Доступність посилання

ТОП новини

Абромавичус заявив про відставку, бо «заважають робити реформи»


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Міністр економічного розвитку і торгівлі заявляє, що не хоче бути «ширмою для корупції й тих, хто хоче контролю над державними грошима»

Київ – Заяву про відставку подав 3 лютого міністр економіки Айварас Абромавичус. Він закликав парламент розглянути її вже у четвер і причиною цього рішення вказав опір реформам в економіці з боку, зокрема, заступника голови фракції «БПП» Ігоря Кононенка. Який, зі свого боку, називає такі заяви неправдою та піаром. Низка українських депутатів та представників іноземних держав уже виступили на підтримку Абромавичуса, називаючи його успішним реформатором. Водночас не всі в українських бізнес-колах поділяють таку оцінку його роботи. Експерти ж очікують, що заява про відставку може бути елементом торгу або підготовки до позачергових парламентських виборів.


Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус заявив 3 лютого, що подає у відставку з посади міністра.

Айварас Абромавичус
Айварас Абромавичус

«Ми з командою готові йти негайно. Я прошу Верховну Раду проголосувати за відставку вже завтра», – повідомив Абромавичус журналістам у Києві.

Немає бажання бути ширмою для відвертої корупції або підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче в стилі старої влади встановити контроль над державними грошима
Айварас Абромавичус

«У мене і моєї команди немає бажання бути ширмою для відвертої корупції або підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче в стилі старої влади встановити контроль над державними грошима. Я не хочу їздити в Давос, розповідати їм про наші успіхи, в той час як за нашою спиною вирішуються якісь питання в інтересах окремих людей», – сказав Абромавичус.

Міністр заявив, що ключовою причиною його звільнення з посади міністра став конфлікт із першим заступником керівника фракції «Блок Петра Порошенка» Ігорем Кононенком.

Останній днями наполягав на якнайшвидшому розгляді парламентом письмового річного звіту уряду. Але уточнював, що на засіданні фракції «БПП» не порушували питання про якість роботи міністрів Айвараса Абрамавичуса, Арсена Авакова та В’ячеслава Кириленка.

Причетність Кононенка до корупції перевірить НАБУ

Ігор Кононенко називає звинувачення міністра на свою адресу абсурдними.

«Щодо звинувачень мене – немає жодних документів, бо їх не існує в природі. Це абсолютно антипіар. Я відповідально заявляю, що не спілкувався на цю тему з Абромавичусом ні письмово, ні вербально, ніяку людину я до нього ( як заступника міністра) не присилав. Що стосується «Укртрансаміаку», це не просто дивна, а злочинна ситуація, до цього часу це підприємство очолює Вікор Бондик, який співпрацював із сім’єю Януковича. На нього заведено декілька кримінальних справ, йде провадження, і чому за півтора року Міністерство економічного розвитку не провело конкурс і не замінило його, мені не зрозуміло», – зауважив журналістам у відповідь на слова Абромавичуса представник БПП Кононенко, про нібито його спроби контролювати це державне підприємство.

Тим часом Національне антикорупційне бюро вже зареєструвало кримінальне провадження за заявою міністра економіки Айвараса Абромавичуса про участь Ігоря Кононенка у корупційних схемах.

Інформацію про ймовірну причетність Кононенка до корупційних схем знайшли журналісти проекту Радіо Свобода «Схеми».

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Після заяви Абромавичуса щодо можливої відставки прем’єр Арсеній Яценюк пообіцяв «захищати кожного міністра», якого намагаються витиснути з уряду. Про це голова уряду заявив на засіданні Кабінету міністрів України 3 лютого.

На жаль, під політичним тиском низка міністрів вимушені були написати заяви про відставку
Арсеній Яценюк

«На жаль, під політичним тиском низка міністрів змушені були написати заяви про відставку. Відставка приймається виключно Верховною Радою. І наша фракція, «Народного фронту», буде ухвалювати рішення окремо щодо кожного міністра, з огляду на те, як хто працював», – сказав Яценюк.

Він вважає, що відставка Кабміну і його міністрів зараз буде «втечею з поля бою», але він поважає позицію тих урядовців, які під тиском були змушені написати заяви про відставку.

Однопартійці Яценюка так само підтримали міністра економічного розвитку, попри те, що він висувався не від їхньої політсили, а за квотою БПП.

Визнав Айвараса Абромавичуса успішним реформатором і опонент «Народного фронту» та Яценюка особисто – керівник Одеської області Міхеїл Саакашвілі.


Експерти: демарш Абромавичуса – це намір уникнути торгу за посади або ж підготовка до виборів

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Політтехнолог Тарас Березовець, зі свого боку, пояснює відставку Абромавичуса і те, що він звинувачує Кононенка у блокуванні реформ, підготовкою до позачергових парламентських виборів.

«Вчора я зустрів Айвараса Абромавичуса, що мирно обідав в одному відомому київському ресторані з Міхеїлом Саакашвілі. Там було відразу кілька дуже цікавих людей. Тепер є зрозумілим предмет зустрічі. Цікаво інше: міністр проводить консультації напередодні своєї відставки з губернатором, зайнятим створенням нової політичної сили в переддень дострокових виборів Ради у вересні. До речі, я б ще окремо подумав над тим, як зустріч пов’язана зі звинуваченнями на адресу Кононенка», – написав політтехнолог у соцмережах.


Заява Абромавичуса не означає, що він обов’язково піде з посади, зауважив Радіо Свобода політтехнолог Олексій Голобуцький.

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький
Айварас – особа, яка не входить у політичні «тусовки» в Україні, його міністерство як мінімум не провальне
Олексій Голобуцький

«За відставку має проголосувати Верховна Рада. А зараз відбувається великий торг між учасниками коаліції. І Айварас Абромавичус вирішив заявити про себе таким чином. Зробити собі такий піар, розуміючи, що його відомство потрапляє під квоту, за яку змагатимуться різні партії коаліції. Айварас – особа, яка не входить у політичні «тусовки» в Україні, тому сказати, що його перебування на посаді – це виграш Яценюка або ж програш Кононенка – дуже важко. Він грає свою гру. І його міністерство, як мінімум, не провальне, тому, можливо, Абромавичус обрав такий варіант дій, щоб відмежуватися від обговорення та розподілу кандидатур».

Голобуцький наголошує: в парламенті й на Банковій можуть сказати: «Нащо ти це робиш, хлопче, в твоєму відомстві все в порядку!» І він, очікує аналітик, забере свою заяву назад. У нинішній ситуації достатньо, щоб БПП та частина «Народного фронту» не проголосували за відставку міністра економіки, і тоді Абромавичус залишиться на посаді, підсумовує політтехнолог.


Депутат від БПП Сергій Лещенко, своєю чергою, повідомив, що міжфракційне об’єднання «Єврооптимісти», до якого він входить, уже зібрало підписи на підтримку міністра економіки та проти його відставки.​


Депутат Віктор Чумак, який вийшов зі складу БПП, тим часом іронізує: чи не забагато «емоційних» людей звинувачують Кононенка?


Вимагають залишити Абромавичуса як західні дипломати, так і Порошенко

Джеффрі Пайєтт
Джеффрі Пайєтт

Посол США Джеффрі Пайєтт вважає міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса ефективним керівником.

Про це він написав на своїй сторінці у Твіттері, коментуючи рішення міністра про відставку.

«Один із великих чемпіонів з реформ українського уряду… І той, хто вірив у майбутнє, на яке заслуговує український народ», – написав він.


Раніше Пайєтт заявляв, що вважає можливу відставку уряду «грою на руку Кремлю».

Одразу низка послів західних держав зробили спільну заяву проти відставки Абромавичуса. У заяві наголошують, що він «досяг справжніх результатів у проведенні реформ в Україні».

Однак таку думку в українському бізнес-середовищі поділяють не всі. Абромавичус мав можливості проводити реформи, але не скористався ними повною мірою, наголосив у розмові з Радіо Свобода Дмитро Йовдій, адвокат, що спеціалізується на допомозі бізнесу.

Пропрацювати більше року, і аж тепер заявляти, що тобі заважали – це виглядає дивно
Дмитро Йовдій

«Міністр – це політична фігура, яка в Україні залежить від чиїхось бізнес-інтересів та політичного лобі. Тому пропрацювати більше року і аж тепер заявляти, що тобі заважали, – це виглядає дивно. У будь-якого керівника за наявності політичної волі є можливість налагодити управління так, щоб воно сприяло економічному зростанню, прибрало бюрократію і поліпшувало бізнес-клімат. Цього не зробили, а причини та відмовки завжди знайдуться», – підсумовує правник.

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

Політолог Володимир Цибулько сказав у розмові з Радіо Свобода, що причиною відставки міністра Абромавичуса є непрозорість проведення реформ.

Стомився від непродуктивних інтриг, у які його постійно втягували
Володимир Цибулько

«Абромавичус просто стомився від непродуктивних інтриг, у які його постійно втягували. Він стомився з ними боротися і фактично відступив, – вважає Цибулько. – Він більше зорієнтований на якусь міжнародну кар’єру, а не на кар’єру в рамках України».

Крім того, політолог зауважив, що ці політичні інтриги у непрямий спосіб б’ють по репутації президента.

Між тим, «Українська правда», посилаючись на свої джерела, заявила, що через заяву про відставку Айвараса Абромавичуса 3 лютого відбулася його зустріч з президентом Петром Порошенком.


«Зустрівся і поговорив з Айварасом Абромавичусом, якого саме я запросив до команди, надав українське громадянство і звернувся до фракції «Солідарність» з пропозицією висунути його на посаду міністра економіки. Все, що сьогодні озвучив Айварас Абрамавичус, має розслідувати Національне антикорупційне бюро як новостворений незалежний орган. Ігор Кононенко звернувся до НАБУ і заявив, що готовий співпрацювати з ним. Про це повідомило керівництво цього органу. Чим швидше суспільство отримає відповідь на поставлені питання, тим краще», – написав Петро Порошенко у Facebook. І додав, що, на його думку, міністр економіки має залишатися на посаді.

Тим часом про своє бажання піти з посад разом із Абромавичусом заявили його заступники Юлія Клименко, Максим Нефьодов, а також Наталія Микольська, яка обіймає посаду торгового представника України і є відповідальною за переговори з ЄС із торговельної тематики.

На цю ж тему:

03.02.2016
Абромавичус звинуватив у втручанні в роботу міністерства представника БПП

Міністр економіки подав у відставку, пояснивши це спробами Ігоря Кононенка взяти під контроль «грошові потоки» далі

03.02.2016
Посли низки країн Заходу «глибоко розчаровані» відставкою Абромавичуса

«Важливо, аби українські лідери відкинули свої дріб’язкові розбіжності, назавжди залишили у минулому корисливі інтереси» далі

03.02.2016
Посол США схвально відгукнувся про роботу Абромавичуса, який звинуватив Кононенка

Абромавичус зазначив, що ключовою причиною його звільнення з посади міністра став конфлікт із першим заступником керівника фракції «БПП» Ігорем Кононенком далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG