Доступність посилання

ТОП новини

Нове у справі Литвиненка: обвинувачуваний росіянин Луґовой переходить у наступ. Лондон наголошує, що справа – суто карна


Олекса Семенченко Лондон, 31 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Офіційний Лондон називає справу про вбивство Александра Литвиненка суто карною, а російські емігранти у Британії вважають, що антибританські заяви обвинуваченого у вбивстві Литвиненка Андрєя Лугового інспірувала російська влада. На прес-конференції у четвер в Москві Луговий заявив, що за гучним вбивством критика Кремля стояли британські спецслужби.

Андрєй Луговой | Александр Литвиненко
(AFP)
Як заявив речник британського МЗС, вимога офіційного Лондона, щоб Андрєй Луґовой постав перед британським судом за обвинувачення в убивстві Алєксандра Литвиненка не має жодного стосунку до питань розвідки.

Представник міністерства закордонних справ, зокрема, наголосив: “Запит щодо екстрадиції пана Лугового для суду у Великій Британії було передано. Ми чекаємо на офіційну відповідь росіян. Це карна проблема, а не питання розвідки. Громадянина Великої Британії вбили у Лондоні, а мешканців Об''єднаного Королівства та його гостей наразили на ризик”.

Такою була відповідь британського уряду на низку сенсаційних звинувачень, які Луговой зробив у четвер уранці в Москві.

Луговой назвав Литвиненка і Березовського агентами МІ-6

Борис Березовський впевнений: що не працює на жодну розвідку
(AFP)
Андрєй Луговой заявив, що Литвиненко був агентом британської спецслужби МІ-6, який намагався завербувати його для збору інформації, що компрометує президента Росії Владіміра Путіна. За словами Лугового, вбити Литвиненка могли лише британські спецслужби, опальний олігарх Борис Березовський або російська мафія. Але, хто б з них це не зробив, це не могло статися без участі британських спецслужб.

Андрєй Луговой: “Я не сумніваюся лише в одному: в будь-якому разі отруєння Литвиненка не могло статися без контролю з боку британських розвідувальних служб”.

За версією Лугового, Березовський також є агентом британської розвідки. Цим пояснюється той факт, що їм обом надали політичний притулок у Великій Британії. У Березовського, який дав інтерв''ю Радіо Свобода, “викриття” Лугового викликають посмішку. Він вважає його заяву доказом причетності Кремля до вбивства Литвиненка.

Борис Березовський: “Сьогодні така реакція Кремля довела Скотланд-Ярду те, що Кремль і особисто Путін стояли за цим злочином”.

Березовський також каже, що не працює на жодну розвідку.

Колишній агент радянського ҐРУ не вірить Луговому

А колишній агент радянської військової розвідки ҐРУ Борис Володарський не вірить, що МІ-6 могла звернутися до Литвиненка, щоб завербувати Лугового.

Борис Володарський: “Британські розвідувальні служби не зацікавлені у вербуванні Лугового. Навіщо їм якийсь персональний охоронець без освіти, як ми чули на прес-конференції, такий, що небагато знає, не має достатніх контактів і не може сказати нічого, що цікавило б британську розвідку?”.

Александр Литвиненко загинув восени минулого року в Лондоні внаслідок отруєння радіоактивним полонієм. Сам він звинувачував у причетності до своєї смерті російську владу Росії. Кремль називає такі закиди абсурдними. Сьогоднішні "викриття" Лугового, на думку оглядачів, можуть ще більше затьмарити відносини між Москвою і Лондоном.

Матеріали до теми:

• Британський уряд вирішив не робити офіційних заяв щодо можливої участі російських спецслужб в убивстві Алєксандра Литвиненка • Британська прокуратура готова висунути звинувачення у вбивстві Алєксандра Литвиненка російському громадянину Андрєю Луговому • Британські слідчі передали справу про вбивство Олександра Литвиненка до прокуратури • Навколо смерті Олександра Литвиненка й надалі чимало незрозумілого
XS
SM
MD
LG