Доступність посилання

ТОП новини

Перебування ЧФ Росії в Україні продовжують на 25 років


Медведєв і Янукович у Харкові, 21 квітня 2010 року
Медведєв і Янукович у Харкові, 21 квітня 2010 року

Україна й Росія домовилися продовжити перебування Чорноморського флоту Росії на севастопольській базі на 25 років. Про це у середу на прес-конференції в Харкові заявив президент Росії Дмитро Медведєв. Відповідну угоду він і Президент України Віктор Янукович підписали сьогодні.

За словами Медведєва, цей документ також передбачає право продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Севастополі на наступні 5-річні періоди.

Як заявив Янукович, Україна розглядає питання перебування Чорноморського флоту Росії на своїй території в контексті системи колективної безпеки в Європі.

«Ми розуміємо, що Чорноморський флот буде одним із гарантів безпеки серед країн Чорноморського басейну», – заявив він.

1997 року Україна й Росія уклали міжурядові угоди щодо розділу, взаємних розрахунків, статусу й умов базування Чорноморського флоту в Україні.

Відповідно до документа, Росія орендує частину території Севастополя для розміщення головної бази Чорноморського флоту на 20 років – до 2017 року, списуючи щорічно 97,75 мільйона доларів із суми державного боргу України перед Росією.

Тимошенко: БЮТ ініціює позачергове засідання парламенту в суботу

Фракція БЮТ вимагатиме скликання позачергового засідання Верховної Ради у суботу, 24 квітня, у зв’язку з підписанням угоди про подовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Україні. Про це заявила в середу лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко.

«Для того, щоб зібрати позачергову сесію, ми запрошуємо всіх депутатів всіх фракцій прибути завтра вранці (четвер – ред.) для збору підписів для скликання позачергового засідання», – сказала Тимошенко.

Вона назвала «антиконституційною» угоду про подовження терміну перебування російського флоту в Криму, й висловила переконання, що цей фактор має об’єднати всі опозиційні сили. «Ми будемо збирати ці підписи біля сесійної зали Верховної Ради завтра зранку (четвер – ред.) до тих пір, поки не зберемо 150 підписів», – сказала Тимошенко.

Лідер опозиції повідомила, що фракція БЮТ внесе на розгляд Верховної Ради проект постанови, «яка нівелюватиме підписані Януковичем документи про пролонгацію перебування Чорноморського флоту в Україні».

Вона також закликала опозиційні сили підписати угоду про об’єднання задля захисту інтересів України. «Я звертаюся також до лідерів усіх опозиційних партій – розпочати процес підписання спільної угоди щодо захисту України у цей важкий період», – сказала Тимошенко.

Крім того, вона закликала громадян зібратися 24 квітня біля Верховної Ради України для протесту проти дій Віктора Януковича.

В опозиції говорять про імпічмент

Віце-прем’єр опозиційного уряду Борис Тарасюк заявив, що ті кроки, на які пішла влада, можна кваліфікувати як державну зраду. «Відбулося найгірше: нинішня влада задля здешевлення ціни на російський газ пішла на здачу стратегічних національних інтересів», – сказав Тарасюк, якого цитує прес-служба БЮТ.

«Президент України Віктор Янукович у цинічний спосіб проігнорував статтю 17 Конституції України, яка забороняє розміщення іноземних військових баз на території України, і за такі дії щонайменше треба піддати цього Президента імпічменту», – заявив Тарасюк.

МЗС: угоду про базування ЧФ Росії ще мають схвалити парламенти

Остаточне рішення щодо продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України мають ухвалити парламенти двох країн, пояснюють у Міністерстві закордонних справ України.

«Відповідно до положень підписаної угоди, вона набуде чинності тільки після її ратифікації парламентами обох країн, і буде завершено відповідні внутрішньо державні процедури», – заявили в департаменті інформаційної політики МЗС України.

Крім того, у відомстві зауважили, що в жодному з положень Конституції України не зазначено граничного терміну тимчасового перебування російського флоту на території України, і тому підписана в середу угода не суперечить Основному закону.

********
Україна й Росія домовилися про зниження ціни газу на 30 відсотків

Президенти України й Росії під час зустрічі у Харкові домовилися про зниження ціни на імпортний газ на 30 відсотків від вартості, яка щокварталу розраховується за формулою, закріпленою в контракті на поставку газу між російським «Газпромом» і «Нафтогазом України».

«Ми домовилися про надання знижки в ціні на газ. Наші українські партнери одержать знижку, яка обчислюється в розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів... або 30 відсотків від контрактної ціни», – заявив російський президент Дмитро Медведєв.

Водночас, за його словами, «знижка буде враховуватися як частина орендної плати за перебування Чорноморського флоту в Криму».

Зі свого боку, Президент України Віктор Янукович повідомив, що протягом найближчих 10 років завдяки підписаним документам щодо газу Україна одержить від Росії «інвестиційний ресурс» на суму близько 40 мільярдів доларів.

За словами глави держави, зекономлені гроші будуть направлені на соціальні потреби, інвестиційні проекти, фінансування Збройних сил.

Янукович назвав таку домовленість «безпрецедентною в історії відносин між країнами».

У першому кварталі цього року ціна газу становила понад 305 доларів за тисячу кубометрів, у другому ціна прогнозується на рівні 330 доларів за тисячу кубів.

Україна і Росія домовилися про підвищення орендної плати за базування ЧФ

Україна й Росія домовилися про підвищення орендної плати за перебування Чорноморського флоту Росії в Криму, – заявив президент Росії Дмитро Медведєв.

При цьому він наголосив, що підписані 21 квітня документи між країнами – про зниження ціни російського газу для Україна на 30 відсотків і про продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Україні на 25 років – технічно пов’язані.

За його словами, відповідна знижка на газ буде враховуватися як частина оплати Росії за перебування ЧФ на території України.

«Ставка орендної плати буде збільшена на відповідну частину, яка утвориться внаслідок знижки (на газ для України)», – сказав російський президент.

Медведєв чекає, що українсько-російські відносини набудуть нової якості

Харків, 21 квітня 2010 року
«Ми повинні зробити кілька важливих кроків, щоб справді повернути наші відносини в русло стратегічних і партнерських», – заявив Дмитро Медведєв у середу під час зустрічі з Віктором Януковичем у Харкові.

Президент Росії нагадав, що напередодні на рівні урядів України і Росії проведено «серйозну роботу», результат якої має привести двосторонні відносини «в нову якість».

Янукович, зі свого боку, заявив, що можна підвести риску «під досить непростими переговорами, які велися останнім часом, стосовно подолання кризових явищ в економіці й переведення відносин України і Росії на довгу стратегічну спільну співпрацю».

За словами Президента України, «плани великі у співпраці, і треба робити перші кроки».

Голова української держави додав, що за останні п’ять років відносини України і Росії «охолодилися», що, за його словами, не відповідає настроям ані українського, ані російського суспільств.

«Сподіваюся, що сьогодні ми зробимо серйозний крок на шляху поліпшення наших відносин», – наголосив Янукович.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG