Доступність посилання

ТОП новини

Філіпіни – колишній президент під арештом


Філіпіни – колишній президент під арештом

Прага, 25 квітня 2001 - У столиці Філіпін Манілі заарештовано колишнього президента країни Джозефа Естраду за звинуваченням у привласненні 80-ти мільйонів доларів. Естрада пішов у відставку у січні цього року після бурхливих протестів серед населення проти корупції серед найвищого філіпінського керівництва.

Проти колишнього президента Філіпін висунено звинуваження у використанні президентської посади для власного збагачення, у хабарництві й корупції, зокрема в тому, що він приймав хабарі від злочинних угруповань, які серед іншого контролюють азартні ігри на Філіпінах. Згідно з філіпінськими законами, якщо Естраді буде доказано його злочини, то йому загрожує смертна кара.

Скандал навкола Естради почався ще у жовтні минулого року, тобто після двох з половиною років його перебування на президентській посаді, коли один з його колишніх помічників заявив перед сенатом, що президент бере хабарі від злочинних груп. Тоді ішлося лише про 8 мільйонів доларів. Нині у звинуваченнях фігурує сума у десять разів вища. У грудні минулого року філіпінський сенат розпочав процедуру імпічменту, а в січні, унаслідок масових протестів серед населення, Естрада подав у відставку, однак, заперечив усі звинувачення. У зв’язку з нинішнім скандалом журналісти нагадують, що Естрада, колишній кіноактор, виходець з бідної родини перед обранням президентом три роки тому не мав ні особливого політичного досвіду, ні підготовки. Філіпінський естеблішмент не підтримав нового президента і не прийняв його до свого ґрона. Католицький клер, який має у цій переважно католицьцій країні особливі впливи, не приховував свого розчарування, що президентом обрано людину, відому зі своїх любовних пригод, позашлюбних дітей, пияцтва й азартних ігор. У пресі з’явилися повідомлення, що Естрада має принаймні 10 дітей від різних жінок, чого Естрада не спростовував. Він купляв матерям своїх дітей дорогі вілли і збільшував розміри хабарів. За критику він звільняв своїх помічників, серед яких нині назбиралося чимало свідків його фінансових злочинів. Сам Естрада звинувачує за своє падіння представників філіпінської еліти, яка не прийняла його до свого кола, як він твердить, за його походження із простого народу.

Попри загальний осуд з боку більшості населення харизматичний колишній кіноактор ще зберіг і прихильників. У середу, під час його арешту кілька сот його прихильників намагалися заблокувати підходи до його вілли, однак, поліція розігнала їх. Від сьогодні в очікування судового процесу колишній президент Філіпін перебуватиме під арештом в будинку поліцейського управління Маніли. Таким чином Естрада стане першим президентом в азійських країнах, якого усунено з посади шляхом імпічменту і поставлено перед судом за його злочини, вчинені на президентській посаді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG