Доступність посилання

ТОП новини

Безвізовий режим: тепер питання честі виконати те, що ми пообіцяли українцям – єврокомісар


Український «уряд потребує реформаторів» – Йоганнес Ган напередодні поїздки до Києва

Брюссель – Ініціативу скасування віз українцям Єврокомісія передасть Європарламенту «дуже швидко» – протягом днів чи максимум кількох тижнів, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода єврокомісар із політики сусідства й розширення Йоганнес Ган. Збираючись в Україну наступного тижня, він уже нині надсилає Києву такий сигнал: із формуванням уряду не можна втрачати й хвилини, бо на нього чекає багато роботи, а людям у владі потрібні реформатори.

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Від кількох днів до – щонайбільше – кількох тижнів залишилося до моменту, коли Єврокомісія передасть на розгляд Європарламенту законодавчу пропозицію щодо скасування віз громадянам України. Таку заяву в інтерв’ю Радіо Свобода зробив Йоганнес Ган, європейський комісар із політики сусідства та переговорів щодо розширення.

Українці своє домашнє завдання виконали, а ми з головою Єврокомісії їм пообіцяли якнайшвидше надіслати законодавчу пропозицію до Європарламенту
Йоганнес Ган

«Це відбудеться дуже швидко, адже українці своє домашнє завдання виконали, а ми з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером їм пообіцяли якнайшвидше надіслати законодавчу пропозицію до Європарламенту. Це, думаю, станеться упродовж днів або кількох тижнів», – пояснив Ган.

Тепер питання честі виконати те, що пообіцяли ми
Йоганнес Ган

При цьому він зазначив, що було б «нечесно» припинити рух до візової лібералізації з Україною тільки через те, що в Нідерландах на референдумі громадяни заперечили ратифікацію Угоди про асоціацію, адже Брюссель «завжди вимагав конкретних передумов» від Києва, і Україна їх повністю виконала.

«Ми працювали над цими питаннями упродовж кількох років, – пояснив член Єврокомісії. – Ми завжди стверджували, що слідуємо певній методології. Вони це прийняли. Тепер, думаю, питання честі виконати те, що пообіцяли ми», – пояснив Ган.

Єврокомісар: візова лібералізація – добрий приклад для нового уряду

Європейський комісар також зазначив, що таке досягнення на шляху до візової лібералізації буде «добрим прикладом» для нового уряду України, який, сподівається він, дуже швидко набуде чинності.

«Це той випадок, з нашого боку, коли ми дуже вимогливі до якихось речей, а зі сторони України було зацікавлення у досягненні своєї мети, тож вони проявили волю у виконанні всіх критеріїв», – зауважує Йоганнес Ган.

Втім, згідно з даними джерел Радіо Свобода у євроустановах, передача законодавчої ініціативи долучити Україну до переліку держав, які не потребують віз для короткочасних поїздок до Шенгенського простору, відбудеться вже через два тижні.

З огляду на те, що Єврокомісія заявила, що нині у справі ратифікації Угоди про асоціацію України та ЄС, так би мовити, «м’яч перебуває на полі» уряду Нідерландів, ми запитали у єврокомісара, як довго він готовий чекати на рішення Нідерландів.

«Не слід забувати, що 27 держав ЄС, окрім Нідерландів, уже ратифікували цю угоду. Я не можу нічого передбачити, адже ця ситуація доволі унікальна. М’яч дійсно наразі на полі Нідерландів. Вони міркують, як бути далі, а нам залишається чекати й бачити, якою буде їхня пропозиція», – каже член Європейської комісії.

Меседж із Євромайдану

Водночас, для створення нового українського уряду, який наразі формують у Києві, не можна втрачати жодної хвилини, зазначає Йоганнес Ган.

У громадян, що були на Євромайдані, залишається надія на державу, орієнтовану на демократичні реформи. Саме з цим меседжем я поїду до Києва
Йоганнес Ган

«На виконання чекає багато роботи: зокрема, ухвалення законів, що надали б можливість підтримки України з боку МВФ, реформа правової системи тощо», – застерігає єврокомісар, додаючи, що цей новий уряд «потребує людей, орієнтованих на реформи».

«У громадян, що були на Євромайдані, залишається надія на державу, орієнтовану на демократичні реформи. Саме з цим меседжем я поїду наступного тижня до Києва», – заявляє Йоганнес Ган.

Над матеріалом працювали Віталій Єреміца та Rikard Jozwiak

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG