Доступність посилання

ТОП новини

Безумство російських тролів


Фрагмент форуму, заповненого тролями з Санкт-Петербурга
Фрагмент форуму, заповненого тролями з Санкт-Петербурга

Колишній співробітник так званого «Міністерства правди» розповів про роботу платних коментаторів в інтернеті

Значну частину постів та коментарів на Інтернет-форумах, присвячених політиці, залишають професійні тролі, які отримують за участь у дискусіях зарплату. Фальшивих акаунтів у Twitter, Facebook, ЖЖ, «ВКонтакте» тисячі, а завдяки російсько-українському конфлікту їх стає все більше і більше. «Кремлівські тролі» пасуться на російськомовних ліберальних форумах, коментують сайти міжнародних ЗМІ, в тому числі Радіо Свобода. Російські модератори так-сяк навчилися їх вираховувати, а на Заході потоки (як правило, безграмотних) коментарів на підтримку Путіна досі викликають острах.

Найвідоміша «фабрика тролів» – контора під назвою «Інтернет дослідження» – цілодобово працює в Петербурзі. Останнім часом почастішали витоки відомостей з цієї секретної організації: нещодавно відразу три колишніх її співробітника розповіли Радіо Свобода, як вони любили Путіна 12 годин на день за 40 тисяч рублів на місяць.

Ось ще одне свідчення, яке проливає світло на діяльність найбезглуздіших підрозділів контори, розташованої на вулиці Савушкіна в Петербурзі. Петербурзький блогер Марат Буркхард два місяці пропрацював у відділі, який займався коментарями на маловідомих провінційних форумах, і божевільна структура цієї роботи вражає уяву. Ось що Марат Буркхард розповів Радіо Свобода.

– Марате, ви написали в своєму блозі, що ваших матеріалів про роботу на «Фабриці тролів» вистачить на цілу книгу. Ви вирішили там попрацювати просто через авантюризм, задля розваги?

– Так, авантюризм правильне слово. Тому що більше такої роботи, по-моєму, немає ніде.

– Складно влаштуватися?

– Важко, так. Там треба написати тексти перш, ніж вирішать, підходиш ти на цю роботу. Такий літературний відсів.

– Якого роду тексти?

– Спочатку нейтральний текст «Вегетаріанство: за і проти». Далі починаються ближче до справи тексти. Що, наприклад, я думаю про гуманітарні конвої до Донецька.

– Вам, напевно, довелося сильно покривити душею, тому що ви людина ліберальних поглядів, прозахідних?

Там постійний ідеологічний контроль за тим, що пишеться

– Так, я прозахідних поглядів, звісно. Тобто для мене це природно, а для них, звичайно, не природно. Про свої погляди я не писав нічого, інакше б мене не взяли на роботу, а відразу б погнали звідти. Там постійний ідеологічний контроль за тим, що пишеться. Я кілька разів «несвідомий» був у якихось моментах.

– І відразу вам визначили зарплату в 45 тисяч рублів чи поступово дають підвищення?

Це справжня фабрика, де існують виробничі норми, при виконанні норми ти заробляєш 45 тисяч. А норма – це 135 коментарів за зміну, яка триває 12 годин

– Ні, відразу – за виконання норми. Це справжня фабрика, де існують виробничі норми, при виконанні норми ти заробляєш 45 тисяч. А норма – це 135 коментарів за зміну, яка триває 12 годин.

– Скільки там відділів?

– Це сучасна будівля, чотири поверхи. Там є ще відділ «Живого Журналу», відділ новин, відділ, де картинки всілякі роблять, демотиватори, відділ, де відео роблять. Але я в цих відділах ніколи не був, у кожного свій кабінет, столи з комп'ютерами, і особливо там по кабінетах не ходить ніхто, всі сидять на своїх місцях.

– Скільки у Вашому відділі було осіб?

– Двадцять.

– Усі працювали по 12 годин на день?

– Так. Існує денна та нічна зміна.

– Треба сидіти в офісі чи можна з дому працювати?

– Там немає віддаленої роботи. Вночі приходить інша зміна, нічна. Я працював у денну.

– 12 годин безвилазно сидіти в конторі... А чому такі гігантські зміни?

– Це два через два дні. Мабуть, вони так порахували, що замість 8 треба працювати по 12.

Лиходій, картинка, посилання

– Наш відділ коментував пости. Всілякі є форуми, наприклад, Infosamara.ru та інші, всі міста і села Росії, у кожного є сайт загальноміський, на якому є форум. Спеціальні люди на цей форум щось пишуть, якусь новину, а наше завдання було її прокоментувати. Причому коментується це таким чином: ми на трійки розділені, один з нас «злодій», той, який пише, що нібито не згоден з тим, що написано на цьому форумі, лає владу, щоб якусь достовірність надати тому, що відбувається. Решта двоє вступають в дискусію з ним: ні, ви не праві, все абсолютно правильно. Причому один повинен забезпечити коментар якоюсь картинкою відповідного змісту, а інший посиланням на свою правоту. Зрозуміло, так? Лиходій, картинка, посилання.

– Тобто Ви сидите втрьох поруч, домовляєтеся і розігруєте таку п'єсу на цьому форумі?

Даються п'ять ключових слів. У кожного з нашої трійки це ключове слово має бути всюди в кожному коментарі. Причому його не можна відмінювати

– Так, такий абсурд. Ми там особливо не розмовляємо, тому що кожен зайнятий. Коментар повинен бути обсягом не менше 200 знаків. Треба строчити і строчити без кінця. Ми сидимо і особливо не розмовляємо, тому що видно й так, що написано, але це можна не читати, бо маячня якась. Новина пишеться, її коментує хтось, але реальні люди, мені здається, це взагалі не читають. Так наша трієчка проходиться по всій країні, по всіх форумах, починаючи від Калінінграда, закінчуючи Владивостоком, підтримуємо життя на цих форумах, щось там пишемо, відповідаємо одне одному. Там є ключові слова, теги, вони потрібні для пошукових машин. Даються п'ять ключових слів, наприклад: Шойгу, міністр оборони, російська армія. У кожного з нашої трійки це ключове слово має бути всюди в кожному коментарі. Причому його не можна відмінювати. Іноді важко дуже що-небудь писати, коли не відмінюється все.

«Американські маріонетки, які засіли в Києві»

Ось одне із завдань, яке отримала «трійка» Марата Буркхарда.

Основна ідея: «Присутність військ НАТО в складі українського контингенту».

Ключові слова: новини України, Росія і Україна, війна в Україні, політика України, Україна НАТО, НАТО.

Цю тему треба підняти на 35 провінційних форумах. Вихідний пост «НАТО знову «засвітилося» насамперед з'являється в ЖЖ flcrbqrjn.

«Київська хунта регулярно нацьковує підконтрольні їй ЗМІ на Росію, а ті безсоромно брешуть, відчайдушно стверджуючи, що ЗС Росії воюють на території України, але докази своїх слів надати відмовляються (бо ж немає їх). Натомість, коли справа доходить до ВСУ, то жодні докази присутності в їхньому складі іноземних найманців і агентів західних спецслужб не бентежать американських маріонеток, які засіли в Києві, – брешуть і не червоніють!»

Потім цей пост (за алфавітним списком) з'являється на астраханському форумі. Тут у справу вступає «троль-лиходій» під ніком Yana24. Лиходій сумнівається: «Та які ж це найманці НАТО? Подумаєш зняли якогось американця, ще невідомо що вони там конкретно робили, Росія як завжди звинувачує Україну в тому що сама в принципі робить, про ваших найманців уже давно говорили і все одно ви їх звідти не виводите!».

​Лиходієві відповідає «троль із посиланням»: «Ви текст уважно прочитали взагалі? Якщо в курсі теми, то повинні знати, скільки вже було надано доказів того, що війна в Україні продовжується через Захід і небажання Порошенка прямувати до миру. То речі західних солдат знайдуть, то самих солдатів. А де доказ того, що в Україні російські війська? Нема! Як і самих військ! http://tsnews.ru/index.php/in-ukraine/item/4880-out-of-my-face-anglogovoryashchikh-naemnikov-zasnyali-v-mariupole».

Настає черга «троля з картинкою».

Після астраханського форуму – форум міста Бійська. Вихідний пост той же: «НАТО знову засвітилося». «Злодій» противиться: «Так маячня ж якась, те, що ви зняли на камеру, ще нічого не значить, може, Росія підлаштувала все це, щоб звинуватити Україну вкотре і що там воюють найманці НАТО! Краще обговоріть те, що там роблять досі російські найманці!».

«Троль із посиланням» дає відсіч: «Маячню пишите ви, коли вам вже надається не перший доказ того, що американські солдати присутні в Україні. Що, питається, вони там роблять, коли війна в Україні, як каже Порошенко, стосується тільки самої України? А де доказ того, що там російські найманці? Тому не треба ля-ля!».

Крапку в дискусії ставить «троль з картинкою» (картинка вже нова): «А я хочу зазначити, що незважаючи на всі хитрощі українського уряду (мобілізація, залучення ПВК, залучення інструкторів НАТО, брехлива пропаганда) Збройні сили України все одно деморалізовані і зазнають величезних втрат».

За Бійськом – Брянськ, Великий Новгород, Владивосток, Волгоград, два форуми у Воронежі, кілька загальноросійських форумів, наприклад «Чупакабра», і завершуються пригоди «трійки» в Читі і Череповці.

Жував Обама жуйку

– Марате, Ви могли би згадати найдивніші, найсмішніші, найнезбагненніші завдання, які Вам давали?

– Найсмішніше: жував в Індії Обама жуйку, помітив, одразу ж виплюнув. Треба 135 коментарів написати на цю тему, причому у виразах не соромитися. Пишіть, як хочете, аби втулити слово Обама, а там можна хоч матом крити. У завданні завжди висновок треба зробити, він уже написаний, що Обама – це така чорна мавпа, яка не знає про культуру нічого, приїхала в древню Індію, жує там жуйку. Смішно, що за будь-яку дрібницю хапаються моментально. З іншого боку, це не смішно, абсурдно і взагалі за гранню.

Основна ідея: формуємо негативне ставлення до Барака Обами; президент США систематично порушує правила етикету під час офіційних візитів.

Ключові слова: США, новини США, політика США, Барак Обама, Росія Індія

Починається історія знову в ЖЖ, але акаунт троля інший.

На форумі в Астрахані з’являється «злодій»: «А якщо він чхне, ви теж будете це обговорювати? Що за маячня, ну жувала людина жуйку, забулася трохи, з кожним ж буває, мені здається, що, попри це, президент США все одно доб'ється свого, не думаю що якась клята жуйка посприяє тому щоб Штати не зближувались з Індією!»

«Троль із картинкою» (карикатура на Обаму) завершує дискусію: «Ой, та хто тільки Обаму не критикує! Пам'ятаю новини США про його візит до Франції. Тоді його розкритикували французькі користувачі соціальних мереж. Люди були обурені манерами лідера США, який смакував жувальну гумку під час офіційних заходів».

І знову на 35 форумах – від Бійська до Чити – трійка з вулиці Савушкіна обговорює жуйку, сперечаючись між собою. Інших коментарів немає, але тема підлітає в топ «Яндекса» (російська пошукова система – ред.).

Всі сили кинуті в Україну

– Марате, але ж головне завдання фабрики – писати на відвідуваних форумах, зокрема, на форуми ідеологічних ворогів? Хто цим займається?

Є відділ українською мовою, відділ англійською мовою, бомбардують сайти CNN або BBC

– Там є відділ українською мовою, відділ англійською мовою, бомбардують сайти CNN або BBC. У цих свої завдання, не Самара, а New York Times. У нас, звичайно, простіше.

– Ви ж знаєте мови, вам не пропонували перейти до іноземного відділу?

– Пропонували, у мене була співбесіда в англійський відділ, але мене там стали питати з приводу моїх переконань, на що я відповідав, що я аполітичний, не знаю, не слідкую. Мабуть, це зіграло свою роль, треба було відповідати, що я стежу і розумію. Зарплата, до речі, вже не 45 тисяч, а 65 і вище у цих співробітників, які іноземними мовами володіють.

– І окремі люди працюють по соціальних мережах – по Facebook зокрема?

Молодь працює така, яка ледь розуміє, про що йдеться. Потім ввели щось типу політінформації, тобто заходить юнак, який про порядок денний говорить, про що писати, щоб трошки хоча б розкрити тему. У цього юнака самого рівень вкрай низький, тому виглядає все абсурдно.

– Так, по Facebook є спеціальні. Там кабінетів 40, і в кожному сидить по 20 осіб, у кожного свої завдання. Пишуть і пишуть цілий день, і там не до сміху, за сміх звільняють. А так кожен день, будь-яка новина – і давай, поїхали. То Обама, то Меркель, то Греція, то Північна Корея. Молодь працює така, яка взагалі ледь розуміє, про що йдеться. Політолог не може охопити всю картину світу, а тут дається завдання: пиши про це. А як пиши – неважливо, хвали чи лай, головне, вставляй це ключове слово, тег. Потім ввели щось типу політінформації, тобто заходить юнак, який про порядок денний говорить, про що писати, щоб трошки хоча б розкрити тему. У цього юнака самого рівень вкрай низький, тому виглядає все абсурдно. До речі, був іспит у нас по ідеології, там 15-20 питань ставлять, треба відповісти. Ті, хто не відповідає, перездача, хто взагалі нездатний, звільняють.

– І що запитували на іспиті?

– Наприклад, чого Росія домагається в «Донецькій народній республіці»? Відповісти на нього дуже складно, а тут треба двома-трьома словами. Або хто така Псакі, наприклад, більш легке питання.

– Напевно, тема України домінує?

– Так, усі сили кинуті в Україну.

Єлейний Путін

– Марате, а як працює ваша трійка, коли потрібно не лаяти Україну чи Америку, а хвалити Росію?

Мені довелося писати, що більшість німців підтримують політику Путіна. Звідки все це береться – невідомо, але треба про це писати. Це смішно, коли ти пишеш «більшість німців»

– Мені довелося писати, що більшість німців підтримують політику Путіна. Прямо так дається установка, що більшість німців підтримують політику Путіна, незадоволені політикою Меркель. Звідки все це береться – невідомо, але треба про це писати. Це смішно, коли ти пишеш «більшість німців».

– У таких сюжетах теж є «лиходії»?

– Якщо що-небудь про Путіна, він має сумнів: та годі, облиште, Путін поїхав до Воронежа через популярність у народу. На що ми відповідаємо: та ви що, про яку популярність йдеться, він і так популярний, йому популярність не потрібна, він просто хоче з народом. Ось смішний приклад. Путін на Різдво поїхав до сільського храму, і тут ялинок-ялинок навколо. Як це чудово, як це прекрасно, як це здорово, який він молодець.

Основна ідея: позитивне ставлення до внутрішньої політики Володимира Путіна; президент особисто привітав росіян із Різдвом.

Ключові слова: президент рф, путін новини, політика путина, різдво, владимир путин.

Знову новий акаунт у «Живому Журналі». Посту про Путіна передує цитата з вірша Марини Цвєтаєвої: «Грех над церковкой златоглавою кружить и не молиться в ней», що звучить у цьому контексті вельми двозначно.

«На шляху до Господа президент РФ Володимир Путін був, як завжди, з народом! Де, як не в глибинці, далеко від суєти міст, можна відчути це святе свято!», – розчулюється троль.

На форумі в Барнаулі розперізується «троль-лиходій»: «Ой та що ви такого прям дивовижного знайшли в його привітанні??? Я не збагну!!! Володимир Путін звичайна людина!! Ну подумаєш президент!! Якщо я по телеку всіх привітаю з Різдвом, то ви теж про мене такі статті писати буде??? Теж мені!! Знайшли, що обговорювати!»

«Троль з картинкою» відповідає: «Що за ідіотизм! Путін наш президент. І дуже здорово, що він привітав усіх зі святом із сільського храму. Різдво – це диво. Заздрю парафіянам. Я б із задоволенням був би там у цей великий святковий день».

На форумі в Єкатеринбурзі «троль-лиходій» шаленіє: «Подаруй сусідові упаковку гречки в цьому році!! Ось вам і добро!!! Володимир Путін просто реально представляє те, що нас з вами чекає попереду!! Він просто-напросто поїхав помолитися за свою дупу і відмолити гріхи!! Загнав країну в повну ж*пу, а тепер куди подітися??? Молитися та й годі!»

І одразу ж отримує гідну відсіч: «Господи, ну і язик у вас! Різдво – світле свято, а ви тут так сваритесь. Не варто. Гречки усім вистачить, та й наша країна антиросійські санкції спокійно переживе. Так що вітаю всіх зі світлим святом і бажаю всім миру і добра. Особливо ВАМ!».

На форумі в Кисловодську «троль-лиходій» міг би стати ватажком «п'ятої колони»: «Свято-то святе!!! Тільки от ваш улюблений Володимир Путін не такий вже і святий!!! Поки ви тут сидите і його хвалите, він їздить по храмах і свої гріхи замолює за те, що країну довів до такої кризи!!! Я ось звикла дивитися правді в очі! І особисто я б вам порадила продуктами запасатися!»

«Троль із посиланням» не дрімає: «Ну так ви ж, напевно, відзначаєте Різдво хоча теж не святі, впевнений. В Росії немає ніякої кризи... ви подивіться в Україні – от де криза. А в нашій країні з'явилася проблема з рублем, але впевнений , президент Росіївміє її вирішити. До того ж, це не його вина, бо падіння курсу було викликано штучно».

І трійка з элейним Путіним мчить по 35 форумах.

Ви що, не розумієте, що це Янукович?

– Марате, чи були випадки скандалів, коли людей звільняли за ідеологічні помилки?

Я одного разу помилився, вставив карикатуру на Януковича помилково замість Порошенка. А Януковича лаяти теж не можна, Янукович теж хороший. Мене відразу викликали на килим: як ви так, як ви смієте?

– Були, так. При мені одного звільнили. Мене теж мурижили. Там стільки карикатур, що я одного разу помилився, вставив карикатуру на Януковича помилково замість Порошенка. А Януковича лаяти теж не можна, Янукович теж хороший. Мене відразу викликали на килим: як ви так, як ви смієте? Ви що, не розумієте, що це Янукович? Ще там все це зі страшенно серйозними обличчями відбувається. Там начальства стільки, яке постійно пильнує і стежить за всім.

– А хто начальство?

70-80 тисяч за те, щоб читати мою маячню, якщо я там помилюся, ось так мені пальчиком помахати

– Вихідці з цього ж середовища, мабуть, які домоглися чогось, давно там працюють. Зарплата у них, до речі, удвічі вища. Я випадково побачив відомість, просто жахнувся – 70-80 тисяч за те, щоб читати мою маячню, якщо я там помилюся, ось так мені пальчиком помахати.

– Хто йде на цю роботу? Там є люди, які щиро хочуть боротися з Обамою або з Меркель за «Донецьку республіку»?

Найстрашніше, коли під час обідньої перерви чуєш, що люди, які пишуть весь день про це, замість того, щоб кави попити, про щось інше поговорити, починають люто з піною у роті щось доводити

– Так, там є такі. Це найстрашніше: коли під час обідньої перерви (там щось на кшталт кафетерію є, де автомати стоять з кавою) чуєш, що люди, які пишуть весь день про це, замість того, щоб кави попити, про щось інше поговорити, починають люто з піною у роті щось доводити. Там є такі фанатики. Але основна маса – це молодь, яка робить це через гроші. Тобто вона настільки безграмотна політично, їм що Путін, що Обама. Вони, звичайно, за Путіна всі, але політично безграмотні абсолютно. Що сказали, про те і пишемо, нічого не запитуємо, та й знати не хочемо.

– Чи не зустрічали людей, які пишуть на форум Радіо Свобода?

Відділи між собою особливо не дружать, дружба не заохочується. Система там дуже репресивна, запізнення на хвилину – вже штраф 500 рублів

– Я особисто не знаю, бо відділи між собою особливо не дружать, дружба не заохочується. Система там дуже репресивна, запізнення на хвилину – вже штраф 500 рублів. Навколо одні суцільні репресії щодо співробітників: за найменший відступ штраф, постійні погрози звільнення, постійно якісь накази. Все якось не по-людськи там відбувається.

– Вас звільнили чи ви самі вирішили піти?

– Сам, бо не можу займатися абсурдною роботою. В якості досвіду життєвого, я його пройшов, а далі все це не має сенсу – це все абсурдно. Я не поділяю цю ідеологію, я абсолютно проти, я в стані ворога перебуваю. Двох місяців достатньо, щоб зрозуміти, як там все влаштовано. Далі працювати сенсу немає навіть заради грошей, потім це настільки тяжка праця, що бог з ними, з грошима, аби туди не ходити. До речі: коли з’являється журналіст який-небудь, намагається увійти чи щось запитати, там вони всі тримають оборону, всі штори закриті, заборонено виходити на вулицю протягом дня і так далі. Вони дуже бояться журналістів.

– Але тим не менш, витоків дуже багато. Троє людей нам дали інтерв’ю минулого тижня. Взагалі все це нагадує пародію на роман Оруелла.

– Так, усе правильно, «Міністерство правди». Працюєш у цьому «Міністерстві правди», яке є «Міністерством брехні», і всі в цю правду типу вірять. Так, правда, це Оруелл.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

На цю ж тему:

16.03.2015
«Кремлівські тролі» розповіли про себе: де сидять і чим займаються

«Вони люблять Путіна 12 годин поспіль» – колишні «кремлеботи» далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Волчек

    Головний редактор сайту Російської служби Радіо Свобода. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1988 року. Працював у Москві, Мюнхені, з 1995 року – в Празі. Ведучий програми «Культурний щоденник», редактор розділу «Культура».

    Народився в Петербурзі в 1964 році, в СРСР публікувався в самвидавній періодиці, в 1987-89 роках працював в журналі «Гласність». Автор кількох книг прози і віршів, в моїх перекладах видані твори В. Барроуза, Ф.О’Коннора, Г.Давенпорта, К.Акер, П.Боулза та інших англійських і американських письменників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG