Табличка на могилі: «Загинули за путінську брехню»

Андрій Шароградський

Українські військові заявляють про непричетність до вбивства мирних жителів, поховання яких нібито виявлене в районі суміжних селищ Комунар і Нижня Кринка на околиці міста Макіївка Донецької області.

«Інформація про причетність армії до організації братських могил поблизу Донецька не відповідає дійсності і спрямована на дискредитацію українських військовослужбовців, які продовжують виконувати свій обов’язок щодо захисту територіальної цілісності України в Донецькій і Луганській областях» – із такою заявою виступив прес-центр антитерористичної операції на Україні у відповідь на публікації в російських засобах масової інформації, що містили відомості про виявлення нібито «масових поховань» у Донецькій області, в яких знайдено тіла мирних жителів, в «основному жінок», деякі з яких «піддавалися тортурам» і «можливо, були страчені».

Національна гвардія України також заявила, що не має стосунку до вбивства цивільних осіб під Донецьком. «Бійців Нацгвардії в районі під Донецьком, де виявлені тіла убитих мирних жителів, не було, там перебували інші підрозділи силовиків», – заявив на брифінгу в середу представник Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Бойовики в Нижній Кринці біля могили
Бойовики в Нижній Кринці біля могили

Сепаратисти, які контролюють зараз околиці Макіївки, стверджують, що на могили їм вказали місцеві жителі, які нібито розповіли, що вбивства скоювали українські військові. За їхніми словами, неподалік від поховань були виявлені сухі пайки, якими зазвичай користуються військовослужбовці армії України. Російська влада заявила, що мова йде про «військові злочини», і зажадала створення спеціальної комісії під егідою ПАРЄ та ОБСЄ з розслідування обставин загибелі людей, знайдених у похованнях.

У селищі Комунар побували представники ОБСЄ, які підтвердили, що могили дійсно були виявлені, і вони їх відвідали. Однак, як зазначив керівник прес-служби спеціального місії ОБСЄ в Україні Майкл Бочурків, йдеться не про «масові поховання», як про це повідомляли російські ЗМІ, а про «безіменні могили» – «unmarked graves».

В опублікованому в середу повідомленні місії ОБСЄ в Україні відзначається, що представники так званої «військової поліції» угруповання «ДНР» показали їм три таких могили, в яких, як вони стверджували, було по кілька тіл. Дві могили знаходилися поряд із селищем Комунар, одна – в самому селищі. Поруч із шахтою в селищі співробітники ОБСЄ оглянули два місця в п’ятдесяти метрах одне від одного, в кожному з яких знаходились по два тіла вбитих людей. Вісім гільз від пістолета Макарова були виявлені в п’яти метрах від цих тіл.

Інформаційні агентства «Ассошіейтед Пресс» і «Рейтер» опублікували фотографії з околиць Макіївки, яка минулого тижня піддавалася інтенсивному обстрілу з боку сепаратистів, в тому числі із застосуванням систем залпового вогню. Тяжкі бої за селище йшли з серпня. У перших числа вересня на сайті селища Нижня Кринка були опубліковані фотографії наслідків обстрілів. Місцеві жителі говорили про те, що застосовувалася система «Град». 21 або 22 вересня українські силовики залишили селище Нижня Кринка, підірвавши автомобільний міст. 23 вересня було опубліковано фотографії руйнувань на шахті «Комунарська» в наслідок бойових дій. Хто обстрілював шахту, з тексту повідомлення незрозуміло.

Співробітники ОБСЄ були зняті фотографом агентства «Рейтер» Марко Дюріцею (такий підпис під фото) поруч із передбачуваною могилою (невеликий земляний пагорб), над якою встановлена виготовлена вручну табличка. На ній чітко видно напис «Загинули за путінську брехню», а також позначені 5 імен, очевидно з датами народження і смерті. Як мінімум четверо – чоловічі: Юрій, Сергій, Максим, Реваз. Останній напис – «ЗС (збройні сили?) Росії», далі йде номер, який, як можна припустити, є ідентифікаційним номером військовослужбовця. Що знову ж дає привід припустити: у загиблого не знайдено ніяких документів, крім особистого жетона.

Співробітники ОБСЄ фотографують могилу в Нижній Кринці
Співробітники ОБСЄ фотографують могилу в Нижній Кринці

Друга дата (мабуть, дата смерті) у всіх одна і та ж – 27 серпня цього року. Фотослужба «РІА Новини» опублікувала добірку знімків з Нижньої Кринки. На одному з фото табличка сфотографована окремо, проте напис на ній прочитати неможливо. При цьому добірка має назву ​«На місці поховання мирних жителів під Донецьком». У повідомленні ОБСЄ йдеться, що передбачувана могила з вищезгаданою табличкою знаходиться при дорозі, що веде в селище. Представники ОБСЄ особливо відзначають, що експертів судової медицини на місці не було, тому вони не можуть надати інформацію про те, чи дійсно це була могила, і, якщо так, то скільки тіл там знаходиться.

Могила у селищі Нижній Кринці на Донеччині з написом «Загинули за путінську брехню». Напис на могилі п’ятьох загиблих товаришів, як стверджували у ЗМІ та соцмережах відразу після виявлення могили, зробили російські військові
Могила у селищі Нижній Кринці на Донеччині з написом «Загинули за путінську брехню». Напис на могилі п’ятьох загиблих товаришів, як стверджували у ЗМІ та соцмережах відразу після виявлення могили, зробили російські військові

Читачка сайту Радіо Свобода Марія Голубєва повідомила в коментарях до цієї статті про те, що фото таблички «Загинули за путінську брехню» з’явилося в мережі ще на початку вересня. На цій фотографії всі імена чітко видно. Це:

Борисов Юрій Іванович, 1978 р.н.

Голубяш Сергій Васильович, 1972 р.н.

Неустроєв Реваз Зурабович, 1973 р.н.

Стечін Максим Олександрович, 1989 р.н.

Нижній надпис на табличці: ЗС Росії Ю-257606

У публікації стверджується, що мова йде про загиблих під час перестрілки біля блокпосту на в’їзді в селище, які мали «розпізнавальні знаки Російської Федерації». І що «троє в списку з Республіки Татарстан».

Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах
Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах

На цю ж тему:

На Донбасі загинуло вже 4 тисячі громадян Росії – група «Вантаж-200»

Зниклі безвісти вояки Росії на Донбасі

Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу

Російські вояки повертаються у трунах зі «смертельної відпустки»

У російському Брянську «афганці» проти війни в Україні

Секрети «таємної війни Путіна»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG