Доступність посилання

ТОП новини

Захист Савченко заявляє про спецоперацію з підробкою листа від Порошенка


Надія Савченко з адвокатами Марком Фейгіним та Іллею Новіковим на суді 3 березня 2016 року
Надія Савченко з адвокатами Марком Фейгіним та Іллею Новіковим на суді 3 березня 2016 року

Надія Савченко припинила сухе голодування, отримавши листа нібито від президента України. У Петра Порошенка заявляють: листа не було

Лист, який отримала в СІЗО Надія Савченко нібито від президента Петра Порошенка, після одержання якого вона припинила сухе голодування, – підробка, заявляє захист української льотчиці. Те, що президент України надсилав такий лист ув'язненій українці, спростували сьогодні і в Адміністрації президента.

Ніяких листів Порошенко не направляв
Святослав Цеголко

«Президент передавав слова підтримки Надії Савченко через її сестру Віру і маму. Ніяких листів він не направляв», – заявив речник президента Святослав Цеголко в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

Раніше сьогодні адвокат Савченко Марк Фейгін повідомив, що Надія Савченко припинила сухе голодування на прохання співвітчизників і президента України. Фейгін продемонстрував лист, надісланий льотчиці від імені Петра Порошенка, у якому, серед іншого, йшлося про те, що президент України хоче бачити Надію Савченко в оновленому уряді України.​

Лист нібито від Петра Порошенка, переданий Савченко, який продемонстрував її адвокат
Лист нібито від Петра Порошенка, переданий Савченко, який продемонстрував її адвокат

Пізніше Фейгін заявив, що лист виявився підробкою – за його словами, сьогодні генконсульство України і він стали об’єктом спецоперації.

Ми є об’єктом оперативної розробки
Марк Фейгін

«Я прошу вибачення у всіх, хто читав зазначений лист. Ми є об’єктом оперативної розробки, і мало що цьому можна протиставити», – написав адвокат, заявивши також про спроби зламати його Twitter.

«Кремль зайнятий дискредитацією, як самої Савченко та її адвокатів, так держорганів України. І це замість того, щоб вирішити питання про обмін», – додав адвокат.

Лист Надії Савченко, який вона передала через адвокатів
Лист Надії Савченко, який вона передала через адвокатів

Кореспондент Російської служби Радіо Свобода Антон Наумлюк передає слова генерального консула України в Ростові-на-Дону Віталія Москаленка про те, що він не передавав Савченко жодного листа, а побачив його вже біля СІЗО в руках Фейгіна. Натомість адвокат каже, що отримав лист через Генеральне консульство.

Ніхто не помітив, що у відповіді Савченко пише, що суд пішов назустріч вимогам і взяв термін до вироку сім робочих днів
Антон Наумлюк

«Ніхто не помітив, що у відповіді Савченко пише, що суд пішов назустріч вимогам і взяв термін до вироку сім робочих днів. А через годину-півтори Фейгін пише у «Твіттері», що лист підробний. Я додзвонився до нього, він підтверджує, що лист підробний, він отримав його через Генконсульство (України – ред.) у Ростові, яке також було «введене в оману». Генконсул Віталій Москаленко, який зараз поруч зі мною біля СІЗО, у відповідь на запитання сказав: «Це маячня». Але він, здається, дійсно не в курсі ситуації», – пише Наумлюк.

Тим часом російський пранкер Володимир Кузнєцов (Вован) заявляє, що підроблений лист начебто від президента Петра Порошенка Надії Савченко був розіграшем. Про це він повідомив радіостанції «Говорить Москва».

«Ми вирішили написати лист нібито від Порошенка і зв’язалися з адвокатом Савченко Фейгіним. Від імені адміністрації Порошенка поспілкувалися з ним, він запевнив, що готовий передати будь-які послання від президента», – сказав Кузнєцов.

Інший адвокат українки Микола Полозов назвав те, що сталось із підробним листом, «чекістським методом розводу», додавши, однак, що «ані адвокатам, ані матері, ані сестрі, ані політикам не вдавалося змінити рішення Надію щодо сухого голодування, а Володимиру Володимировичу в кінцевому підсумку вдалось». Пізніше, коли з'явилась заява пранкера Кузнєцова, Полозов додав: «Якби я знав, що так буде, сам би найняв пранкерів, аби лише Надія жила. Не було би щастя, так нещастя допомогло».

9 березня Донецький міськсуд Ростовської області Росії оголосив, що вирок Савченко буде винесений 21–22 березня. Cтан здоров’я українки, яка 4 березня розпочала сухе голодування, погіршився, однак вона змогла виступити в суді 9 березня і вкотре заявити про свою невинуватість. Від грудня Савченко голодує з вимогою звільнення.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують, зокрема, у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко і її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії.

Із закликом до Росії звільнити Савченко звернулися багато світових лідерів і міжнародних організацій. Акції на її підтримку відбувалися в українських містах і за кордоном.

9 березня президент України Петро Порошенко заявив, що зробить все можливе для якнайскорішого повернення в Україну Надії Савченко «живою і здоровою».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG