Доступність посилання

ТОП новини

ЄС-Україна: євродипломатія каже, що санкції посилила, а Київ очікує «дзеркальних кроків»


Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (ліворуч) і верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні. Брюссель, 17 грудня 2018 року
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (ліворуч) і верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні. Брюссель, 17 грудня 2018 року

Брюссель – 17 грудня на тлі застереження, яке пролунало напередодні з боку президента України Петра Порошенка щодо того, що загроза вторгнення з боку Росії нікуди не зникла, в Брюсселі відбулося засідання Ради асоціації Україна – ЄС. У відповідь на блокаду Азова щодо Москви мають бути зроблені «дзеркальні кроки», заявив після наради прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Тим часом, в дипломатичних верхах ЄС запевнили, що «бачать, що діється в Азові, «називають речі своїми іменами» й перебувають на боці українців.

Зустріч у Брюсселі чергового представника офіційного Києва (за останні два тижні там уже побували міністр закордонних справ Павло Клімкін і президент Петро Порошенко) відбувалася на тлі питання: що, окрім щирих вітань українських очільників у євроустановах та співчуття, може ЄС запропонувати для вирішення проблеми нового зростання напруженості через агресію Росії. Адже суттєвої і дієвої реакції на те, що Росія за останні півроку заблокувала комерційне судноплавство до двох українських портів у Азовському морі, досі з боку об’єднаної Європи не пролунало.

Після засідання Ради асоціації Україна – ЄС голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні заявила, що російська мілітаризація Криму дуже небезпечна, тому ЄС із самого початку закликає Москву негайно її припинити.

«Ми закликали Росію до чіткої деескалації, бо для ЄС це є важливо не лише з точки зору безпеки, але й з точки зору економічного впливу її «інспекцій», включно із суднами під європейськими прапорами», – заявила вона.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні. Брюссель, 17 грудня 2018 року
Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні. Брюссель, 17 грудня 2018 року
Ми не лише бачимо, що діється, але й дуже згуртованим способом надсилаємо Росії сигнали
Федеріка Моґеріні

Нагадавши, що тема зростання напруженості у Керченській протоці й Азовському морі порушувалася під час її останньої зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, Моґеріні запевнила, що донесла йому позицію ЄС і чіткий сигнал щодо очікувань від Росії.

«Ми не лише бачимо, що діється, але й дуже згуртованим способом надсилаємо Росії сигнали. У висновках останнього саміту ЄС ми «назвали речі своїми іменами» і виклали наші очікування. І це є питанням, яке ми регулярно координуємо з нашими партнерами – країнами «Групи семи», – заявила голова європейської дипломатії.

На тлі ескалації в Азові ЄС був і буде на боці українців – Моґеріні

Головним та першочерговим питанням 5-го засідання Ради асоціації Україна – ЄС стала ескалація напруженості в Керченській протоці й Азовському морі, а також перебіг політичного діалогу між ЄС та Україною. Про це повідомляє Рада ЄС.

Ми не визнаємо незаконної російської анексії Криму і Севастополя та засудили постійну мілітаризацію півострова
Федеріка Моґеріні

«Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні і прем’єр-міністр Володимир Гройсман обговорили ситуацію на сході України, включно з Азовським морем, та виконання Мінських угод», – мовиться в підсумковій заяві.

«Наша зустріч проходила на тлі ескалації ситуації навколо Керченської протоки. ЄС був згуртованим і твердим у тому, що використання Росією військової сили не може мати ніякого виправдання. Ми не визнаємо незаконної російської анексії Криму і Севастополя і засудили постійну мілітаризацію півострова», – заявила Моґеріні, додаючи, що «ЄС є і продовжуватиме перебувати на боці українського народу».

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні. Брюссель, 17 грудня 2018 року
Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні. Брюссель, 17 грудня 2018 року

Також Рада асоціації Україна – ЄС розглянула процес реформ, обговорила заходи у боротьбі з корупцією і реформу судової системи.

«Вже все законодавство для створення Вищого антикорупційного суду створене, зараз іде відбір незалежних суддів, і фактично у першому кварталі наступного року Україна отримає незалежний антикорупційний суд, що є важливим кроком до зміцнення верховенства права», – заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Брюссель, 17 грудня 2018 року
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Брюссель, 17 грудня 2018 року

Регіональні питання, економічна ситуація, питання двосторонньої торгівлі також стали ключовими під час засідання у Брюсселі під головуванням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана й верховного представника ЄС із закордонних справ, віце-президента Єврокомісії Федеріки Моґеріні.

На блокування Росією Азова Гройсман пропонує «дзеркальні дії»

Давайте у світових портах будемо блокувати таку ж кількість російського флоту, яку вона блокує на шляху до українських портів
Володимир Гройсман

Голова українського уряду Володимир Гройсман, зі свого боку, запропонував відповісти на блокування Росією українських та міжнародних суден «дзеркальними діями».

«Давайте у світових портах будемо блокувати таку ж кількість російського флоту, яку вона блокує на шляху до українських портів, порушуючи всі правила й норми. Тоді це будуть дзеркальні дії, які буде слід зупинити, тільки коли Росія відмовиться від своїх планів. Це буде справедливо», – заявив Гройсман, уточнивши, що такий заклик він адресував «світовому співтовариству, всім демократичним країнам, державам «Групи семи» і європейським партнерам».

Український прем’єр зауважив, що тільки 10 відсотків заблокованих кораблів в Азовському морі мають українські прапори, решта – іноземні, включно із суднами країн ЄС.

«Тому ми розуміємо, що блокування торкнеться й економіки багатьох країн світу», – заявив Гройсман.

Твердження, що санкції щодо Росії ЄС не посилює, Моґеріні вважає невірним

«У четвер голови держав і урядів ЄС подовжили на наступні півроку секторальні санкції щодо Росії, пов’язані з повною реалізацією Мінських угод. Ці санкції мають тверду законну базу і чіткі політичні рамки. Тиждень тому Рада міністрів ЄС ухвалила новий список осіб, відповідальних за так звані «вибори» на сході України. Лише кілька місяців тому ми ухвалили нові санкції щодо підприємств, відповідальних за побудову Керченського мосту», – пояснила верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики.

За її словами, той санкційний режим, який діє нині, відмінний від того, що діяв півроку тому. При цьому Моґеріні заявляє, що санкційний тиск на Росію з боку ЄС базований на одностайності і чітких аналізах ситуації.

«Очевидно, що ситуація постійно перебуває в нашому полі зору, але санкції завжди засновані на оцінках, які мають дуже «гучну» законну базу, й за одностайної підтримки з боку наших держав-членів», – заявила Федеріка Моґеріні.

Якщо агресор продовжує агресію, то що, треба зняти санкції? Якщо хтось говорить про зняття санкцій, він ставить свій підпис під людовбивством, порушенням прав та свобод людей
Володимир Гройсман

Тим часом український прем’єр-міністр Володимир Гройсман зауважує, що для України санкції є нічим іншим, як «покаранням Росії за порушення міжнародного права, суверенітету, демократії».

«Якщо агресор продовжує агресію, то що, треба зняти санкції? Якщо хтось говорить про зняття санкцій, він ставить свій підпис під людовбивством, порушенням прав та свобод людей, порушенням міжнародного права. Тому така консолідована позиція є цілком зрозуміла для лідерів, які мають чіткі позиції щодо захисту демократії та прав людей», – заявив у Брюсселі голова українського уряду.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні. Брюссель, 17 грудня 2018 року
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні. Брюссель, 17 грудня 2018 року

Гройсман: Лавров сам придумав, сам озвучив, залишилося самому здійснити свій «неадекватний план»

Україна ніколи не створювала жодних прецедентів щодо провокацій, заявив у Брюсселі прем’єр-міністр Володимир Гройсман, коментуючи заяву російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова щодо буцімто приготувань України до провокацій на межі з Кримом.

«Він сам це придумав, а потім вийшов і сам це озвучив. Третє, чого йому не вистачає, – це самому й реалізувати свій абсолютно неадекватний план. Україна ніколи не створювала жодних прецедентів щодо провокацій. Те, що трапилося в Азовському морі, не є провокацією. Це абсолютно брутальний напад з боку збройних сил Росії проти нашої суверенної держави, українського флоту й моряків», – сказав він.

Голова українського уряду додав, що «це чергова спроба Росії виправдати свою дикість і неприховану російську агресію».

«Я б порадив міністрові зробити все від нього залежне, аби українські моряки були звільнені, а збройні сили Росії, які сьогодні перебувають на території України, повернулись додому. Такий внесок у дипломатію буде заслуговувати на повагу світу», – заявив Гройсман у Раді ЄС.

Голова Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров 17 грудня заявив, що у випадку «провокації» на адміністративному кордоні з Кримом Україна «отримає відповідь – мало не здасться».

«Україна та ЄС підписали 8 великих угод – від підтримки реформи освіти до будівництва доріг»

На думку прем’єр-міністра, головний підсумок його брюссельської поїздки у тому, що Київ та Брюссель окреслили три секторальні напрямки роботи – цифрова інтеграція, енергетика та реформування митниці. Зокрема, на зустрічі з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем ішлося про інтеграцію до енергоринку ЄС, спільне управління українською ГТС і збереження газового транзиту через Україну.

Тим часом протягом робочого візиту до Брюсселя голови українського уряду Гройсмана було укладено й кілька практичних угод. Зокрема, ЄС фінансуватиме реформу професійно-технічної освіти, заходи енергоощадження, заохочення демократії й міжлюдських контактів.

Зокрема, йдеться про надання фінансової допомоги у реформуванні й оновленні професійно-технічної освіти в Україні, фінансування заходів енергоощадження і ефективного використання енергоресурсів і технічну допомогу українським установам у реалізації угоди про асоціації й зміцненні демократичних принципів, прав людини та основних свобод.

Також у понеділок була підписана угода, згідно з якою Єврокомісія бере на себе фінансування заходу «Програма розширення контактів між людьми: Дім Європи», націлена на заохочення контактів між українцями і європейцями й обміну найкращими практиками.

Суми угод щодо реформи професійно-технічної освіти та енергоощадження складають відповідно 58 та 54 мільйони євро.

Домовленість щодо фінансування технічної підтримки ЄС в реалізації Угоди про асоціацію і зміцнення демократичних засад складає 37 мільйонів євро.

Тим часом фінансування заходу щодо популяризації міжлюдських контактів становитиме 18 мільйонів євро.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Політична карикатура художника Олексія Кустовського
Політична карикатура художника Олексія Кустовського

Гройсман прокоментував заяву Лаврова про «провокації, які готує Київ»

На тлі ескалації в Азово-Керченському регіоні ЄС був і буде на боці українців – Моґеріні

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG