Доступність посилання

ТОП новини

Головне космічне підприємство держави за крок до банкрутства?


Завод «Південмаш»
Завод «Південмаш»

Завод «Південмаш» знеструмлений за енергетичні борги

Дніпропетровськ – Державне підприємство «Південний машинобудівний завод» у Дніпропетровську частково знеструмлене через борг за електроенергію. Ракетно-космічний гігант України винен за електрику сотні мільйонів гривень. Енергопостачальники погрожують заводові початком процедури банкрутства, між тим на підприємстві запевняють, що вирішують проблему з реструктуризації боргу. Тим часом незалежні експерти заявляють, що справа з «Південмашем» показова: через таке ставлення до проблем підприємств-флагманів галузі Україна скоро може втратити статус космічної держави.

Головне космічне підприємство держави за крок до банкрутства?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Це вже друге відключення електропостачання на дніпропетровському заводі «Південмаш» за місяць. Спершу від електрики відімкнули насосну станцію, яка забезпечує завод технічною водою, люди почали скаржитись на умови праці, проблеми з туалетами. Наразі – друга черга відключень, тепер підприємство отримує струм однією лінією замість чотирьох.

Завод «Південмаш»
Завод «Південмаш»

В енергопостачальній компанії «ДТЕК Дніпрообленерго», яку пов’язують з українським бізнесменом Рінатом Ахметовим, пояснюють: цього року завод сплатив лише за 13% спожитої електроенергії. Загальна сума боргу перевищила 238 мільйонів гривень. Енергетики зазначають: як і вимагає закон, заздалегідь попереджали завод та владу про можливі обмеження. Кажуть: на нарадах в облдержадміністрації кілька разів досягали домовленостей про реструктуризацію боргу, однак завод зобов’язання не виконав.

Вже більше двох років борг підприємства тільки збільшується, причому в 2015 році – катастрофічно. Тому ми змушені обмежити електропостачання боржника
Юрій Федько

«Переговори і спроби знайти рішення стосовно виплати боргу ні до чого не призводять. Керівництво заводу ігнорує наші попередження. Вже більше двох років борг підприємства тільки збільшується, причому в 2015 році – катастрофічно. Тому ми змушені обмежити електропостачання боржника. Персональна відповідальність за наслідки, пов'язані з обмеженням постачання електроенергії, покладається особисто на керівництво підприємства-неплатника», – зазначив директор з продажів «ДТЕК Дніпрообленерго» Юрій Федько.

Він також повідомив, що з наступного місяця рахунки заводу можуть бути заарештовані, що в подальшому може призвести до оголошення промислового гіганта банкрутом.

На «Південмаші» детальних коментарів щодо фінансової ситуації на підприємстві наразі не дають. Ще на початку року було відомо, що завод має лише половину замовлень на продукцію від того обсягу, який потрібен для забезпечення його нормальної роботи. Зараз на підприємстві зазначають, що спільно з обласною владою шукають шляхи виходу зі скрути. Помічник генерального директора заводу Володимир Ткаченко повідомив про переговори за участю облдержадміністрації і енергетиків щодо погашення боргів і відновлення електропостачання.

На заводі також підтвердили, що на «Південмаші» зберігаються високотоксичні речовини, складові ракетного палива і запевнили: про безпеку їх зберігання в умовах знеструмленням подбали. «Керівництвом «Південмашу» й інженерними службами вжиті необхідні технічні й технологічні заходи. Ніякої загрози зараз немає», – заявив Володимир Ткаченко.

«Ситуація складна, але не настільки» – незалежна профспілка

Євген Деркач
Євген Деркач

У незалежній профспілці «Південмашу» дивуються «інформаційному галасу» навколо економічних проблем заводу в останній час. Керівник незалежної профспілки Євген Деркач зазначає: через брак замовлень з боку України та від іноземних партнерів підприємство переживає фінансову скруту вже кілька років поспіль.

Євген Деркач під час акції протесту навесні 2015 року
Євген Деркач під час акції протесту навесні 2015 року

З початку року працівники «Південмашу» провели понад 10 акцій протесту, домагаючись погашення «зарплатних» боргів за півроку.

Акція протесту «південмашівців» навесні 2015 року
Акція протесту «південмашівців» навесні 2015 року

Гроші працівникам зрештою виплатили. Однак зараз накопичились нові борги із зарплати – за два місяці, та про це українські ЗМІ майже не говорять, зауважує Євген Деркач. Профспілковий лідер припускає: політикам вигідно створювати «інформаційні хвилі» навколо заводу саме зараз, в очікуванні місцевих виборів.

Щодо ситуації на заводі – так вона давно така. Завод у «підвішеному» стані, роботи толком немає. Нам виплатили 50% зарплати за квітень. Винні ще – половину зарплати за квітень, усю за травень, за червень... Робітники, як і раніше, спокійно працюють
Євген Деркач

«На робочих точках зараз все «крутиться», все працює в тому ж режимі. Там, де проводять випробування двигунів, електрика є. А щодо ситуації на заводі – так вона давно така. Завод у «підвішеному» стані, роботи толком немає. Чи будуть далі простої, ніхто точно не знає. Нам виплатили 50% зарплати за квітень. Винні ще – половину зарплати за квітень, усю за травень, за червень. І ось вже липень закінчується. Щодо інформації про ймовірне банкрутство – ситуація складна, але не настільки. Це – державне підприємство, щоб його визнати банкрутом, потрібне рішення Верховної Ради. Це дуже складний процес. Йде якесь цілеспрямоване «вкидання» інформації. Можливо, хтось хоче, щоб на завод звернули увагу. Думаю, це пов’язано з політикою. Оці панічні настрої – вони поза заводом. А всередині – робітники, як і раніше, спокійно працюють», – сказав у коментарі Радіо Свобода Євген Деркач.

Трактори замість ракет?

Те, що на економічній скруті найбільшого космічного підприємства України «гратимуть» політики, які готуються до місцевих виборів, не виключає й дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов. Однак його прогноз невтішний: далі розмов справа не піде. Між тим, зазначає експерт, зволікання з вирішенням проблем «Південмашу» загрожує Україні втратою статусу космічної держави.

Можна дати гроші, але фаховий потенціал галузі втрачається
Андрій Золотарьов

«Що б там не казали, але це питання часу: коли Україна втратить статус ракетно-космічної держави і ми будемо лише згадувати про минулі здобутки. Нинішня система орієнтована на швидкий прибуток, а космос – це вкладення коштів на десятки років вперед. Воно завтра-післязавтра не відіб’ється. Це проблема системна і потребує системного вирішення. Можна дати гроші, але фаховий потенціал галузі втрачається», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Державне підприємство «Південний машинобудівний завод» – одне з найбільших підприємств України з виробництва ракетно-космічної техніки. Створювалось як секретне – для виробництва ракет у радянські часи. В останні роки переживає фінансову скруту, зокрема й через розірвання зв’язків із Росією. Вона була основним постачальником комплектуючих й партнером у космічних програмах, саме туди відправляли майже дві третини обсягів продукції.

У жовтні 2014 року під час свого візиту на «Південмаш» президент України Петро Порошенко заявив, що продукція заводу має бути включена до державного оборонного замовлення на 2015 рік. Та навесні нинішнього року голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко заявив, що реальним шансом для відродження заводу може стати виробництво сільськогосподарської техніки.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG