Доступність посилання

ТОП новини

Про що домовлятиметься Віктор Ющенко у Польщі?


Єва Поштар Варшава, 7 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Із одноденним робочим візитом до Польщі прибуває у середу Президент України Віктор Ющенко. Це буде візит, присвячений економічній співпраці України і Польщі, наголошують польські коментатори.


Під час одноденного робочого візиту до Плоцька (центральна Польща) Віктор Ющенко зустрінеться з польським Президентом Лехом Качинським, відвідає найбільший у Польщі нафтопереробний завод “Орлен”. Запланована підсумкова прес-конференція.

Оскільки Віктор Ющенко перебуватиме в Плоцьку, через який має пролягати нафтогін Одеса-Броди-Плоцьк до Гданська, польські оглядачі не мають сумнівів щодо провідної теми візиту.

Публіцист щоденника "Газета виборча" Марцін Войцєховський зазначив з цього приводу: “Від візиту Віктора Ющенка очікую не політичних заяв, а ділових узгоджень, наприклад, про нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк, про постачання нафти з басейну Каспійського моря”.

Від слів потрібно переходити до справи

Польські коментатори наголошують, що після 7-ми років заяв про нафтогін Одеса-Броди-Плоцьк врешті-решт прийшов час втілити їх у життя.

Економічний коментатор щоденника "Жечпосполіта" Агнешка Лакома сказала Радіо Свобода: “Думаю, що треба сподіватись, що обидва президенти будуть говорити про важливість проекту закінчення будови нафтогону. Однак усі фахівці, включно з президентами, усвідомлюють, що нафтогін повинен бути забезпечений поставками нафти. Тут важливий також економічний бік проекту. При політичних заявах, на мою думку, треба брати до уваги і те, що Єврокомісія підтримує будівництво нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк. Вважаю, що про поставки нафти треба говорити десь із Астани чи Баку. Має значення й те, що Росія має свої великі впливи в басейні Каспійського моря. Треба рахуватись з тим, що диверсифікація джерел постачання енергоносіїв для України та Польщі суперечить інтересам Росії”.

В обхід Росії

У Польщі щораз частіше говорять про плани постачання до Європи каспійської нафти в обхід Росії, за допомогою нафтогону Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ.

Фахівці з польського міністерства економіки вважають, що транспортування нафти з Каспійського моря через Чорне море і далі нафтогоном Одеса-Броди-Плоцьк до Гданська буде можливим за 3 роки.
XS
SM
MD
LG