Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна федерація журналістів вітає рішення іспанського суду, який хоче покарати американських солдатів, від обстрілу яких загинув Тарас Процюк.


Славко Волинський

Брюссель, 20 жовтня 2005 року - Іспанський суд підписав у середу ордер на арешт та екстрадицію трьох американських вояків, які в 2003-му році зі свого танку обстріляли готель "Палестина" в Багдаді, внаслідок чого тоді загинули український журналіст Тарас Процюк і його іспанський колега Хосе Коусо. В ордері на арешт зазначено, що три американські вояки порушили міжнародне законодавство, коли свідомо стріляли у цивільних осіб. Офіційний Вашинтон раніше заявляв, що екіпаж танку відкрив вогонь через те, що підозрював, що в стріляє у ворога. А загибель журналістів, на думку американського уряду, сталася за трагічним збігом обставин. Як зауважують оглядачі, рішення іспанського суду навряд чи може вплинути на солдатів, бо Сполучені Штати не видають своїх громадян. До того ж, внутрішнє розслідування Пентагону дійшло висновку, що солдати ні в чому не винні.

Тарас Процюк
А от призвести до зростання напруги в іспансько-американських відносинах вердикт суду може. Про це пише сьогодні американська газета "Wall Street Journal".

Зі свого боку, Міжнародна федерація журналістів привітала рішення іспанського суду. Про це сказав брюссельському кореспондентові радіо "Свобода" керівник департаменту із захисту прав прав людини цієї міжнародної журналістської організації.

Роберт ШОУ зазначив, що за справою розслідування загибелі двох журналістів у квітні 2003-го року українського телерепортера Тараса Процюка, який тоді працював для агентства Ройтерс іспанського журналіста Хосе Коусо з телекомпанії «Телесінко» Міжнародна федерація журналістів пильно стежила і завжди намагалась сприяти справедливому розслідуванню. Міжнародна організація журналістів неодноразово зверталася до військовогго керівництва США з проханням надати відповідну інформацію у цій справі, проте, як зазанчив Роберт Шоу, федерація не одержала від Пентагону відповідних пояснень. І лише сьогодні , продовжив Роберт Шоу, справа зрушила з місця завдяки іспанській судовій владі і родині іспанського журналіста Хосе Коусо.

З іншого боку, представник Міжнародної федерації журналістів зауважив, що аґентство “Ройтерс” пробувало проводити незалежне розслідування у цій справі, однак його висновки федерації ще невідомі. Тому Міжнародна федерація журналістів, наголосив Роберт Шоу, вважає за доцільне поєднати справу загибелі іспанського журналіста Хосе Коусо зі справою смерті українського журналіста Тараса Процюка та посилити тиск для розслідування цієї справи не лише з боку Іспанії, але також і з боку України на збройні сили США , щоб вони дали відповідь на всі запитання, пов''язані із загибеллю журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG