Доступність посилання

ТОП новини

НАТО застерігає Росію від нових провокацій в Україні і Сирії


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час прес-конференції у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, 6 жовтня 2015 року
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час прес-конференції у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, 6 жовтня 2015 року

Як Північноатлантичному альянсу реагувати на російські провокації, вирішать міністри оборони держав-союзниць

Брюссель – Російська «гра військовими м’язами» знову в центрі уваги НАТО. Бомбардування сирійської опозиції замість терористів, порушення повітряного простору Туреччини, загальне зростання її військової присутності в Сирії та продовження дестабілізації сходу України – такі теми цього тижня обговорять міністри оборони Північноатлантичного альянсу. В штаб-квартирі НАТО нині наголосили, що Москва несе особливу відповідальність за повну реалізацію Мінських угод, адже Росія не припиняє підтримки сепаратистів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ситуація в Україні хитка, водночас, є й сигнали деякого прогресу, заявляють в НАТО, вітаючи відновлення зусиль у «нормандському форматі» в Парижі для повного впровадження мінських домовленостей.

Керівник Північноатлантичного союзу Єнс Столтенберґ, розповідаючи про плани засідання міністрів оборони держав альянсу, яке відбудеться у Брюсселі в четвер, зауважив, що «розуміння сепаратистами необхідності відкладення виборів – це позитивний крок, бо будь-які вибори мають відбуватися відповідно до українського законодавства... Сторони оголосили про відведення танків та іншої військової техніки від лінії зіткнення, що дає підстави для надії та поворотного моменту».

Представник ОБСЄ спостерігає за відводом українських танків у рамках домовленостей про відведення від лінії зіткнення озброєння калібром до 100 мм. Селище Нижнє, Луганська область, 5 жовтня 2015 року
Представник ОБСЄ спостерігає за відводом українських танків у рамках домовленостей про відведення від лінії зіткнення озброєння калібром до 100 мм. Селище Нижнє, Луганська область, 5 жовтня 2015 року
Росія продовжує підтримку сепаратистів і дестабілізацію сходу України
Єнс Столтенберґ

«Тепер найважливіше – повністю реалізувати Мінські угоди і у цьому Росія несе особливу відповідальність, бо вона продовжує підтримку сепаратистів і дестабілізацію сходу України», – заявив голова Північноатлантичного альянсу.

Вторгнення Росії до чужих повітряних просторів, ми до цього ставимося дуже серйозно, бо неприпустимо порушувати простір іншої держави
Єнс Столтенберґ

Водночас, у НАТО немає сумнівів: подвійне вторгнення російської авіації до повітряного простору Туреччини протягом вихідних – не випадкове, як це пояснює Москва, посилаючись на помилку та погану погоду. Те, що це чергова провокація підтверджують розвідувальні служби альянсу, а також кілька інших факторів, пояснює генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

«Це не виглядає як випадковість. Порушення було тривалішим за попередні вторгнення Росії до чужих повітряних просторів у Європі. Ми до цього ставимося дуже серйозно, бо неприпустимо порушувати простір іншої держави. Нас хвилює те, що такі «випадки» й інциденти можуть створити небезпечну ситуацію. Цього не слід допускати знову, тому ми й надсилаємо цей дуже чіткий сигнал», – наголосив генсекретар НАТО.

Російський винищувач Су-30 взлітає з авіабази у Латакії. 5 жовтня 2015 року
Російський винищувач Су-30 взлітає з авіабази у Латакії. 5 жовтня 2015 року

Адаптація НАТО до російської загрози триває

Нарощування російської військової присутності в Сирії, й особливо атаки з боку військово-повітряних сил Росії по сирійських містах, що призвели до жертв серед мирного населення і не мали на меті знищення позицій організації «Ісламська держава», викликають глибоке занепокоєння НАТО. Про це заявили учасники екстреного засідання Північноатлантичної ради, скликаного напередодні головою союзу НАТО Єнсом Столтенберґом.

Також держави НАТО відзначили, що така безвідповідальна поведінка Москви вкрай небезпечна і закликали Росію припинити цю практику, утримуватися від цього надалі й якомога швидше дати пояснення цих порушень.

Донині вимоги Північноатлантичного союзу пояснень від Москви щодо порушень натовського повітряного простору задоволені не були.

Тим часом, кажуть представники альянсу, зростання нестабільності та небезпеки, зокрема з боку Росії, змушує НАТО посилювати свою колективну безпеку. Зокрема, у четвер протягом засідання міністрів оборони НАТО очікується «зелене світло» планам створення нових офісів інтеграції збройних сил альянсу, які планують відкрити в Угорщині та Словаччині. Як пояснив Столтенберґ, це необхідний крок внаслідок останнього збільшення присутності збройних сил країн-союзниць на континенті та й це «дозволить зміцнити оборону наших союзників у Центральній та Східній Європі».

Напередодні представник Міністерства оборони Польщі Яцек Сонта також повідомив, що НАТО планує відкрити центр контррозвідки у польському Кракові наприкінці цього року. Цей новий центр, пояснюють у польському оборонному відомстві, намагатиметься розширити можливості щодо збору розвідувальної інформації альянсу в час, коли він стикається з «загрозою зі сходу і з півдня».

Нарешті, союз НАТО поставив перед собою завдання перспективної адаптації з огляду на сплеск російської військової активності. Зокрема, йдеться про дії росіян у сфері ядерних озброєнь, частиною чого є й мілітаризація незаконно анексованого українського Криму.


На цю ж тему:

06.10.2015
Росія у Сирії влаштувала ескалацію громадянської війни – міністр оборони США

У НАТО різко засудили порушення російським бойовим літаком повітряного простору Туреччини далі
05.10.2015
Російська авіабаза – це війна і загроза анексії – білоруська опозиція

«Росія сьогодні є агресором, провадить агресивну політику щодо Сирії, України» – Володимир Некляєв далі
04.10.2015
Військові операції Кремля за кордоном: від 1945 до наших днів (інфографіка)

Від Угорщини та Анголи до Кореї та Афганістану – Кремль неодноразово проводив військові операції за межами своїх кордонів. Як сучасні військові дії відрізняються від інтервенцій радянських часів? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG