Доступність посилання

ТОП новини

«Ведмежа блокада» російських перевізників: ультиматум до понеділка


Експерти вважають цю акцію шансом торгуватись за транзит територією Росії в Середню Азію

Припинити транзит російських товарів через Україну вимагають учасники «Ведмежої блокади», яка стартувала на Закарпатті, Волині і Львівщині. Акція почалася у відповідь на повідомлення про те, що фури з Росії прямують до ЄС через Закарпатську область в обхід Польщі, яка закрила свої кордони для російських товарів. До понеділка уряд зобов’язався розробити рішення на рівні кількох міністерств. Протестувальники, водночас, у випадку невиконання вимог погрожують розширити географію блокади.

На блокпосту поблизу закарпатського села Нижні Ворота фур не залишилось, з початку акції близько півсотні машин розвернулось і поїхало геть. Про це Радіо Свобода повідомив Тарас Деяк, голова громадської організації «Карпатська січ», яка ініціювала блокаду вантажівок із Росії до країн ЄС. За його словами, протягом дня до місця проведення акції приїжджали мітингувати супротивники ініціативи, а також машини із закарпатськими номерами – «вирішувати питання».

«На Нижніх Воротах вночі було зупинено сім фур. Для того, щоб не підвищувати градус обстановки, ми ці сім фур пустили із поліцейським екіпажем кудись на узбіччя, щоб вони не майоріли на посту, і тепер вони будуть там стояти», – зазначає Деяк.

Супротивники акції після перемовин також поїхали геть, каже активіст.

Минулої ночі дві фури намагались прорватись крізь пост протестувальників, розповіла прес-секретар мобільного оперативного штабу «Правого сектора», який також долучився до акції, Варвара Черноіваненко.

Кількох наших із Добровольчого українського корпусу на машині поїхали їм навздогін, затримали і повернули
Варвара Черноіваненко

«Але наша оперативна група із хлопців з «Карпатської січі» і кількох наших із Добровольчого українського корпусу на машині поїхали їм навздогін, затримали і повернули», – каже вона.

Від початку лютого припинився в’їзд російських вантажівок на територію Польщі, а польських – в Росію. Мінтранс Росії і Міністерство інфраструктури і будівництва Польщі не змогли домовитися про продовження дозволів для транспортних компаній на 2016 рік. Російські перевізники вирішили здійснювати транзит до Європи через територію Білорусі й України.

Через це у четвер увечері активісти почали блокування доріг для фур із російськими номерами поблизу Нижніх Воріт на Закарпатті. Пізніше повідомили про початок аналогічних акцій на Львівщині і Волині.

До понеділка чотири міністерства обіцяють підготувати рішення

Протестувальники висунули вимогу до очільника Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля звернутись до Кабміну з пропозицією заборонити транзит Україною російських товарів.

Речник голови адміністрації Ярослав Галас такому ультиматуму здивувався. За його словами, він вранці брав участь у переговорах із активістами, і їм вже пообіцяли зробити відповідне подання, але не раніше понеділка – тому що голова ОДА у відрядженні.

«В принципі, Москаль працював майже рік у Луганській області, знає, що там відбувається, і підтримує акцію цю морально, бо вважає, що не можна одночасно воювати і вести якісь торгові відносини, тим більше що Росія сама блокує в’їзд українських товарів на свою територію», – зазначив він.

Пошуком виходу із цієї ситуації до понеділка спільно займатимуться декілька міністерств, повідомила представниця прес-служби Мінінфраструктури Ірина Кустовська.

«Кабмін прийняв протокольне доручення, за яким ми до понеділка маємо напрацювати рішення на рівні Міністерства інфраструктури, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства економічного розвитку та торгівлі і Міністерства закордонних справ з тим, щоб цю ситуацію врегулювати», – сказала вона.

Тарас Деяк, тим часом, заявив про намір розширювати блокаду російських вантажоперевезень на інші регіони у випадку невиконання вимог протестувальників. За його словами, наразі відгукнулись активісти із Рівненської, Вінницької та Дніпропетровської областей.

Між Україною і Росією досі не узгоджено квоти на перевезення вантажів – Вовк

За словами директора українського Центру транспортних стратегій Сергія Вовка, між Україною та Росією досі не узгоджено квоти на перевезення вантажів, тож нині перевізники обох країн керуються тимчасовими дозволами, а між державами ведуться з цього приводу перемовини, і нещодавно лунали заяви про готовність обох сторін піти на поступки, говорить експерт.

«Блокування транзиту територією Польщі є надзвичайно сприятливим для того, щоб Україна порушувала питання про розблокування транзиту через територію Росії по всіх видах транспорту, в тому числі – по залізниці. Це, зокрема, дозволило б українським експортерам продукції в країни Середньої Азії істотно зменшити свої витрати на логістику і таким чином покращити свої конкурентні позиції на таких ринках, як казахський, та інших країн», – вважає Вовк.

Він нагадує, що до Середньої Азії експортується щороку до півтора мільйона найменувань вантажів на рік, і йдеться не про сировинну продукцію, а продукти переробки.

Блокада російських фур на Закарпатті вигідна Польщі – Косьцінський

У Варшаві уважно стежать за розвитком подій на українсько-угорському кордоні. За словами Пйотра Косьцінського, аналітика з Польського інституту міжнародних справ, те, що російські фури поїдуть в обхід Польщі через Україну, було прогнозованим.

«Це, очевидно, не вплине на польсько-українські стосунки, бо я не думаю, що Україна зацікавлена в тому, щоб допомагати Росії, чи російським первізникам, та з іншого боку, вона не може їм відмовити, бо є якісь українсько-російські угоди, які до цього зобов’язують. Натомість, якщо хтось на громадських засадах організовує таку блокаду, то для нас це вигідно», – каже Косьцінський.

На сьогодні Польща веде переговори з Росією щодо продовження вантажних автоперевезень між країнами, повідомили Радіо Свобода у польському Міністерстві інфраструктури і будівництва. За словами речниці установи Ельжбети Кісіль, ситуація, що склалася у Закарпатській області, показує, наскільки важливим є забезпечення безперервного транспортування товарів на лінії ЄС – Росія.

Як заявив в інтерв’ю польському ресурсу money.pl польський віце-міністр інфраструктури Єжи Шмідт, Польща для Росії є значно важливішою транзитною країною, ніж Росія для Польщі.

На цю ж тему:

13.02.2016
У Житомирській області активісти теж блокують російські фури

Активісти сповістили начальників обласних управлінь СБУ та Нацполіції про початок безстрокової акції протесту далі

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Юрій Савицький

    Кореспондент Української редакції Радіо Свобода в Польщі з 2010 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG