Доступність посилання

ТОП новини

Головний військовий прокурор заявляє про злочини в роті «Торнадо» і непокору підрозділу за підтримки депутатів


Головний військовий прокурор України оприлюднив інформацію щодо злочинів у батальйоні «Торнадо»

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос оприлюднив інформацію щодо підозрюваних злочинів у роті міліції особливого призначення «Торнадо» й заявив, що після затримання підозрюваних порушників підрозділ вийшов із покори владі, в чому має підтримку декого з народних депутатів.

За його словами, на базі роти виникла злочинна група, яка пристосувала підвал школи в місті Привілля як місце незаконного утримання місцевих жителів, підготувавши там «засоби для вчинення насильницьких дій»: заподіяння побоїв, катування, спричинення тілесних ушкоджень.

Серед надзвичайно жорстоких форм катування, до яких, за словами прокурора, вдавалися міліціонери, Матіос назвав вчинення статевих злочинів щодо осіб чоловічої статі в особливо збоченій формі, що підозрювані фільмували на відео і знімали на фото.

Слідство, заявив він, отримало матеріали і має підтверджені докази, що за вказівкою й безпосередньої участі командира роти Руслана Онищенка під погрозами вбивства з боку підозрюваних учасників злочинної організації, частина з яких була раніше судима, таким чином було зґвалтовано принаймні одного з незаконно затриманих.

Наразі затримані вісім бійців роти «Торнадо», серед них і її командир.

Бійці роти міліції, яких нині 170 осіб зі стрілецькою зброєю і важким озброєнням, зокрема, бронетанковою технікою, заявили, що в разі наближення слідчо-оперативної групи чи посилення, яке надала Національна гвардія, до місця їхньої дислокації вони відкривають вогонь на ураження, повідомив Олексій Матіос.

Він закликав Міністерство внутрішніх справ, у структурі якого діє рота міліції «Торнадо», невідкладно забезпечити блокування місця її дислокації і здійснити всі передбачені законом про міліцію заходів для локалізації і роззброєння підрозділу і для проведення слідчих дій із усім його особовим складом.

Слідство, наголосив Матіос, має підтвердження, що нині триває інтенсивне спілкування підозрюваних у скоєнні особливо тяжких злочинів і в зазіханні на конституційний лад держави у вигляді прямої непокори органам влади з деякими народними депутатами, які, за словами прокурора, підбурюють, сприяють, консультують і наполягають на такій незаконній поведінці працівників міліції.

У роті, яка називає себе батальйоном, підтвердили затримання її командира працівниками прокуратури.

«Затримання комбата ми пов’язуємо з політикою, бо останнім часом Руслан (Онищенко) конфліктував із генералом Науменком через нелегальне ввезення пального і продуктів на Луганщину», – мовиться у фейсбуці підрозділу.

Раніше заступник командира підрозділу Микола Цукур звинувачував генерала Анатолія Науменка, начальника ГУ МВС у Луганській області і свого безпосереднього керівника, у «кришуванні» контрабанди на окуповані території і співпраці з сепаратистами.

Добровольча рота патрульної служби міліції особливого призначення «Торнадо» була створена восени 2014 року з частини бійців добровольчого батальйону міліції «Шахтарськ», який був розформований через неодноразові випадки мародерства його бійців.

XS
SM
MD
LG