Доступність посилання

ТОП новини

«Краще узвар!» – соцмережі про Крим і Coca-Cola


В українських соцмережах не на жарт образилися на Coca-Cola за Крим

В українському секторі соцмереж не на жарт розгортається скандал, пов'язаний із компанією Coca-Cola, яка опублікувала в соціальній мережі «В Контакте» карту Російської Федерації з анексованим Кримом і вибачилась перед громадянами Росії за те, що раніше опублікувала карту цієї країни без Кримського півострова. Українські користувачі соцмереж не проковтнули такого кроку Coca-Cola і оголосили бойкот компанії.

У соцмережі «В Контакте» російське представництво компанії Coca-Cola опублікувало карту Російської Федерації без Криму, Курильських островів і Калінінграда. Після того, як російські користувачі почали масово висловлювати своє невдоволення, компанія в ніч на 5 січня опублікувала нову карту, на якій Крим був позначений як частина території Росії, і вибачилася.

«Шановні учасники спільноти! Ми приносимо щирі вибачення за ситуацію, що склалася. Карта виправлена! Сподіваємось на ваше розуміння», – йшлось у повідомленні.

Проте у відповідь на вибачення на адресу компанії посипалися невдоволення тепер уже від українських користувачів соцмереж.

У Facebook та Twitter користувачі публічно відмовляються від продукції компанії Coca-Cola.

А народний депутат України Мустафа Найєм закликав українців бойкотувати її продукцію:

«Пропоную громадянам України у відповідь повернути компанію Coca-Cola на землю й відмовитись від покупки продуктів компанії, заодно нагадавши, що в жодній країні світу, в тому числі на батьківщині Coca-Cola (США) Крим не визнається територією Росії, події на півострові називаються окупацією, у зв'язку з чим до Росії застосовуються економічні санкції», – написав він.

Він закликав українців поширювати відповідні повідомлення в соцмережах із хештегом #BanCocaCola.

За кілька годин хештег #BanCocaCola увійшов до топу українського сегменту Twitter:

«Я вважаю, що звалити помилку на SMM-ника не вийде і вибачення не допоможуть. Така велика компанія, як Coca-Cola, не має помилятися в таких речах», – зазначила на своїй сторінці у Facebook редактор видання «Українська правда» кримчанка Севгіль Мусаєва-Боровик.

Чимало користувачів соцмереж оголосили, що переходять на аналог напою іншої компанії Pepsi, проте одразу ж знайшлися ті, хто поцікавився ставленням цієї компанії до анексованого Криму. Виявилося, що на схематичній карті виробничих потужностей, опублікованій на сайті Pepsi, анексований півострів Крим включений до складу Росії.

На сторінках користувачів соцмереж розгорнувся рух не лише за те, щоб банити продукцію компанії, а й пропозиція переходити на вітчизняні продукти:

Інші ж звернули увагу на те, що зображенням карти Росії з Кримом користувачі соцмереж обурені значно більше, ніж поправка до ухваленого держбюджету України про відтермінування обов’язкового декларування доходів чиновників, а отже, і безвізового режиму:

Цікаво, що в тій же соцмережі «В Контакте» Coca-Cola Україна 29 грудня 2015 року також опублікувала новорічне привітання з картою України, де Крим зображено частиною України.

Тим часом кілька російських користувачів Twitter виступили на захист Coca-Cola.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG