Доступність посилання

ТОП новини

Американці потрапили до Феодосії, попри те, що проросійські активісти заблокували морський порт.


Володимир Притула Сімферополь, 30 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Американські військовослужбовці таки потрапили до Феодосії, попри те, що проросійські активісти уже третю добу поспіль блокують Феодосійський морський порт. Учасники акції протесту заявляють, що не допустять ввезення до Криму американської зброї. Водночас, представник Президента України в Криму Геннадій Москаль, який відвідав феодосійський порт, заявив, що не знайшов там зброї.

“Ми хочемо, щоб янки забралися геть! Ми ж підемо звідси після того, як вони заберуться зі своїми кораблями, нехай ідуть до Туреччини – там у них база є! Негай вони забираються!”, - перед воротами Феодосійського морського порту уже третю добу вирують пристрасті. Кілька сотень прихильників проросійських організацій
“Сі Бриз-2006” заплановано провести влітку 2006 року в територіальних водах України та на військових полігонах в Криму. Головна мета навчання полягає у відпрацюванні за стандартами НАТО дій багатонаціональних сил в ході планування і проведення миротворчої або антитерористичної операції. Взяти участь у маневрах запрошено представників з понад 40 країн-членів і партнерів НАТО.
пропускають на територію порту весь транспорт і слідкують, щоб звідти не виїхала американська техніка та американські військовослужбовці.

Останні прибули у суботу на транспортному судні ВМС Сполучених Штатів Америки “Едвентідж”, щоб разом з українськими військовими підготувати навчально-тренувальну базу Старокримського полігону, де у липні-серпні мають пройти миротворчі багатонаціональні навчання “Сі Бриз-2006”.

Американці потрапили до Феодосії, попри те, що проросійські активісти заблокували морський порт. Феодосія, 30 травня 2006 р.
Втім, попри блокаду порту, американські військові таки потрапили до Феодосії. Зараз вони мешкають у тутешньому санаторії Міністерства оборони України. Я спробував поспілкуватися з кількома бійцями інженерного батальйону американських ВМС, але вони були лаконічними: “Все добре, все буде добре!”. Охоронці військового санаторію кажуть, що американські солдати ведуть себе чемно, виходять у місто лише за цигарками і кока-колою і навіть допомагають облаштовувати територію закладу – підмітають, фарбують.

Активісти ж проросійських організацій, а це переважно жінки пенсійного віку, переконані, що протистоять окупантам: “Я ставлюся до цього як до окупації – незаконної окупації Криму іноземними військами. Вони прийшли сюди не з миром, оскільки привезли зброю. Для чого нам, позаблокової держави, яка не веде військових дій, зброя та військова техніка?”, - запитує Валентина Іванівна, яка щодня приходить до воріт порту з червоним прапором.

Постійний представник Президента України в Криму Геннадій Москаль, який відвідав феодосійський порт,

поспілкувався з митниками і виступив перед учасниками акції протесту, каже, що не побачив у порту зброї, а лише інженерну техніку і будівельні матеріали: “Ні! Я тебе прошу – яка зброя?! Це післявиборчий синдром. Багато політичних партій ішли на вибори під гаслом “Ні НАТО!”, тож ніяк не зупиняться. Все це політичні спекуляції”, - вважає Геннадій Москаль. За його словами, це – штатна ситуція, що виникла через неготовність Міністерства оборони України до відкритості і гласності.

Матеріали по темі:
Інцидент з американським судном у Феодосії: новий виклик української зовнішньої політики. (30.05.2006)
Проросійські активісти заблокували Феодосійський порт. (29.05.2006)
У Криму проросійські радикали вимагають заборонити українську мову. (24.05.2006)
XS
SM
MD
LG