Доступність посилання

ТОП новини

Російські тролі прославляють Путіна вже і в Європі


Ілюстрація видання Yle Kioski
Ілюстрація видання Yle Kioski

«Армія тролів активізовувалася після новин двох типів: якщо в статті йшлося про США і НАТО або про становище Естонії» – блогер

Російська «фабрика тролів» працює, не покладаючи рук. Сотні інтернет-користувачів, які за гроші заповнюють сайти і форуми незліченними коментарями в прокремлівському дусі і займаються цькуванням опонентів, давно вийшли на «оперативний простір» за межами Росії. Радіо Свобода неодноразово писало про «фабрику тролів». Тепер цим феноменом зацікавилися і в Фінляндії, чиї сайти зазнали останніми місяцями справжнього нашестя тролів, які прославляють Путіна і звинувачують фінську владу у ворожості стосовно східного сусіда. Фінський портал Yle Kioski опублікував докладне розслідування діяльності проросійських тролів у Фінляндії, в тому числі, російськомовну версію.

– Я активний читач новин YLE, Ilta-Sanomat і CNN. Скрізь (на форумах коментарів цих сайтів – ред.) з'являлися проросійські повідомлення, схожі на систематичну пропаганду. Я бачу в повідомленнях тролів неприємний тон, що нагадує про стару радянську пропаганду. Істина не має для них жодного значення. Дивні коментарі часто поверхневі, вони неначе спрямовані на розумово відсталих читачів. Тобто є типовою пропагандою, написаною за вказівкою.

– Армія тролів захопила всі форуми коментарів преси аж до місцевих газет. Наприклад, новини газети Helsingin Sanomat (про Україну, НАТО та ін.) зазнають активного нападу. Намагаються також викликати розкол у питаннях внутрішньої політики».

– Повідомлень активних тролів так багато, що стає страшно. Якщо ви наважуєтеся критикувати Путіна і дії Росії, згадуєте про НАТО або США, або ставите під питання істину, з упевненістю видається тролями, то ви є «ворогом Росії і шанувальником НАТО», а також «ворогом фінського народу, який бажає зіпсувати хороші стосунки Фінляндії з Росією». Окрім того, тролі пишуть про те, що у критиканів, напевно, в кишені багато кривавих грошей від США. Про Путіна вони пишуть, що він харизматичний лідер демократичної Росії, що користується повною довірою народу, і навіть Захід повинен визнати його тверде, як залізо, мистецтво управління країною.

– Коли я щось шукав за допомогою Google, то помітив дуже активного (проросійського – ред.) троля, який переписує історію Фінляндії в місцевих газетах і політичних блогах. Зміст повідомлень – завжди один і той же. Ймовірно, він має безліч різних «заготовок», які систематично розміщує у всіх засобах масової інформації.

Армія тролів активізовувалася, зокрема, після новин двох типів: якщо в статті йшлося про США і НАТО або про становище Естонії

– Армія тролів активізовувалася, зокрема, після новин двох типів: якщо в статті йшлося про США і НАТО або про становище Естонії. Було очевидно, що їм давали вказівки, і реакція активізувалася. Часом тон ставав загрозливим».

Це лише невелика частина вражень фінських блогерів та інших інтернет-користувачів, якими вони поділилися з кореспондентом видання Yle Kioski Джесікою Аро, яка багато місяців досліджував відносно новий для Фінляндії феномен прокремлівського інтернет-троллінгу.

Твіт фінського блогера Мікі Макеляйнена з повідомленням про те, що російське посольство заблокувало йому доступ до його аккаунту
Твіт фінського блогера Мікі Макеляйнена з повідомленням про те, що російське посольство заблокувало йому доступ до його аккаунту

Джесіка Аро з'ясувала багато цікавого – аж до специфічної інтернет-політики російського посольства в Гельсінкі, яке не раз блокувало у своїх акаунтах в соціальних мережах критичних коментаторів, але залишало очевидних, зате «доброзичливо» налаштованих тролів, про що журналістка детальніше розповіла Радіо Свобода:

– Як довго Ви стежите за діяльністю проросійських тролів у фінському секторі інтернету?

– Я активно займаюся цією темою з вересня минулого року – дев'ять місяців.

Джесіка Аро
Джесіка Аро

– Тобто вже після початку української кризи?

– Так. Але я вивчала історію їхньої діяльності. Моє розслідування стосується і більш раннього періоду, коли українська криза ще не була у розпалі.

– Що робили, які цілі переслідували тролі на фінських сайтах до війни в Україні?

Як тільки на сайті публікувався критичний матеріал про Росію і її політику, тролі негайно з'являлися в розділі коментарів і починали цілеспрямовано зміщувати тематику дискусії – переводити її на НАТО, США

– Вони працювали приблизно так само. Як тільки на сайті якогось фінського ЗМІ або іншому порталі публікувався критичний матеріал про Росію і її політику, тролі негайно з'являлися в розділі коментарів і починали цілеспрямовано зміщувати тематику дискусії – переводити її на НАТО, США, критику їхньої політики. Займалися маніпулюванням обговорення. При цьому їхня діяльність будується таким чином, що відповідні коментарі з'являються безперервно, незважаючи на вихідні та свята. Починають з раннього ранку. Вони злегка варіюються, а іноді й ідентичні коментарі сотні разів протягом дня. Мета – відволікти увагу учасників дискусії від критики Росії і одночасно вихваляти російську політику та Путіна. Паралельно йде критика США та Євросоюзу, висловлювання будуються так, щоб викликати в аудиторії недовіру до політики західних країн.

– Вони все це фінською пишуть чи англійською?

– У випадку з фінськими сайтами – фінською.

– А якість мови у них яка? Можна відразу зрозуміти, що це пише іноземець, для якого фінська мова – не рідна?

Здебільшого можна зрозуміти, що це пише не фін: у таких повідомленнях дуже рідко використовуються діакритичні значки або специфічні літери, які є в нашій мові, їхні тексти написані просто латиницею

– Щодо цього є різні думки. Здебільшого можна зрозуміти, що це пише не фін: у таких повідомленнях дуже рідко використовуються діакритичні значки або специфічні літери, які є в нашій мові, їхні тексти написані просто латиницею. Окрім того, у них раз у раз трапляються помилки – не зовсім правильні звороти, неточності в граматиці. Але в цілому рівень мови не зовсім поганий.

– У Вашому розслідуванні згадуються атаки тролів на деяких фінських політиків і громадських діячів. Як це відбувалося?

– Насамперед це бомбардування членів нашого парламенту анонімними повідомленнями в твіттері і по електронній пошті, фінською та російською мовами. Серед таких «мішеней» були, наприклад, наш колишній міністр оборони Карл Хаглунд або глава парламентського комітету з міжнародної політики.

– І як реагували адресати? Ігнорували ці листи, були стривожені чи намагалися розібратися, в чому справа?

– Про всі реакції я сказати не можу, тому що не всі, хто отримав такі послання, про це говорили. Але кілька парламентаріїв публічно повідомили про атаки тролів і про те, що в отриманих ними листах містилася дезінформація щодо тих чи інших питань.

– Ви намагалися порівняти методи роботи тролів у Фінляндії і в інших країнах? Є якась своя специфіка чи скрізь усе будується за схожим принципами і схемами?

– У принципі методи всюди схожі. Вам же знайома публікація в «Нью-Йорк таймс» про російську «фабрику тролів»? Там описується їхня атака, за допомогою якої вони намагалися посіяти паніку, повідомивши про нібито вибух на хімічному заводі в штаті Луїзіана. Таких масштабних акцій у Фінляндії російські тролі поки не проводили. У нас вони досить агресивні, але не до такої міри, щоб говорити про те, що наша країна є однією з головних цілей їхьої діяльності.

– А кого можна назвати «цільовою аудиторією» російських тролів у Фінляндії? Це насамперед фіни чи росіяни, які постійно проживають у Фінляндії? Ви згадуєте у своєму розслідуванні російськомовний форум Russian.fi як один з об'єктів дуже високої активності тролів.

– Безумовно – ті й інші. Але я більше переймаюся з приводу саме російськомовної меншини у Фінляндії, оскільки на цих людей ще і сильно впливає російське телебачення, та й в інтернеті вони куди частіше ходять, скажімо, на сайти російських, ніж фінських ЗМІ.

– Це велика меншина?

– За офіційною статистикою, російська мова є рідною для 70 тисяч жителів Фінляндії.

– На Вашу думку, тролі, що працюють у фінському секторі інтернету – неважливо в цьому випадку, на фінську чи російськомовну аудиторію, – досягають своїх цілей?

Люди більше не хочуть висловлюватися в інтернеті про Росію, тому що вони відразу ж стають об'єктами переслідування з боку тролів

– За даними опитування інтернет-користувачів, який ми проводили, на багатьох фінів вплинула діяльність проросійських тролів. Хоча багато хто говорить, що не звертає на це уваги, особисто я дуже часто зустрічалася з такими заявами: люди більше не хочуть висловлюватися в інтернеті про Росію, тому що вони відразу ж стають об'єктами переслідування з боку тролів. Деякі кажуть, що змінили в тій чи іншій мірі свої погляди на політику Росії, а ще більше тих, хто каже, що в результаті читання цих повідомлень вони взагалі втратили уявлення про те, що є правдою, а що ні. Що стосується емоційних реакцій на атаки тролів, то це занепокоєння, нервовість і навіть страх.

Так що в цілому я можу сказати, що тролі вплинули на суспільну дискусію в Фінляндії за темами, що стосуються Росії. У тому сенсі, що вони змінили характер та інтенсивність цієї дискусії, просто змусивши багатьох фінів замовкнути, а з іншого боку, дезорієнтувати частину публіки щодо того, яка інформація правдива, а яка – ні.

– А наскільки російські теми важливі для фінської громадської думки? Вони перебувають в центрі уваги суспільства чи десь на околиці?

– У ці дні, звичайно, люди цікавляться більше внутрішніми проблемами, економікою і нашою політикою, тому що у Фінляндії щойно відбулися вибори, обрано новий парламент. Але до виборів і в розпал української кризи Росія дійсно була дуже важливою темою. Із зарубіжних тим – безумовно №1. Ми, фіни, цікавимося Росією, і не тільки в контексті війни в Україні. Що не дивно – це наш величезний сусід, у нас з Росією кордон завдовжки 1300 кілометрів, більше, ніж у кого-небудь з країн ЄС. Все це на нас впливає, в тому числі і те, що відбувається в російській економіці. Саме тому багато фіни активно обговорюють ситуацію в Росії і українську кризу.

– Чи вважає фінська влада діяльність російських тролів загрозою для безпеки своєї країни? Чи прагне вона якось обмежувати їхню активність?

– Так. Кілька місяців тому уряд повідомив, що починає цілеспрямовану роботу по боротьбі з дезінформацією. Тепер регулярно збираються прес-секретарі різних державних служб, медіаексперти, обмінюються даними про те, що відбувається в інформаційній сфері, і намагаються...

– Вести контрпропаганду?

– Ні, так вони це не називають. Просто відстежують кампанії дезінформації, що стосуються Фінляндії, і намагаються поширювати адекватну інформацію на ці теми. Ну, скажімо, спростовувати відомості, які поширюють в Росії, наприклад, такі люди, як Йохан Бекман. Про мене він, до речі, теж поширював дезінформацію в російських ЗМІ.

– На Вашу думку, активність тролів у фінському секторі інтернету ще довго буде високою? Фінська влада не збирається піднімати цю тему яким-небудь чином під час контактів з російською стороною?

– Думаю, вона повинна була б цим зайнятися. Але більш точних відомостей про такі плани у мене немає. Можу лише сказати, що в програмі нового фінського уряду, який щойно прийшов до влади, є пункт про «гібридну війну», де говориться, що Фінляндія дуже активно протистоятиме спробам застосувати проти неї елементи такої війни. До число пріоритетів нашого уряду це входить.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG