Доступність посилання

ТОП новини

Справа Карпюка-Клиха: сторона обвинувачення просить присяжних ухвалити «обвинувальне рішення»


Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк (п) на суді у Грозному, архівне фото
Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк (п) на суді у Грозному, архівне фото

У Верховному суді російської Чечні у справі громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха сторона обвинувачення просить присяжних ухвалити «обвинувальне рішення».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, один з прокурорів Саламбек Юнусов, через відсутність якого попереднього разу не відбулося засідання, заявив, що вважає провину підсудних доведеною, і просить «ухвалити правильне рішення».

Сьогодні у справі Карпюка та Клиха почалися дебати сторін.

У справі, яку розглядає Верховний суд Чечні у Грозному, українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк у часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь. Крім того, їм інкримінують участь у ті роки в організації «УНА-УНСО» (насправді тоді це були дві окремі організації – ред.), що заборонена в Росії з 2014 року.

За даними засобів інформації, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орлі. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких там утримують за ґратами.

XS
SM
MD
LG