Доступність посилання

ТОП новини

Результати саміту «Групи Восьми» викликали неоднозначні оцінки


Надія Кандиба Німеччина, 8 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Німеччині завершився саміт 7 провідних індустріальних країн світу і Росії. В останній день зустрічі в курортному містечку Гайліґендамм на порядку денному перебувало питання про допомогу країнам Африки та співпраця із країнами, що розвиваються.

Німеччина -- Зустріч лідерів «Великої Вісімки» з керівниками африканських країн, 8 червня 2007 р.
(epa)
Учасники зустрічі в Гайліґендаммі вирішили допомогти Африці в боротьбі з інфекційними хворобами такими, як СНІД, малярія, туберкульоз. Для цього вони ухвалили спеціальну програму дій, реалізація якої обійдеться в 44 мільярди євро. Ці гроші обіцяють надати зі своїх бюджетів країни «Групи Восьми».

Крім того, учасники саміту мають намір нарешті виконати свої обіцянки, зроблені ще 2 роки тому: збільшити вдвічі обсяг технічної допомоги для країн, що розвиваються. Такі запевнення пролунали в п’ятницю від канцлера Німеччини Анґели Меркель після її зустрічі з представниками африканських країн.

Захист клімату й далі викликає суперечки

Що ж стосується домовленостей про захист клімату між сімома провідними індустріальними країнами світу й Росією, то тут оцінки експертів і політиків виявилися неоднозначними.

Керівник екологічних програм ООН Ахім Штайнер зауважив: «Гайліґендамм мав три можливості – досягти прориву, дістатися проміжного етапу або зазнати поразки. Як на мене, то в Гайліґендаммі вдалося досягти проміжного етапу».

«Група Восьми» дійшла згоди, що питання про конкретні обмеження викиду шкідливих газів в атмосферу слід розглянути в рамках ООН. На думку Штайнера, з огляду на позицію США, яку ті відстоювали досі, нинішні домовленості можна вважати важливим кроком уперед. Він переконаний, що Вашингтон остаточно змінив своє ставлення до проблеми клімату, оскільки погодився обговорювати це питання під дахом ООН.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель залишилася задоволена самітом. На її думку, тут є чим похвалитися: «Я дуже задоволена. Ми не мали завдання розпочати в Гайліґендаммі конкретні розмови з проблем клімату. Але нам вдалося зруйнувати блокаду, яка могла б звести нанівець наступну конференцію ООН із питань клімату, що відбудеться наприкінці року на Балі».

У заключному комюніке саміту записано, що країни «Групи Восьми» серйозно візьмуть до уваги поставлену мету – зменшити вдвічі викиди парникових газів. Реалізувати такі наміри планують до 2050 року.

Німеччина -- Антиглобалісти блокують дорогу до місця проведення саміту «Великої Вісімки», 7 червня 2007 р.
(epa)
Однак, представники громадських екологічних організацій критично поставилися до таких результатів саміту. Їм бракує конкретики. Критика пролунала також і з боку німецьких «зелених». Голова цієї партії Райнгард Бютікофер заявив: «Те, що там відбулося, можна, на жаль, назвати тріумфом рішень, які нікого ні до чого не зобов’язують. Це ж просто смішно, коли послухати, що вони хочуть тільки взяти до уваги мету зі скорочення викидів парникових газів. Для Буша це вже точно було успіхом, оскільки йому вдалося домогтися того, щоб усім замилили очі».

В антиглобалістів свої підсумки

Підсумки підбивають і організатори протестів, які відбувалися під час саміту «Групи Восьми». Противники глобалізації вважають, що їм достатньою мірою пощастило привернути до себе увагу. У п’ятницю поліції знову довелося мати справу з карколомними акціями активістів міжнародної організації «Ґрінпіс». Якщо напередодні екологам вдалося на човнах прорватися в заборонену зону, то сьогодні вони спробували дістатися Гайліґендамма на повітряній кулі. Правоохоронці, однак, примусили захисників довкілля приземлитися.

Матеріали до теми:

• Путін пропонує Бушеві радар в Азербайджані заміть Європи. Буш іще подумає • Саміт «Групи Восьми». Хабарництво серед політиків та боротьба з ожирінням у Німеччині. (Огляд німецької преси) • У німецькому курортному місті Гайліґендамм розпочався саміт «Групи Восьми»
XS
SM
MD
LG