Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України вважає рішення російського суду щодо українця Литвинова політично вмотивованим


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України заявляє категоричний протест Росії у зв’язку із засудженням громадянина України Сергія Литвинова до 8 років і 6 місяців позбавлення волі і вважає рішення російського суду виключно політично вмотивованим.

«Неправомірне судове рішення, що базувалося на безпідставних та сфабрикованих матеріалах слідства, які були отримані, в тому числі, внаслідок застосування до українця психологічного тиску та тортур, стало черговим підтвердженням бажання російської сторони будь-якою ціною засудити усіх незаконно утримуваних громадян України до максимально суворих строків ув’язнення», – йдеться у заяві відомства.

МЗС вимагає від Росії негайного звільнення Литвинова та його повернення в Україну.

Раніше сьогодні суд у Росії засудив українця Литвинова до 8 років і 6 місяців позбавлення волі за звинуваченням у грабежі, який він нібито чинив під час бойових дій на Луганщині.

Влітку 2014 року Литвинова затримали російські правоохоронці в районній лікарні в Ростовській області Росії, куди він потрапив після перетину кордону разом із біженцями. Його звинуватили в масових вбивствах мирних жителів і зґвалтуваннях, які він нібито вчинив, перебуваючи в складі добровільного батальйону «Дніпро-1». Згодом, коли адвокат, київська правозахисниця Марія Томак і консульська служба України зуміли довести, що «загиблих» мирних громадян ніколи не існувало, Слідчий комітет Росії зняв із Литвинова звинувачення у воєнних злочинах, залишивши розбій.

Слідство заявляє, що він разом із двома невідомими українськими військовослужбовцями, викрав два автомобілі у громадянина Росії, який проживає в Луганській області України.

Литвинов всі звинувачення заперечував і наполягав на тому, що потерпілого ніколи не бачив, участь в грабежі не брав.

XS
SM
MD
LG