Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ рекомендує тим, хто планує подорожі в Україну, додатково вакцинуватися від поліомієліту


Медична наука захищає життя дітей. Але на противагу цьому проводяться антивакцинальні кампанії з метою прибутку чи з ідеологічних причин – ВООЗ

Київ – Навіть один випадок захворювання на поліомієліт є спалахом та умовою введення надзвичайного стану у сфері охорони здоров’я в країні та проведення додаткового раунду вакцинації дітей, каже Денніс Кінг, координатор ВООЗ з реагування на спалах поліомієліту. Будь-які антивакцинальні кампанії суперечать науковим медичним фактам, а тому потрібно пояснювати батькам важливість і необхідність вакцинації, щоб вони ігнорували чутки та домисли, що поширюють в інформаційному просторі, стверджує Денніс Кінг, порівнюючи свій досвід роботи з ліквідації поліомієліту в Нігерії, Лівії, С’єрра-Леоне, Пакистані та Афганістані. Експерт підтвердив Радіо Свобода, що в Україні виявили саме поліомієліт і запевнив, що такі результати підтвердили дві лабораторії в різних кінцях світу, і розповів про протипоказання до щеплень та небезпеки антивакцинальної інформаційної кампанії. Крім того, Денніс Кінг зазначив, що ВООЗ нині рекомендує усім, хто планує подорожі в Україну, зробити додаткове щеплення від поліомієліту.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Чи справді ВООЗ рекомендує вводити надзвичайний стан у сфері охорони здоров’я в Україні? Якщо так, то що це означає?

– Рекомендації стосовно введення надзвичайного стану через спалах поліомієліту змушують країни якнайшвидше провести три раунди додаткової імунізації дітей віком до 6 років. Оскільки ми дуже близькі до викорінення поліомієліту як хвороби загалом у світі, будь-які спалахи поліомієліту є загрозливими на шляху до цієї мети.

Введення надзвичайного стану у сфері охорони здоров’я, на відміну від будь-якою іншого надзвичайного стану, означає, що є загроза здоров’ю усього людства

Введення надзвичайного стану у сфері охорони здоров’я, на відміну від будь-якою іншого надзвичайного стану, означає, що є загроза здоров’ю усього людства. Варто ще раз наголосити, що оголошення надзвичайного стану у сфері охорони здоров’я – це справа, яка стосується усього міжнародного співтовариства. Тобто спалах цієї хвороби в Україні – це не тільки загроза українським дітям, фактично це загрожує усім міжнародним потугам викорінити поліомієліт у світі. Посадовці, які займаються питаннями охорони здоров’я в усіх країнах світу, зараз стежать за Україною та вживають заходів, щоб зупинити поширення вірусу. ВООЗ закликає український Кабмін та президента долучитися до боротьби з поліомієлітом.

Будь-які антивакцинальні кампанії суперечать науковим медичним фактам – ВООЗ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00


– Говорячи про випадки поліомієліту на Закарпатті, коли на початку вересня цього року у двох дітей віком 10 місяців і 4 роки, які не пройшли вакцинацію від поліомієліту, виявили вакцино-споріднений поліовірус, існують думки, що це не є поліомієлітом взагалі і що ці два випадки паралічів у дітей між собою не пов’язані. Як Ви можете це прокоментувати?

Один випадок поліомієліту, а в Україні – два випадки вірусу поліомієліту, є загрозою здоров’ю всього людства

– Вірус, який виявили на Закарпатті, був визначений регіональною лабораторією ВООЗ як вірус поліомієліту, який циркулює. Навіть один випадок поліомієліту вважається спалахом. І як я зазначив раніше, це стосується усієї міжнародної спільноти, оскільки загроза поширення вірусу у країнах-сусідах може стати перешкодою до загальної мети ліквідувати вірус поліомієліту. Тобто один випадок поліомієліту, а в Україні – два випадки вірусу поліомієліту, є загрозою здоров’ю всього людства.

– Розкажіть, будь ласка, про Ваш міжнародний досвід боротьби з поліомієлітом. Особливо цікавий приклад Ізраїлю у 2013 році.

– Я працював майже з усіма партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (Global Polio Eradication Initiative). Почав працювати у Центрі контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) як радник з питань охорони здоров’я. Також працював радником з цього питання у ВООЗ в Африці та ЮНІСЕФ в Азії. Я головував у місії з ліквідації поліомієліту в Пакистані, Нігерії, Лівії та С’єрра-Леоне, був радником у країнах на трьох континентах.

Якщо знайшли вірус поліомієліту у довкіллі, це означає, що є дитина, яка має вірус поліомієліту. Ізраїль миттєво зреагував, провівши додаткову вакцинацію усіх дітей до 6 років

В Ізраїлі випадків захворювання на поліомієліт не було вже понад десять років. Але був знайдений вірус у стічних водах під час екологічного моніторингу. На щастя, жодна дитина не була інфікована. Але якщо знайшли вірус поліомієліту у довкіллі, це означає, що є дитина, яка має вірус поліомієліту. Вона не має симптомів, але є носієм вірусу. Ізраїль тоді миттєво зреагував, провівши додаткову вакцинацію усіх дітей до 6 років протягом трьох раундів, як і було рекомендовано ВООЗ. Це саме ВООЗ рекомендує зробити й Україні.

– Яка зараз ситуація з поліомієлітом у Пакистані та Афганістані, де також спостерігається спалах поліомієліту?

Денніс Кінг
Денніс Кінг
Пакистан та Афганістан, не можна говорити про спалах поліомієліту, вірус звідти нікуди не зникав. У 2012 році понад 100 волонтерів, які намагалися забезпечити вакциною пакистанських дітей, були вбиті «Талібаном»

– Пакистан та Афганістан – це дві останні країни світу, де вірус дикого поліомієліту ніколи не зупиняли, він там завжди був. Тому тут не можна говорити про спалах поліомієліту, вірус звідти нікуди не зникав. Рівень небезпеки та терористичних атак там великий. У 2012 році понад 100 волонтерів, які намагалися забезпечити вакциною пакистанських дітей, були вбиті «Талібаном». Антивакцинальна інформаційна кампанія, що проводиться в цих країнах, містить багато політичних антизахідних повідомлень, що взагалі не стосуються хвороби. Тому кампанія з ліквідації поліомієліту в Пакистані та Афганістані постраждала через дезінформацію, низький рівень освіченості населення, низький рівень висвітлення теми імунізації у ЗМІ та відсутність чітких вказівок з боку керівництва держави. Незважаючи на те, що ситуація у цих країнах покращилась, вірус все одно там циркулює. Але ми сподіваємось, що до кінця наступного року ці дві країни будуть вільними від поліомієліту.

– Зараз існують спекуляції довкола того, що лабораторія ВООЗ, де підтвердили наявність вірусу поліомієліту на Закарпатті, розташована у Москві. Враховуючи сьогоднішню ситуацію, чи ми можемо довіряти результатам їхніх досліджень?

Усі результати аналізу регіональних лабораторій ВООЗ, що підтверджують наявність вірусу поліомієліту, надсилаються в лабораторії США

Регіональна лабораторія ВООЗ для України працює в Гельсінкі, а не в Москві

– Глобальна мережа лабораторій ВООЗ є надійним ресурсом для дослідження багатьох хвороб, не тільки поліомієліту. Усі результати аналізу регіональних лабораторій ВООЗ, що підтверджують наявність вірусу поліомієліту, надсилаються в лабораторії Центру для контролю та профілактики захворювань США в Атланту. ВООЗ використовує ці лабораторії як кінцеві для визначення вірусу поліомієліту. Результати аналізів лабораторії в Атланті повністю ідентичні тим, що були знайдені в регіональній лабораторії ВООЗ у Москві. Тому питання розташування цієї лабораторії є абсолютно недоречним. Але хочу зазначити, що віднедавна регіональна лабораторія ВООЗ для України працює в Гельсінкі, а не в Москві.

– Які міфи в Україні стосовно вакцини, Ви могли б розвінчати?

Медична наука захищає життя дітей. Але на противагу проводяться антивакцинальні кампанії з метою прибутку чи з ідеологічних причин

– Я недостатньо знаю всі деталі інформаційної антивакцинальної кампанії в Україні. Але, що я помітив в усіх подібних кампаніях, що проводяться також і в інших країнах з високим рівнем освіченості, такі антивакцинальні кампанії заперечують медичну науку, вони ігнорують існуючу медичну науку. Медична наука захищає життя дітей. Але на противагу проводяться антивакцинальні кампанії з метою прибутку чи з ідеологічних причин, заперечуючи медичну науку.

Якщо держава змобілізує зусилля для проведення освітньої кампанії, батьки зрозуміють, що вакцина – це захист їхніх дітей від смертельних недуг

Якщо держава змобілізує зусилля для проведення освітньої кампанії, батьки зрозуміють, що вакцина – це захист їхніх дітей від смертельних недуг. Вони надалі ігноруватимуть чутки, не зважатимуть на мотивації і закиди антивакцинальної кампанії, але точно знатимуть, що організатори такої кампанії не мають жодного інтересу захистити дітей.

Не зважаючи на збіднілість системи охорони здоров’я в країнах Африки, батьки самі почали вимагати вакцинацію своїх дітей

До прикладу, в Африці Нігерія стала останньою країною, де було подолано природній вірус поліомієліту минулого року. Не зважаючи на збіднілість системи охорони здоров’я в країнах Африки, завдяки освітній кампанії, батьки самі почали вимагати вакцинацію своїх дітей, розуміючи, що це єдиний спосіб захистити дітей. Коли подібна освітня кампанія буде проведена в Україні, батьки перестануть зважати на чутки.

– Чи розглядала ВООЗ питання імунізації дітей на непідконтрольних територіях на Донбасі?

ВООЗ рекомендує усім, хто планує подорожі в Україну зробити додаткове щеплення проти поліомієліту

– За даними наших джерел, імунізація на цих територіях проводиться неурядовими організаціями. Ми попереджаємо прикордонні країни, які є підписантами міжнародних санітарно-медичних норм, про необхідність покращити заходи безпеки та спостереження у зв’язку з двома випадками вірусу поліомієліту на Закарпатті. На міжнародному рівні ВООЗ рекомендує усім, хто планує подорожі в Україну зробити додаткове щеплення проти поліомієліту. Тобто ми намагаємось попереджати про необхідність щеплень проти поліомієліту як на території України, так і на непідконтрольних територіях на Донбасі, та в країнах, що межують з Україною.

– На що потрібно звертати увагу батькам, які вирішили вакцинувати дітей, аби не виникало вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту?

Єдине протипоказання проти вакцинації є імунодефіцит дитини

– Згідно з рекомендаціями ВООЗ, єдине протипоказання проти вакцинації є імунодефіцит дитини. Окрім цього, ВООЗ покладається на рекомендації урядів країн-членів. Але на світовому рівні немає жодних протипоказань проти вакцинації дитини, крім випадку, коли вона має будь-які проблеми з імунною системою. Але відсоток дітей з імунодефіцитом віком від 2 до 6 років є дуже малим.

У зонах конфлікту, де система охорони здоров’я відсутня, ВООЗ використовує будь-яку можливість під час «тиші», аби зробити щеплення дітям оральною вакциною (ОПВ), яка діє найшвидше. При цьому ВООЗ навіть зменшує до 10-14 днів проміжки часу між раундами щеплень, аби не втрачати часу. Таку оральну вакцину використовують зараз в Україні.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG