Доступність посилання

ТОП новини

Затримання Марії Варфоломєєвої – зазіхання на свободу слова – ІМІ


Журналісти-в'язні сепаратистських режимів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:25 0:00

Журналісти-в'язні сепаратистських режимів

Громадську активістку взяли в заручники під час виконання журналістського завдання – Романюк

Уже півроку минуло відтоді, як активістка Марія Варфоломєєва потрапила у полон до сепаратистів у Луганську. Її затримали 9 січня під час спроби сфотографувати житлові будинки на замовлення одного з українських ЗМІ. У «МВС» угруповання «ЛНР» активістку звинуватили у співпраці з «Правим сектором» і в коригуванні артилерійського вогню під час обстрілу Луганська 27 січня. Щоправда, сам обстріл стався через кілька тижнів після затримання Марії. Про те, яких заходів потрібно вжити, щоб звільнити громадську активістку, у студії програми «Донбас. Реалії» на Радіо Свобода говорили з виконувачем обовʼязків директора Інституту масової інформації Оксаною Романюк.

– Чи поширена нині форма співпраці громадських діячів на окупованій території зі ЗМІ? Та чи можна вважати їх журналістами у випадку затримання під час зйомки?

Оксана Романюк
Оксана Романюк

– Ми вважаємо, що затримання Марії Варфоломєєвої відбулося під час здійснення журналістської діяльності. Тому що тоді вона знімала на фотоапарат житлові будинки. Ці фотознімки вона не встигла нікуди передати. Тому обвинувачення її у коректуванні вогню виглядають дуже дивними й слабо стосуються реальності. У нас є інформація, що Марія працювала фіксером, а усі міжнародні організації розглядають роботу фіксера як журналістську діяльність. Більш того, є дані, що вона знімала ці житлові будинки на замовлення одного з харківських ЗМІ. До цього вона працювала журналістом на два місцеві видання. На жаль, вони закрилися внаслідок окупації, не могли далі працювати. Тому ми розглядаємо Марію як журналістку, як медіа-асистента, і розглядаємо її затримання як зазіхання на свободу слова.

– Яким чином медіа-спільнота може допомогти у цій ситуації?

– Найперше – публічно піднімати питання перед СБУ, перед президентом, перед владою, щоб активізувалися зусилля щодо визволення Марії. Вона там уже сидить шість місяців. Друге – звертатися до міжнародних організацій, щоб вони підключали свої канали. Наприклад, ОБСЄ, щоб вони прийшли та подивилися, в яких умовах вона там перебуває. За нашими даними, тривалий час її тримали у підвалі. Лише нещодавно її перевели у місцеве СІЗО.

– Чи є статистка, скільки всього журналістів перебувають у заручниках сепаратистів?

– За нашою інформацію, зараз тiльки Марія. Від початку року було затримано чотири людини, на різний проміжок часу, але їх звільнили. Мені здається, що її використовують для залякування. З нею знімають відео, яке потім тиражують. Мені здається, що це уже перетворюється у повне шоу насправді.

– Чому сепаратисти бояться українських журналістів?

– Вони можуть дати місцевому населенню альтернативну інформацію. А сила «ЛНР», «ДНР», сепаратистів базується сильно саме на пропаганді. Ми знаємо, як тільки окуповували області на сході, найперше вимикали українські канали, їх заміщали російські. Друге – вони йшли з битами, «коктейлями Молотова» по офісах ЗМІ. Лише на Донеччині ми зафіксували 28 випадків нападу, коли на руїни перетворюли будівлі. У даному випадку інформація є важливим компонентом їхньої окупаційної стратегії. Тому усіма способами перекривається доступ населення до інформації.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG