Доступність посилання

ТОП новини

Від ЄС потрібно більше консультацій і санкцій – генсекретар ОБСЄ про Донбас


Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр
Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр

У зону конфлікту в Україні, на якій діяв режим припинення вогню, заходить важка військова техніка, вантажівки, обладнання, танки. І це, очевидно, посилює можливості проведення воєнних операцій у цій зоні, заявив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр, який у Брюсселі в середу проводить зустрічі з керівництвом ЄС і НАТО.

Представник ОБСЄ водночас додає, що продовжується чинення перешкод міжнародній спостережній місії виконувати завдання, що були передбачені «мінськими угодами».

Генеральний секретар ОБСЄ наголошує й на тому, що ситуацію поляризує та ускладнює той факт, що українські трансляційні мережі у цій зоні були замінені російськими. Трактування подій ЗМІ з обох боків протилежні, що «створює ще більший конфлікт в зоні бойових дій, а також дестабілізує ситуацію та створює розколи в інших частинах континенту, де поруч із місцевим мешкає й російськомовне населення».

Cпостерігачі ОБСЄ у Донецьку та Луганську не мають змоги рухатися за межі цих зон. Ті, хто контролює ці зони, дають нам змогу бачити тільки те, що їм хочеться нам показати

«Ми на місцях маємо обмежений доступ. Групи спостерігачів ОБСЄ, що зосереджені у Донецьку та Луганську, не мають змоги рухатися за межі цих зон. Існує постійний ризик того, що ті, хто контролює ці зони, дають нам змогу бачити тільки те, що їм хочеться нам показати. Це ми добре усвідомлюємо», – пояснив Ламберто Дзаннієр.

«Сепаратисти пересувають розділову лінію»

Генсекретар ОБСЄ також зауважує, що використання безпілотників постійно ускладнюється: були випадки обстрілів апаратів, а також «створюються електронні перешкоди для сигналу, як свідчать фахівці, високотехнічною військовою технікою».

Також не маємо змоги перевіряти російських так званих «гуманітарних конвоїв»

«Ми, координуючи наші дії з Червоним Хрестом, також не маємо змоги перевіряти російських так званих «гуманітарних конвоїв». Ми тільки спостерігаємо за проїздом цих конвоїв, один з яких знову у дорозі в напрямку України», – пояснив Ламберто Дзаннієр.

Підсумовуючи, він каже, що триває постійне погіршення ситуації, сепаратисти займають нові території в зоні конфлікту, пересуваючи розділову лінію, воєнні дії з обох боків постійно частішають.

На початковій стадії режим припинення вогню на сході України сторонами конфлікту дотримувався краще, ніж зараз, додає він.

Картина загалом проблематична й це свідчить, що існує крайня потреба активніше долучатися до пошуку виходу із ситуації всіх акторів, включно із ЄС, каже Ламберто Дзаннієр.

«Я бачу необхідність у більшій заангажованості Європейського союзу, а це включає такі елементи, як консультації, розгляд санкцій та використання інших елементів його політики», – заявив він на засіданні комітету із закордонних справ Європарламенту.

10.11.2014
Треба відслідковувати, хто з місії ОБСЄ працює на спецслужби Росії – Яременко

«Заяви представників Росії з прізвищем Чуркін... Чи вони представники при ОБСЄ чи ООН – вони брешуть, вони дезінформують» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG