Доступність посилання

ТОП новини

Перший «спрощений» паспорт Росії отримав колишній кандидат в депутати Верховної Ради


Російський та український паспорти (ілюстраційне фото)
Російський та український паспорти (ілюстраційне фото)

«Першим автобусом російських громадян» вихваляються російські гібридні сили у п'ятницю, 14 червня. Підконтрольне їм телебачення окупованого Донецька та Луганська, а також власні медіа Росії із захватом описують, як до Покровська та Новошахтинська у Ростовській області Росії вирушили дві групи жителів ОРДЛО, які одаржали громадянство – загалом 64 людини. Ми поцікавилися, хто отримав перші документи, і знайшли серед пасажирів автобуса не такого вже й «пересічного»​ донеччанина.

Типовий контент сепаратистських пабліків цього дня
Типовий контент сепаратистських пабліків цього дня

​«Ввечері вони повернуться повноцінними громадянами найсильнішої держави світу», – розповідає підконтрольне бойовикам «ЛНР» телебачення.

«Там звичайним людям поки точно не видають. Лише високим чиновникам з «військових», – каже Радіо Донбас.Реалії луганчанка, яка сама намагається одержати російський паспорт.

А ось один з тих, хто отримав громадянство Росії:

Олексій Карпушев передає вітання з Ростовської області 14 червня
Олексій Карпушев передає вітання з Ростовської області 14 червня

«Передаю привіт з Покровського Ростовської області, щойно тут відбулась процедура видічі перших паспортів. Вітаю усіх з цією визначною подією і сподіваюсь, що незабаром усі жителі Донбасу, які цього хочуть, одержать паспорти Росії», – записав відеозвернення користувач Олексій Карпушев.

Карпушев до війни був першим секретарем горлівського міського комітету Компартії України.

Ось він у жовтні 2013 року запевняє на місцевому телебаченні у шкоді євроінтеграції для України:

«Нам по усіх каналах пудрять мозок, що євроінтеграція – єдиний шлях для України», – каже комуніст.

У 2012-му Карпушев доповідав на конференції «Донбас у Євразійському проекті», яку проводила громадська організація «Донецька республіка», співголовою якої був Андрій Пургін – пізніше один з ватажків угруповання «ДНР». На цьому заході ще за 2 роки до початку російської агресії відкрито говорили про федерацізацію України та концепцію «русского мира».

Довоєнне інтерв'ю горлівського комуніста на місцевому телебаченні
Довоєнне інтерв'ю горлівського комуніста на місцевому телебаченні

А ось Карпешев виступає за захоплення українських підприємств уже напочатку війни, у 2014 році:

«Хіба для того наші люди лізуть під кулі хунти, руками зупиняють танки і героїчно проводять референдуми, щоб задовольнятися крихтами з панського столу (має на увазі брати «податки» від олігарха Ріната Ахметова – ред.)? Невже ті 2-3%, які, можливо, зволять заплатити зі свого прибутку олігархи, експлуатуючи донбаські заводи, які будували наші батьки і діди, є метою «русской весны»? Я повністю згоден з народним мером Слов'янська В'ячеславом Пономарьовим, який говорить виключно про націоналізацію найбільших підприємств Донбасу», – висловлювався комуніст.

Цікаво, що при цьому Карпушев балотувався на виборах до Верховної Ради України восени 2014 року.

Зараз Карпушева називають блогером, він активно виступає у підконтрольих угрупованню «ДНР» медіа з підтримкою окупації українських територій.

XS
SM
MD
LG