Доступність посилання

ТОП новини

Обмін Савченко може затягнутись на кілька місяців – Фейгін


Надія Савченко в суді міста Донецька Ростовської області Росії, 21 березня 2016 року
Надія Савченко в суді міста Донецька Ростовської області Росії, 21 березня 2016 року

Причиною затримки може стати спроба скасування санкцій проти Росії

18 квітня Голосіївський районний суд Києва оголосить вирок російським військовим Євгену Єрофеєву та Олександру Александрову. Саме російських спецпризначенців захист Надії Савченко розглядає, як найбільш імовірних кандидатів для обміну на українську льотчицю. Однак, попереджають адвокати, процес розпочнеться не раніше вступу вироку в законну силу, що може зайняти близько місяця. І це не єдина перешкода на шляху швидкого повернення Надії Савченко в Україну. Захисники припускають, що затримка може протривати до літа. В той же час, льотчиця, яка вже більше десяти днів дотримується сухого голодування, після відвідин сестри, погодилась на ін’єкції фізрозчину, що підтримують її життя, однак лише до 20 квітня.

Обмін Савченко може затягнутись на кілька місяців – Фейгін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

17 квітня на Майдані Незалежності в Києві відбулась акція на підтримку Надії Савченко. Учасники, які прийшли з транспарантами «Волю Савченко» та «Поверніть Надію», вимагали активніших дій від президента для якнайшвидшого звільнення льотчиці, а також закликали українців не забувати про ув’язнену військову.

Той імідж, який створила Надя, – це імідж незламної України
Олена Кириченко

«Ми маємо, принаймні, привертати увагу суспільства, щоби воно не забувало. Бо в нас і суспільство доволі інертне. Це і є мата нашої акції: щоб люди не забували, що той імідж, який створила Надя, він вартий набагато більших зусиль. Це імідж незламної України. Ну не можемо ми кидати своїх, тим більше таких героїв», – пояснила учасниця акції Олена Кириченко.

Акція на підтримку Надії Савченко. Київ, 17 квітня 2016 року
Акція на підтримку Надії Савченко. Київ, 17 квітня 2016 року

Учасники акції заявляли, що влада робить недостатньо для повернення Савченко. Водночас, матір льотчиці – Марія, виступаючи перед присутніми зазначила, що МЗС та президент роблять усе від них залежне.

Справу Савченко буде підверстано до моменту обговорення санкцій в Брюсселі – Фейгін

Марк Фейгін
Марк Фейгін

Втім, у коментарі Радіо Свобода адвокат ув’язненої військової Марк Фейгін попередив, що чекати на негайний обмін Савченко після оголошення вироку російським спецпризначенцям 18 квітня – не варто. Причин, щонайменше, дві. Перша – юридична: вирок повинен вступити в законну силу. А для цього може знадобитись ще близько місяця, адже, якщо суд навіть ухвалить обвинувальний вирок, то Александров і Єрофеєв ще мають право оскаржити його в апеляції.

Друга причина – політична. На думку Фейгіна, Володимир Путін може спробувати отримати додаткові дивіденди від звільнення Савченко, окрім повернення російських військовослужбовців. Зокрема, він зацікавлений у скасуванні чи послабленні санкцій.

Останнє слово Надії Савченко в російському суді

«Питання санкцій буде розглядатись в червні, я маю на увазі європейські санкції. Для того, щоб ситуацію зі справою Савченко використати максимально вигідно для себе, з боку Путіна це буде якось підверстано у термінах саме до моменту обговорення санкцій в Брюсселі. Тому я не виключаю, що доки Путін не зрозуміє для себе, що він максимально може отримати за Савченко, то він діятиме саме таким чином», – вважає Фейгін.

Савченко може припинити голодування, коли дізнається точні терміни звільнення

Попри такі маловтішні для своєї підзахисної прогнози, Фейгін визнає, що теперішній фізичний стан льотчиці не дозволяє чекати так довго.

Віра Савченко
Віра Савченко

16 квітня до сестри змогла потрапити Віра Савченко. Їй вдалося переконати ув’язнену в необхідності прийому фізрозчину, і та дала згоду на крапельниці до 20 квітня. Далі вимагає точних дат свого звільнення. Якби така інформація була надана, припускають захисники, Савченко могла б припинити голодування.

Вона прийняла рішення на крапельницях дожити до 20 числа
Віра Савченко

«Виглядає вона дуже погано. Їй терміново потрібна медична допомога. Їй ставлять крапельниці, але у неї судини настільки виснажені, що вони лопаються. Вони крихкі, лопаються і крапельниці ставити вкрай важко. Вона прийняла рішення на крапельницях дожити до 20 числа, а далі я буду сподіватись, що у мене буде чітка інформація – скільки їй ще чекати», – розповіла сестра ув’язненої.

За словами адвокатів Надії Савченко, існує два шляхи її повернення – помилування або видача для відбування покарання в Україні.

Останнє слово військових ГРУ Росії в українському суді

Державне обвинувачення в Україні просить для Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова по 15 років ув’язнення. Донецький суд Ростовської області засудив українську льотчицю до 22 років за ґратами.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG