Доступність посилання

ТОП новини

Гаррі Каспаров закликає ЄС і США ставитися до Путіна так, як він того заслуговує


Наталія Вікуліна Страсбург, 24 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Лідер Об''єднаного громадянського фронту Росії Гаррі Каспаров закликав ЄС і США тиснути на Кремль щодо порушення прав людини і поставитися до російського президента Владіміра Путіна так, як він того заслуговує. Таку заяву російський опозиційний лідер зробив у четвер в Європарламенті. Водночас Європарламент висловив солідарність із Каспаровим у його боротьбі за демократію і верховенство права в Росії.

Лідер Об''єднаного громадянського фронту Росії Гаррі Каспаров під час виступу у Стразбурзі, 23 травня 2007 р.
(Courtesy Photo)
Путін не буде слухати опозицію, тому Євросоюз і США мають повідомити російському президенту, що не будуть більше сприймати його як рівного партнера, якщо він не змінить свою політику в галузі прав людини. Такий зміст заяви, що її Гаррі Каспаров зробив у Європарламенті.

Подвійні стандарти у відносинах із Росією?

Російський опозиціонер назвав помилкою “Групи Восьми” і міжнародних інституцій, що вони застосовують подвійні стандарти у відносинах із Росією Путіна: “Пропаганда Кремля намагається зобразити Путіна таким, що належить до глобального демократичного середовища, відхиляючи наші твердження про недемократичність режиму Путіна. Російські громадяни, звичайні росіяни були спантеличені, побачивши Путіна в оточенні західних лідерів, лідерів вільного світу, і водночас чуючи наші скарги, що режим Путіна порушує основні демократичні принципи”.

Голова Європарламенту Ганс-Ґерт Поттерінг запропонував свою підтримку Каспарову ще місяць тому, коли сили безпеки в Росії піддали тиску російських опозиціонерів, що вийшли із демонстраціями протесту. Всесвітньовідомий шахіст Каспаров, а нині опозиційний лідер у Росії, отримав тоді запрошення відвідати Європарламент.

Ганс-Ґерт Поттерінг: “Ми зобов''язані, як вільно обрані члени парламенту, підтримувати тих людей у Європі і в світі, які відстоюють демократію і верховенство права. Таким є і Гаррі Каспаров”.

ЄС хоче мати добрі відносини з усіма

Голова Європарламенту також наголосив, що Євросоюз хоче мати хороші відносини з Москвою і з президентом Владіміром Путіним, але водночас ЄС має обов''язок підтримувати людей у Росії, які борються за демократію. Поттерінг заявив, що ЄС хоче правосуддя над вбивцями журналістки Анни Політковської, але він не бачить жодних зусиль знайти цих людей.

Каспаров передбачає, що до кінця цього року в Росії станеться політична криза. Він вважає, що між різними кремлівськими угрупованнями відбудеться сварка, викликана неможливістю визначити наступника Владіміру Путіну.

Гаррі Каспаров не збирається балотуватися на пост президента на виборах 2008 року і хоче бути скоріше головою “дуже широкої і крихкої” коаліції.

Матеріали до теми:

• ЄС і Росія обговорили складні проблеми, але вирішити їх саміт не допоміг • ЄС-Росія: відносини ускладнюються • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Чи повертається двополярний устрій світу і яке місце має посісти в цьому устрої Україна? • Політична та побутова корупція руйнує Росію
XS
SM
MD
LG