Доступність посилання

ТОП новини

Одесити, яких обміняли на Афанасьєва і Солошенка, прибули до Москви


Олена Гліщинська з дитиною і Віталій Діденко в аеропорту «Внуково», 14 червня 2016 року
Олена Гліщинська з дитиною і Віталій Діденко в аеропорту «Внуково», 14 червня 2016 року

Громадяни України, медіа-менеджери з Одеси Олена Гліщинська і Віталій Діденко прибули до столиці Росії Москви в рамках обміну на засуджених у Росії кримчанина Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка.

Гліщинська і Діденко прибули в Москву рейсом державної авіакомпанії «Росія». Гліщинська прилетіла разом з неповнолітньою дитиною.

Гліщинська перебувала в СІЗО Одеси, Віталій Діденко – в колонії в Рівненській області. Одеситів звинувачують в сепаратизмі – вони були серед організаторів і активних учасників так званої «Народної ради Бессарабії».

Директор телекомпанії «Нова хвиля» Олена Гліщинська (Романова) була арештована співробітниками СБУ в квітні минулого року. Півтора місяця тому в СІЗО у неї народився син. Крім того, у неї є ще двоє неповнолітніх дітей.

Віталій Діденко – головний редактор сайту «Інфоцентр». Під час арешту Діденко намагався втекти від співробітників СБУ і вистрибнув зі своєї квартири з 3-го поверху, в результаті чого зазнав кілька переломів. Під час обшуку правоохоронці виявили у нього кокаїн. Суд засудив Діденка до трьох років обмеження волі, зараз справа перебуває в апеляційній інстанції.

Сьогодні близько 15:00 президент України Петро Порошенко повідомив про виліт українців Афанасьєва і Солошенка з Москви до України. Літак з українцями вже приземлився в київському аеропорту «Бориспіль».

Раніше повідомлялося про можливий обмін двох громадян Росії, підозрюваних у справі щодо подій 2 травня в Одесі, на засуджених в Росії двох громадян України Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва. Про це, зокрема, заявляли генпрокурор України Юрій Луценко і глава СБУ Василь Грицак.

У Росії 26-річному Геннадієві Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства і засудили в 2015 році до семи років ув’язнення, а 74-річний Юрій Солошенко відбував 6-річне ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві.

XS
SM
MD
LG