Доступність посилання

ТОП новини

Велосипед президента Голобородька. Про вибори і серіал


Кандидат на посаду президента України Володимир Зеленський. Київ, 22 лютого 2019 року
Кандидат на посаду президента України Володимир Зеленський. Київ, 22 лютого 2019 року

(Рубрика «Точка зору»)

Зібравши колег на ефір, присвячений майбутнім президентським виборам в Україні, я був вражений, як швидко наше обговорення перейшло виключно до теми зростання рейтингу шоумена Володимира Зеленського та його можливих електоральних перспектив. Традиційні сюжети – про те, якою може бути боротьба між іншими провідними претендентами на перемогу, чинним главою держави Петром Порошенко і колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, відійшли на другий план. І це, незважаючи на те, що до виборів ще кілька тижнів, нічого не вирішено і ми не можемо навіть сказати точно, хто потрапить у другий, вирішальний тур голосування.

Але інтерес журналістів до постаті Зеленського і до логіки симпатій його прихильників можна легко пояснити. В українському політичному житті було багато, але нічого, що хоча б віддалено нагадувало б успіх Володимира Зеленського, не було і в помині. Втім, нічого схожого не було і в пострадянській політиці. Якщо Зеленський дійсно доб'ється перемоги, якщо він хоча б вийде в другий тур, можна буде сказати, що українці – як це не парадоксально прозвучить – відкривають нову главу політики, політики віртуальної, максимально віддаленої від реальності. А можливо, вся політика майбутнього буде такою?

Можуть сказати, що я перебільшую новизну Володимира Зеленського. Хіба не було в політиці шоуменів? Хіба Володимир Жириновський не з'являвся на естраді? Хіба Дональд Трамп не вів телевізійні шоу? Хіба ще один з відомих кандидатів на посаду президента України Олег Ляшко не виконує в соціальних мережах популярні пісні? Політикам сьогодні взагалі не чужий епатаж, і чому, якщо політик може бути шоуменом, шоумен не може бути політиком?

Але в тому й справа, що і Трамп, і Жириновський, і Ляшко використовували телевізійні шоу для того, щоб відтінити свої особистісні якості, для того, щоб продемонструвати потенційному електорату або просто глядачам себе, а не вигаданих персонажів. Трамп на телевізійному екрані грав Трампа, Жириновський і на сцені залишався Жириновським, Ляшко – завжди Ляшко. Ці люди – актори рівно настільки, наскільки артистичний кожен з нас. І навіть відомі професійні коміки, коли ставали політиками, грали на політичній сцені виключно самих себе, а не своїх героїв – і цим, тільки цим були цікаві своєму електорату.

Українці можуть стати першим народом, готовим проголосувати за віртуальний персонаж – нехай навіть поки з плоті й крові, тому що в майбутньому, можливо, ми будемо обходитися звичайними голограмами. Адже Зеленський насамперед виконує роль – саме цим він цікавий своєму електорату. Причому «політична» популярність Зеленського почала зростати саме після того, як з виконавця скетчів він став виконавцем ролі президента-випадковості Голобородька в телесеріалі «Слуга народу». Голобородько, проста людина, ніколи не займався політикою і не розуміє, що таке управління державою, ефектно розстрілює парламент на очах досвідченої публіки – приблизно як в Єревані в 1999 році, тільки по-справжньому. І саме ці кадри, божевільні за своєю жорстокістю, безглуздістю і дурістю, стали визначальними в політичній кар'єрі Володимира Зеленського, а точніше, його телевізійного персонажа, який лідирує сьогодні в передвиборчих рейтингах. Тому що шанувальники Зеленського в більшості своїй готуються проголосувати не за нього. Вони готуються проголосувати саме за Голобородька. І ще один сезон серіалу «Слуга народу» повинен стати головним козирем удачливого претендента.

Виборець не помітить усміхнених олігархів і чиновників

Сам же Зеленський залишається практично невідомим ані своїм прихильникам, ані своїм опонентам. Після першого ж великого телевізійного інтерв'ю, яке продемонструвало, який далекий кандидат від розуміння навіть не насущних проблем управління країною, але й самої суті мистецтва державного управління, Зеленський намагається якомога рідше з'являтися на телеекранах «поза образом» – і, між іншим, правильно робить. «Живий», справжній Зеленський потрібен тільки його противникам, прихильникам він абсолютно нецікавий. Якщо запитати у прихильника про самого Зеленського, він скаже у відповідь кілька чергових фраз – про те, що у його обранця – юридична освіта, і про те, що він створив свій бізнес (мається на увазі «Студія Квартал-95», що виросла з однієї з команд українського КВК). Але приблизно те саме завжди говорять про будь-яку людину, що з'являється на українській політичній сцені. Диплом і бізнес – це якраз доказ того, що Зеленський не просто актор, що він такий же потенційний управлінець, як і всі інші. Але важливо в ньому зовсім не це, а те, що він робить у своєму серіалі. Прихильникам потрібен Голобородько, і тільки він.

Тому те, що говорить «справжній» Зеленський, сприймається всерйоз тільки тоді, коли вписується у сценарій телевізійного серіалу. Але якщо не вписується, то просто не помічається, як ніби й немає цього. Голобородько катається у серіалі на велосипеді, а Зеленський роз'їжджає на розкішній машині з охороною, наданою фірмою олігарха Ігоря Коломойського. Але в свідомості глядача, який став виборцем, залишається тільки велосипед. Саме на цьому велосипеді Володимир Зеленський і може в'їхати в резиденцію українського президента. Його виборець не помітить кавалькаду дорогих автомобілів, усміхнених олігархів і чиновників, які хитро примружуються, вже готуються зайняти свої місця у владі в разі можливої перемоги «народного кандидата».

Не помітить саме тому, що в серіалі поряд з Голобородьком їх не було.

Зате був велосипед.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Досьє кандидата. 13 фактів про Володимира Зеленського

Чому президентство Зеленського стало б «катастрофою для України» (світова преса)

Словацький кандидат і вибори президента в Україні

«1+1» заперечує слова Зеленського про «технічну помилку» під час новорічного привітання президента

Після розслідування «Схем» Зеленський зрештою визнав, що має кінобізнес в Росії

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG