Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Ради рекомендує заборонити використання тварин у пересувних цирках


Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Верховній Раді ухвалити за основу законопроект щодо використання тварин у пересувних цирках (№ 5283).

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, для забезпечення захисту тварин від жорстокого поводження пропонується доповнити статтю 25 закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» новою частиною, якою «забороняється використання тварин у пересувних цирках».

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, практика показує, що у пересувних цирках неможливо створити умови для тварин, які будуть відповідати їхнім біологічним, видовим та індивідуальним властивостям, бо гастрольний характер діяльності не надає такої можливості.

Комітет також рекомендує Верховній Раді ухвалити за основу проект закону щодо забезпечення гуманного ставлення до тварин з метою морального розвитку суспільства (№ 5119). Зокрема, документом пропонується доповнити статтю 89 (Жорстоке поводження з тваринами) Кодексу України про адміністративні правопорушення новими адміністративними стягненнями: повторне протягом року порушення норм цієї статті; неналежний нагляд за твариною, наслідком якого стала втеча тварини; відмова власника тварини від подальшого утримання тварини, внаслідок чого вона стала безпритульною.

Суми штрафів пропонується підвищити з 9–21 до 50–100 неоподатковуваних мінімумів громадян.

Напередодні в Черкасах активісти мітингували за «цирк без жорстокості, цирк без тварин». Акція відбувалася біля каси одного з українських цирків, який мав розпочати виступи в місті.

XS
SM
MD
LG