Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати назвали події в Дарфурі геноцидом і запровадили нові санкції проти Судану


Людмила Ваннек Прага, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Президент Сполучених Штатів оголосив, що його країна запроваджує нові санкції проти Судану у зв’язку з тривалим конфліктом у регіоні Дарфур. У вівторок Джордж Буш зробив у Білому Домі заяву з цього приводу, назвавши події в Судані геноцидом проти мирного населення. Президент США закликав Раду Безпеки ООН ухвалити нову, ще жорсткішу резолюцію з приводу подій у провінції Дарфур.

Чад -- Діти біженців з Дарфуру (Судан) у початковій школі Християнської Організації Допомоги і Розвитку (CORD) у таборі для біженців "Бреджинг", 2 травня 2007 р.
(epa)
Нова резолюція, за словами Джорджа Буша, має зобов’язати уряд Судану припинити блокування міжнародних зусиль з вирішення кривавого конфлікту в цій країні.

«Надто довго люди Дарфура потерпали від рук уряду, який причетний до бомбардувань, убивств і насильства над мирними громадянами. Моя адміністрація назвала ці дії ім’ям, якого вони заслуговують: геноцидом. Світ є відповідальний за те, щоб допомогти покласти край цьому конфліктові», — заявив Буш.

Упродовж останніх чотирьох років у провінції Дарфур загинули понад 200 тисяч осіб, а без даху над головою залишилися понад два мільйони.

Уряд Судану на чолі з президентом Омаром аль-Баширом обвинувачують у підтримці бойовиків, дестабілізації ситуації, сприянні геноцидові чорношкірого населення Дарфуру і називають владу країни відповідальною за гуманітарну катастрофу.

Санкції проти компаній і окремих осіб

Виступаючи у Білому Домі, американський президент зазначив, що левову частку провини за ситуацію в провінції Дарфур він покладає на дії самого Президента Судану аль-Башира. За словами Буша, той не вжив ніяких кроків, щоб обеззброїти бойовиків і допомогти розгорнути в провінції сили ООН для зміцнення нечисленних сил Африканського Союзу.

За словами Президента США, нові санкції, які запроваджує його країна проти Судану і які набирають чинності негайно, вживаються не тільки проти 31 компанії, яким заборонять торгівлю зі Сполученими Штатами (зокрема, йдеться про суданські державні нафтові компанії), а й проти кількох конкретних осіб.

«Ми націлюємо санкції проти тих, хто відповідальний за насильство. Ці санкції ізолюють цих осіб, відріжуть їх від фінансової системи Сполучених Штатів, заборонять їм будь-який бізнес із американськими громадянами чи компаніями і привернуть увагу світу до їхніх злочинів», — наголосив Буш.

Сполучені Штати закликають Раду Безпеки ООН якнайшвидше ухвалити нову, ще жорсткішу резолюцію з приводу подій у Дарфурі.

З новими санкціями згодні не всі

Однак не всі 5 постійних членів Ради Безпеки підтримають нову резолюцію. Зокрема, Китай, який є основним споживачем суданської нафти, вважає, що санкції тільки ускладнять ситуацію.

Спеціальний представник Китаю з питань Африки Лю Ґуйцзінь на прес-конференції в Пекіні заявив: «Суть проблеми Дарфуру не в так званому геноциді — це сталося від конфліктів між різними сторонами через воду, через землю. Це все через злидні, нестачу ресурсів. Так, це проблема розвитку. Якщо міжнародна спільнота щиро хоче допомогти вирішити проблему Дарфуру, як і інші проблеми Африки, то необхідно забезпечити більше гуманітарної допомоги, щоб допомогти розвиткові».

Рада Безпеки вже ухвалила у 2004 році резолюцію із закликом покласти край убивствам у цій провінції, однак Президент Судану Омар аль-Башир тоді фактично проігнорував це звернення.

Зараз, виступаючи у Білому Домі, американський Президент Джордж Буш запевнив: «Я обіцяю людям Дарфуру: Сполучені Штати не будуть відвертати очей від кризи, яка кидає виклик сумлінню всього світу».
XS
SM
MD
LG