Доступність посилання

ТОП новини

Загибель дітей у Донецьку. Хто винен?


Воронка після обстрілу на шкільному футбольному полі у Донецьку, 6 листопада 2014 року
Воронка після обстрілу на шкільному футбольному полі у Донецьку, 6 листопада 2014 року

Київ – Великий резонанс, численні заяви осуду та вимоги негайного розслідування викликала в Україні загибель двох дітей та поранення ще чотирьох юнаків на спортивному майданчику біля школи № 63 у Донецьку. Місце трагедії вже оглянули представники місії ОБСЄ, вони обіцяють незабаром оприлюднити відповідний звіт. Тим часом у Міністерстві освіти України наголошують, що навчальний рік у Донецьку не повинен був навіть розпочинатися і навчальний процес там не має здійснюватися. Школа № 63 розташована дуже близько до аеропорту. І це вже питання до батьків та до незаконного збройного угруповання «ДНР», яке вдає видимість звичайного життя, відзначають співрозмовники Радіо Свобода.

Від вибуху артилерійського снаряда поруч із ЗСШ № 63 у Донецьку загинули 14-річний восьмикласник та 18-річний випускник школи. Поранені три 17-річні юнаки й один 21-річний.

Директор із комунікацій групи СКМ Наталя Ємченко повідомила, що один із порених хлопців – у важкому стані, троє мають поранення середньої тяжкості. Хлопці просто вийшли пограти у футбол.

У Донецьку снаряд влучив у шкільний майданчик
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

6 листопада Інформаційно-аналітичний центр РНБО України оприлюднив свою версію вибуху снаряда. Там стверджують, що артилерійський снаряд був випущений з боку територій, контрольованих незаконними збройними угрупованнями, а саме – з боку Макіївки.

РНБО оприлюднила супутникові знімки та фото з місця трагедії, які, на її думку, демонструють, з якого напрямку прилетів снаряд під ворота спортивного майданчика.

Напрямок удару, дірка в огорожі
Напрямок удару, дірка в огорожі

Напрямок удару, дірка в огорожі всередину
Напрямок удару, дірка в огорожі всередину

Напрямок удару
Напрямок удару

Напрямок удару, прив’язка до місцевості
Напрямок удару, прив’язка до місцевості

Напрямок удару, загальний план
Напрямок удару, загальний план

Напрямок удару, карта
Напрямок удару, карта

Напрямок удару, карта
Напрямок удару, карта

СБУ порушила кримінальне провадження за цим фактом.

МЗС України офіційно звинуватило проросійських бойовиків в обстрілі донецької школи. Речник МЗС України Євген Перебийніс написав у своєму «Твіттері», що є докази того, що снаряд, який влучив у школу, випустили з підконтрольної бойовикам території. Він посилається на ті ж фотознімки, що й РНБО України.

Крім того, міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав керівництво ОБСЄ терміново направити своїх спостерігачів на місце падіння снаряда у школі № 63 Донецька.

Натомість Слідчий комітет Росії звинуватив у смертях українську армію, висуваючи таку версію слідства, і порушив кримінальну справу через обстріл.

Як повідомила Радіо Свобода старший медіа-фахівець моніторингової місії ОБСЄ Ірина Гудима, у четвер, 6 листопада, експерти місії побували на місці трагедії, оглянули його, опитали свідків та найближчим часом оприлюднять звіт за підсумками своєї поїздки.

Із вимогою забезпечити негайне розслідування вибуху на стадіоні школи № 63 у Донецьку до керівництва АТО та до Генпрокуратури звернулася уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

Міністерство освіти не визнає навчального процесу в донецьких школах

Павло Полянський
Павло Полянський

Заступник міністра освіти та науки України Павло Полянський у коментарі Радіо Свобода повідомив, що українське освітнє відомство офіційно не визнає навчального процесу в донецьких школах, оскільки від самого початку вважало, що це небезпечно. Відповідно, за те, що в школах, які перебувають у зоні бойових дій на контрольованих «ДНР» територіях, відбуваються заняття, відповідає це незаконне збройне угруповання й директори шкіл, які визнали його владу. У Міністерстві освіти України наголошують, що ці школи не зможуть видати законних документів про освіту випускникам.

Ми бачимо, що росіяни й місцеві терористи не зупиняються ні перед чим. В таких умовах окупації жодного навчання там не можна здійснювати
Павло Полянський

«Те, що сталося, жахливо. Ми бачимо, що росіяни й місцеві терористи не зупиняються ні перед чим. Природно, що в таких умовах окупації жодного навчання там не можна здійснювати. Ми бачимо, що ціна цього занадто висока – життя й каліцтва українських дітей. Те, що там відбувається, не визнається ні за початок навчального року, ні за здійснення навчального процесу. Ми неодноразово на цьому наголошували для того, щоб не вводилися в оману ні батьки, ні вчителі», – заявив Павло Полянський.

Тим часом Міністерство освіти та науки спільно з представництвом ООН в Україні розпочинає «антимінну кампанію», у рамках якої розповсюджуватимуть відеоролики й буклети для батьків і дітей про те, як зберегти життя й здоров’я дітей на територіях, де велися (чи досі ведуться) бойові дії.

Обидві сторони порушують зобов’язання із захисту населення – Amnesty International

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала до проведення негайного та ефективного розслідування загибелі дітей. Там заявили про те, що обидві сторони конфлікту порушують свої зобов’язання із захисту цивільного населення.

Досить часто сепаратисти перебувають всередині цивільних об’єктів, ведуть там свій обстріл. Потім українська сторона відповідає в тому напрямку
Тетяна Мазур

Позицію організації Радіо Свобода прокоментувала виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

«Це не перший випадок невибіркових обстрілів, які ми зафіксували в Донецькій області та Донецьку. Те, що побачили наші дослідники, – невибіркові обстріли ведуть дві сторони конфлікту. Крім того, ми побачили, що досить часто сепаратисти перебувають всередині цивільних об’єктів, ведуть там свій обстріл. Потім українська сторона відповідає в тому напрямку, де стоїть житловий будинок», – заявила Тетяна Мазур.

На запитання про те, як можна провести таке розслідування, якщо українська влада не контролює територію Донецька, Тетяна Мазур зазначила: «Ми розуміємо, що проводять певні військові дії. Але як тільки зміниться ситуація, українська влада повинна забезпечити таке розслідування, забезпечити правоохоронні органи на місцях необхідними ресурсами для того, щоб можна було проводити відповідні слідчі дії. Доволі часто ми бачимо, що зволікають представники українських правоохоронних органів із розслідуванням кричущих порушень прав людини».

«Ахметов апелює до космосу, до іноземців чи до кого?» – Гармаш

Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

Донецький олігарх Рінат Ахметов на офіційному сайті донецького клубу «Шахтар» висловив співчуття рідним загиблих дітей, а також пообіцяв, що його гуманітарний штаб надасть всю необхідну допомогу постраждалим у цій трагедії. Школа № 63 є його рідною, він там навчався.

«Скажіть мені, скільки ще має бути дитячих смертей, загиблих та скалічених, скільки ще має бути сліз, щоб ця війна нарешті скінчилася?! Я звертаюся до всіх: зупиніть вогонь! Припиніть вбивати мирних жителів! Припиніть вбивати дітей!» – мовиться в заяві Ріната Ахметова. Щоправда, її автор так і не уточнює, до кого саме звернений цей заклик.

Сергій Гармаш
Сергій Гармаш

Головний редактор донецького видання «Остров» Сергій Гармаш вважає, що такі звернення до всіх і ні до кого конкретно – це брак позиції, і це ніяк не протидіє все новим і новим трагедіям.

«Я не зрозумів, кому він це каже: у космос комусь, іноземцям чи кому? Тобто це та ж сама хвороба – відсутність позиції конкретної. Її немає в Ахметова, немає, я вважаю, у нашої влади, у президента. Її немає і в більшості мешканців Донецька. Вони просто живуть, розумієте. Вони хочуть жити звичайним життям, тому й відбуваються такі трагічні події. Якби там загинуло три наші солдати такого ж віку, то, мабуть, ніхто б про це й не знав. А оскільки це школа Ахметова, то це така серйозна подія», – каже журналіст.

Сергій Гармаш наголошує, що 63-я школа розташована доволі близько до Донецького аеропорту – на відстані 2–3 кілометрів, і потрапляння туди снаряда можна й потрібно було спрогнозувати.

Діти на Донбасі гинули не лише від вибуху випущеного снаряда. Так, у місті Зугрес Донецької області при спробі розібрати снаряд, що не розірвався, загинули двоє дітей, п’ятеро були поранені. Як повідомили в Управлінні інформаційної політики і з питань преси Донецької облдержадміністрації, там теж семеро школярів знайшли снаряд, що не розірвався, і при спробі перемістити його боєприпас вибухнув.

В авіакатастрофі малайзійського «Боїнга-777» на Донбасі загинуло 80 дітей із різних країн світу, з них – троє немовлят. За даними міжнародної розвідки, свідченнями української сторони та відповідно до змісту перехоплених СБУ розмов проросійських бойовиків, літак був збитий саме представниками незаконного збройного угруповання «ДНР», які могли сприйняти його за військовий літак, із зенітно-ракетного комплексу «Бук».

Проте російська пропаганда також вдавалася до маніпуляцій на темі дітей під час конфлікту. Так, перед цією масовою загибеллю дітей телевізійний «Перший канал» у Росії розповсюдив брехню про нібито розп’ятого Національною гвардією України у Слов’янську трирічного хлопчика. Дезінформацію Першого каналу спростували самі ж мешканці Слов’янська, МВС встановило особу жінки, яка про це заявила в інтерв’ю «Першому каналу». Проте досі цей телеканал не спростував брехливої інформації.

За даними ООН, найсвіжі з яких оприлюднювалися 8 жовтня, від початку конфлікту на Сході України загинуло 3660 людей, 8756 поранені. Раніше, станом на 11 вересня, в ООН повідомили, що на Донбасі внаслідок бойових дій загинуло не менше ніж 27 дітей, щонайменше 56 були поранені.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG