Доступність посилання

ТОП новини

Звіт американського Дому Свободи: нові члени ЄС і НАТО відступили від демократичних стандартів.


Василь Зілгалов Прага, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відома американська правозахисна установа «Фрідом Гаус», /«Дім Свободи»/ відзначає у своєму останньому щорічному звіті, що низка країн Центральної Європи знизили останнім часом вимоги до демократичних стандартів попри членство в ЄС і НАТО. Звіт можна вважати попередженням для інших транзитних країн (також і України), які планують інтегруватися на Захід.

Щорічний звіт «Фрідом Гаус» під назвою «Нації в дорозі» пропонує огляд демократичних стандартів у 29-ти країнах Центральної Європи і колишнього СРСР. Дослідження насамперед вказує на те, що в таких державах, як Росія, Азербайджан і центральноазійські країни спостерігається сповзання до авторитаризму.

За звітний рік, як вважає редактор проекту «Нації в дорозі» Джаннет Ґерінґ, у розвитку демократичних стандартів 10 центральноєвропейських країн (Чехії, Польщі, Угорщини, Словаччини, Словенії, Болгарії, Румунії та трьох балтійських республік) намітилися деяких тривожні тенденції. Джаннет Ґерінґ наголошує: «Відзначено деякий відхід, криза віри чи в політичних партіях, чи в урядах».

У звіті «Фрідом Гаус» наводиться оцінка демократичних стандартів за семибальною шкалою, яка включає успіхи у боротьбі з корупцією, свободі преси та інші демократичні показники. Одиниця тут – найкращий показник, а сімка-найгірший. Центральноєвропейські країни отримали у звіті за згаданою шкалою оцінки від 1,8 \Словенія\ до 3,2 \Румунія\, що є у більшості цих держав зниженням показників у порівнянні з минулим періодом. Автори вказують на політичні потрясіння в Угорщині у вересні 2006 року з приводу брехні уряду Дюрчані щодо економіки країни, а також проблеми зі владою братів Качиньських у Польщі, де намітилася тенденція до надмірної централізації влади.

Українці, грузини і молдовани зможуть зробити висновки

Джанетт Ґерінґ вважає, що демократизація влади - це процес, і народи на цьому шляху на різних відтинках: «Таким чином я сподіваюся, що цей звіт буде і підтримкою і попередженням, щоб розглядати ці різні відтинки шляху до демократії. Є всі підстави вважати, що українці, грузини і молдовани зможуть зробити висновки з того, що сталося в Угорщині чи Польщі і мати свої власні критичні оцінки щодо цього та впливати на ці країни також».

У щорічному звіті «Фрідом Гаус» також відзначено, що відхід від демократичних стандартів спостерігався за останні час також в Україні, Вірменії, Хорватії, Албанії та Чорногорії.
XS
SM
MD
LG