Доступність посилання

ТОП новини

Президент звільнив Сюзанну Станік із посади судді Конституційного Суду


Як мовиться в указі про це голови держави в вівторок, офіційна причина звільнення — «порушення присяги». У понеділок Віктор Ющенко звільнив із посади судді Конституційного Суду заступника голови КСУ Валерія Пшеничного, також за «порушення присяги». Лідери трьох коаліційних партій відгукнулися на звільнення Станік зверненням у вівторок увечері «до народу України, до ПАРЄ, до Європейського Союзу, до всіх міжнародних організацій, до послів, акредитованих в Україні».

Сюзанна Станік
Як мовиться в указі про це голови держави в вівторок, офіційна причина звільнення — «порушення присяги».

У понеділок Віктор Ющенко звільнив із посади судді Конституційного Суду заступника голови КСУ Валерія Пшеничного, також за «порушення присяги».

У чому полягають ці порушення, в обох випадках не уточнено.

Радник Президента Микола Полудьонний у понеділок увечері заявляв, що Валерій Пшеничний порушив таємницю дорадчої кімнати, коли привселюдно розголосив подробиці одного з закритих засідань Конституційного Суду.

Передбачаючи звільнення Станік, Полудьонний у понеділок заявив про «достатньо серйозні порушення» з її боку. Йдеться і про те, що, як сказав радник Президента в ефірі телевізійного «5 каналу», вона сама взяла на себе справу про конституційність розпуску парламенту, і про її політичні заяви і поведінку.

Сюзанна Станік є суддею-доповідачем у праві про відповідність Конституції першого указу Президента про розпуск Верховної Ради і призначення дострокових виборів.

Раніше Станік звинувачували в тому, що вона отримувала хабарі. Генеральна прокуратура України заявила, що її перевірка не підтвердила таких звинувачень. Водночас Служба безпеки України повідомила, що має «часткове підтвердження» даних про те, що нерухомого і рухомого майна на суму приблизно в 12 мільйонів доларів отримала останніми роками не сама Станік, а її близька родичка.

Розглянувши ці матеріали СБУ, Генпрокуратура не знайшла в них ознак корупційних дій із боку судді Станік, а натомість порушила кримінальні справи «за фактом тиску» на суддю і «за фактом перешкоджання діяльності» Конституційного Суду.

Валерій Пшеничний призначив Сюзанну Станік доповідачкою у справі про конституційність указу Президента про призначення дострокових виборів. За деякими твердженнями, він зробив це на порушення регламенту Суду.

Обоє суддів були призначені до Конституційного Суду в 2003—2004 роках за квотою Президента України.

Лідери трьох коаліційних партій відгукнулися на звільнення Станік зверненням у вівторок увечері «до народу України, до ПАРЄ, до Європейського Союзу, до всіх міжнародних організацій, до послів, акредитованих в Україні».

Цю заяву оприлюднили на персональному інтернет-сайті Віктора Януковича.

У понеділок увечері владна коаліція заявила, що 50 народних депутатів уже підписали звернення до Конституційного Суду про визнання неконституційним указу про звільнення Пшеничного.

Члени КПУ, СПУ та Партії регіонів із приводу звільнення Пшеничного заявили, що своєю ініціативою Президент має на меті заблокувати роботу Конституційного Суду.

Заступниця міністра Кабінету Міністрів Олена Лукаш в інтерв’ю Радіо Свобода розцінила указ про звільнення Пшеничного як «прагнення Президента заблокувати роботу Конституційного Суду».

У згаданій заяві коаліції, яку теж опубліковано на персональному сайті Віктора Януковича, Віктора Ющенка також звинувачено в тому, що «вже стає нормою, коли Президент ігнорує Конституцію, інтереси народу».

Реакції на ці заяви коаліції з президентського боку тим часом не було.

Матеріали до теми:

• Лідери трьох коаліційних партій виступили зі зверненням із приводу указу Президента про звільнення вже другого судді Конституційного Суду, призначеного раніше за президентською квотою • Втрати КСУ. Президент Віктор Ющенко звільнив суддю Валерія Пшеничного • Український гаманець: як позначається політична криза на доходах українців? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Як можна побудувати громадянське суспільство в Україні? Інтерв’ю з керівником громадянської компанії “Пора” Євгеном Золотарьовим • Хто кому указ: чи реалізується план розв’язання кризи, запропонований парламентом? • Володимир Литвин: “Звичайно, вибори дострокові відбудуться. Ми будемо брати у них участь…” • Джордж Сорос: «Демократію не можна збудувати революціями» • На вибори з Президентом! Так хоче коаліція • Варіант 1994: Янукович – «ЗА», Ющенко – «ПРОТИ»
XS
SM
MD
LG