Доступність посилання

ТОП новини

Російський активіст Іонов проти Путіна протестуватиме з України


Володимир Іонов під час акції протесту у Москві. Липень 2013 року
Володимир Іонов під час акції протесту у Москві. Липень 2013 року

«Все більше і більше людей незадоволених істотою за прізвищем Путін, тому що цю людину вчили мочити, а він керує»

Преображенський суд Москви зобов’язав примусово доставити на наступне засідання опозиційного активіста Володимира Іонова, який утік до України. Після перетину російсько-українського кордону, вже у Харкові, Володимир Іонов заявив, що не уявляє собі, коли зможе повернутися до Росії, бо в «путінській країні» зараз жити інакодумцям небезпечно. А в самій Україні він із коханою збирається просити політичний притулок і, ймовірно, продовжить свої пікети із плакатами біля посольства Російської федерації. 76-річного громадського активіста Володимира Іонова за минулий рік в Росії чотири рази притягували до адміністративної відповідальності за обвинуваченням в участі в неузгоджених із владою акціях протесту та одиночних пікетах. В липні стосовно пенсіонера була відкрита кримінальна справа за статтею про неодноразові порушення правил проведення масових заходів.

23 грудня у Преображенскому суді Москви чекали на Володимира Іонова, однак він вже перебував на території України.

«Росія – це моя батьківщина, я взагалі нікуди не збирався, якби не Ольга, не її реакція на все, що коїться, вона б просто загинула фізично і все. А я ж цілеспрямовано йшов на протест, я б витримав усе», – розповів про своє рішення Володимир Іонов.

Я винна, що він втік. Я сказала, якщо ти не їдеш, то тебе посадять, бо він не став би сидіти з браслетом вдома
Ольга Браун

Ольга Браун – кохана подруга Володимира Іонова, вони якось познайомилися під час протестних акцій. Тепер літня пара російських активістів не оглядаючись по боках на поліцію, просто неба в Харкові розповідають про суд, путінський режим і масовий страх.

«Я винна, що він втік. Я сказала, якщо ти не їдеш, то тебе посадять, бо він не став би сидіти з браслетом вдома. Він би вийшов із пікетом на вулицю знов і його посадили б наступної секунди», – каже Ольга Браун.

Опонент режиму Путіна, російський активіст Іонов втік до Харкова (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00


Пробирались якимись городами – Іонов

25 листопада під час одного з останніх судових засідань у справі Іонова прокурор клопотав про три роки умовно із трирічним випробувальним терміном, а також заборону виїжджати з Москви та відвідувати масові заходи.

Володимир Іонов каже, довелося зважуватися на нелегальний перехід до України. Через сам російсько-український кордон його проводили віддаленими стежками та городами.

Пробиралися якимись городами. Доводилося бігти, і в швидкому темпі йти
Володимир Іонов

«Я весь промок. Пробиралися якимись городами. Доводилося бігти, і в швидкому темпі йти, а головне, що не бачиш куди наступаєш. Але на тому боці мене чекав приз (дивиться на кохану Ольгу – ред.)» – розповідає Іонов, як 21 грудня опинився в Україні.

Я офіційно переходила кордон, а він пішов погуляти і заблукав як порядний «зелений чоловічок
Ольга Браун

«До кордону ми прибули разом, а потім розійшлися. Я офіційно переходила кордон, а він пішов погуляти і заблукав як порядний «зелений чоловічок», – жартує подруга Ольга Браун.

Цю людину вчили мочити, а він керує – Іонов

Володимира Іонова обвинуватили у Преображенському суді за так званою мітинговою статтею. 23 грудня він мав би виступити з останнім словом перед Фемідою. Утім, своє слово опозиціонер тепер надсилає до суддів та своїх однодумців із України через радіо і телеефір.

Росія зазнала страшної катастрофи. В Росії владу захопили злочинці і досі вони перебувають за владним кермом
Володимир Іонов

«98 років тому моя Росія зазнала страшної катастрофи. В Росії владу захопили злочинці і досі вони перебувають за владним кермом. Були спроби при Хрущові, при Горбачові, при Єльцині змінити владу, але вони, на жаль зазнали тимчасового провалу. Ось що я хотів сказати в суді. Але все одно все більше і більше людей незадоволених цією істотою за прізвищем Путін, тому що цю людину вчили мочити, а він керує», – каже Володимир Іонов.

Опозиційний активіст починав опиратися кремлівським партійним діячам, починаючи з радянських часів. Натомість нинішня риторика Путіна і його оточення, на думку втікача Іонова, – російська геополітика, ставлення до своїх громадян та їхніх прав на громадянські свободи свідчить про наміри Путіна повернути все до радянської імперії.

Один із моїх ефектних плакатів «Путін є, розуму не треба». А найгарячіший із усіх, із якими я виходив, навіть овації влаштовували – «Путін, наш геморой»
Володимир Іонов

«Я виступав ще за радянської влади. У психушці просидів 11 діб. Я листівки розсилав по радянських редакціях: «Радянська влада – режим бездарності та насильників», і на конвертах вказував свою адресу. Потім я постійно почав виходити десь 2007-го, 2008 року. Один із моїх ефектних плакатів «Путін є, розуму не треба». А найгарячіший із усіх, із якими я виходив, навіть овації влаштовували, – «Путін, наш геморой». На мітингах, це огороджена територія, ми виходимо одне до одного з плакатами і самі собі показуємо. На жаль людей приходить мало. Хотілося б вийти маршем, але влада не йде на це. А коли ми йдемо по території Москви, то плакати наші бачать мешканці Москви, це дуже важливо. Влада відмовляється санкціоновувати мітинги», – зазначив у розмові з Радіо Свобода Володимир Іонов.

Володимир Іонов під час акції протесту у Москві
Володимир Іонов під час акції протесту у Москві

Громадські активісти Володимир Іонов та Ольга Браун найблищим часом збираються, за допомогою правозахисників, подати документи на політичний притулок в Україні. Іонов не планує відпочивати. Каже, якщо вдасться переїхати жити до Києва, то буде виходити на пікети до посольства Росії із плакатами, присвяченими Путіну.

А тим часом, 29 грудня, в Москві має відбутися наступне засідання Преображенського суду у справі Іонова, суд зобов’язав доставити його на засідання примусово через неявку. Суд планував виголосити вирок Володимиру Іонову 29 грудня. Рішення суду громадському активістові мали б озвучити ще 10 грудня, утім, трьома днями раніше, після вироку Ільдару Дадину, який за цією ж самою статтею отримав три роки реального терміну, у Володимира Іонова почалися проблеми з серцем, через що він потрапив до реанімації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG