Доступність посилання

ТОП новини

Біля Верховної Ради Криму розпочалася акція протесту кримських татар.


Володимир Притула Сімферополь, 25 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Під стінами Верховної Ради Криму розпочалася акція протесту кримських татар. Вони організували наметове містечко і знову вимагають землі. Цього разу не тільки у південнобережному Партеніті, але й у Сімферополі та околицях. Чому знову виходять на вулиці репатріанти?

Порожні діжки під стінами кримського парламенту як барабани сьогодні використовуються у півголосу і нечасто. Учасники кримськотатарської акції протесту кримських татар, які вимагають землі для будівництва житла, кажуть, що діжки на повну силу зазвучать, якщо влада застосує силу проти приблизно двадцяти “галявин протесту”, розбитих репатріантами на вільних землях, на які претендують у Сімферополі та його околицях.

Даніел Аметов, один з координаторів акції, каже, що кримська влада десятиліттями не вирішує проблеми репатріантів. Тепер у Криму виросли їхні діти і їм теж десь треба жити, а владоможці лише обіцяють, обманюють і розпродують землю наліво. За його словами, загалом у Сімферопольському регіоні на землю претендує близько 9 тисяч його співвітчизників. І все, що їм потрібно – земельна ділянка у 4-6 соток.


“Дайте мені землю! Ви ж подивіться, я будинок свій не вимагаю. Я кажу: дайте шматок землі! Я повернувся, забув несправедливість, повернувся додому. Але у моїй хаті живіть інші. Добре, хлопці, живіть, але дайте збудувати поруч інший дім! Але мені кажуть: ні, твій город зайнятий!”.

Він разом з однодумцями робив півтора десятки наметів, де відучора постійно перебуває від півсотні до півтисячі репатріантів. Вони кажуть, що за ситуацію в Криму відповідають депутати кримського парламенту на чолі зі спікером Анатолієм Гриценком. Тож від них і вимагають розв’язання проблеми.

Місцеві спостерігачі відзначають, що виступ репатріантів спровокували заяви керівників Сімферополя про можливе силове звільнення зайнятих земельних ділянок, а також рішення міськради призупинити виділення землі до того часу, поки не будуть згорнуті згадані “галявини протесту”.

Ні представники сімферопольської влади, ні кримської поки ніяк не коментують чергове загострення кримськотатарської проблеми – для посадовців вихідні тривають.
XS
SM
MD
LG