Доступність посилання

ТОП новини

Путін назвав маячнею обставини «передачі Донбасу Україні»


Володимир Путін, архівне фото (©Shutterstock)
Володимир Путін, архівне фото (©Shutterstock)

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Донбас передали Україні більшовики, за його словами, під приводом підвищення там відсотка пролетаріату, що він назвав «маячнею якоюсь».

Він також повторив свою критику провідника російських більшовиків початку 20-го століття Володимира Ульянова, більше відомого як Ленін, за його ідеї, що призвели до розвалу Радянського Союзу, виступаючи в місті Ставрополі на міжрегіональному форумі «Загальноросійського народного фронту» – прокремлівського об’єднання понад півтора тисяч політичних і громадських організацій, створеного навколо провідної прокремлівської партії «Єдина Росія».

Російський президент нагадав про суперечку Леніна з іншим із більшовицьких керівників Йосипом Джугашвілі, більше відомим як Сталін: Сталін висував ідею «автономізації» – щоб інші більшовицькі держави, на той час формально незалежні, ввійшли до складу більшовицької Росії на правах автономій, Ленін же розкритикував цю ідею як несвоєчасну й неправильну й домігся створення єдиної більшовицької держави СРСР на теренах колишньої Російської імперії формально у вигляді союзу рівноправних республік із так само формальним правом виходу – але ці республіки після розпаду Радянського Союзу 1991 року дійсно стали незалежними державами.

Путін знову повторив раніше висловлену ним оцінку тих подій як те, що тоді «була закладена міна під будівлю нашої (тобто російської – ред.) державності», повідомило російське агентство «Інтерфакс».

Минулого тижня президент Росії вже критикував Леніна за його ідеї, що призвели до розвалу Радянського Союзу – який Путін прирівняв до Росії. Як заявляв тоді Путін, ці ідеї привели до розпаду Радянського Союзу, бо «заклали «атомну бомбу» під будівлю, яка називається Росією, вона і рвонула потім».

Його речник Дмитро Песков, коментуючи пізніше ці слова, назвав їх «особистою думкою» президента, яка «не має бути приводом для обурення».

Іще в перебігу громадянської війни в тодішній Росії і визвольних змагань в Україні російські більшовики, встановивши свою владу 1920 року над областю «Війська Донського», ліквідували цю адміністративно-територіальну одиницю і визначили кордон із підконтрольною більшовикам частиною України так, що до складу України увійшла невелика частина цього регіону, від сучасного українсько-російського кордону приблизно до лінії між сучасними Краснодоном – Красним Лучем – Донецьком і далі на південь до Маріуполя.

У Росії поширена ідея про необхідність відновити єдину російську державу на всій території колишньої імперії чи колишнього СРСР. Сам Путін свого часу називав розпад СРСР «найбільшою геополітичною катастрофою 20-го століття».

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Політична карикатура Сергія Йолкіна
Політична карикатура Сергія Йолкіна

23.01.2016
Путін, Ленін та Україна

«Путін звинуватив Леніна у розвалі Радянського Союзу. Із формальної точки зору він має рацію» далі

XS
SM
MD
LG