Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш: Росія безпідставно побоюється американських систем ПРО у Східній Європі


Про це президент США заявив у вівторок в Празі після зустрічі з президентом Чехії Вацлавом Клаусом та прем’єром Міреком Тополанеком. Джордж Буш запевнив лідерів Чехії, що він обговорить питання протиракетної оборони з президентом Росії Владіміром Путіним в рамках саміту «Групи Восьми», а також під час візиту російського лідера до США. Наміри США розмістити в Європі елементи ПРО викликають різку критику з боку Москви. Президент Росії Владімір Путін заявив про готовність перенацілити російські ракети на Європу.


Про це президент США Джордж Буш заявив у вівторок в Празі після зустрічі з президентом Чехії Вацлавом Клаусом та прем’єром Міреком Тополанеком.

Буш запевнив лідерів Чехії, що він обговорить питання протиракетної оборони з президентом Росії Владіміром Путіним в рамках саміту "Групи Восьми" та під час візиту російського лідера до США.

"Мета нашої системи ПРО – захистити вільні народи від можливості ракетного нападу з боку країн-вигнанців. Вони – справжня загроза миру. Я говорив президенту Путіну: США – не ворог. Ворогом такого вільного суспільства, як наше, можуть бути радикали, екстремісти або країни-вигнанці, які намагаються шантажувати вільний світ, щоб популяризувати свою ідеологію”, – наголосив Джордж Буш.

Чеський президент Вацлав Клаус висловив задоволення результатами переговорів: "Я думаю, що ми в цьому питанні з президентом Бушем розуміємо один одного. Вважаю дуже важливим і те, що президент Буш пообіцяв проявити максимум зусиль, щоб нашу позицію роз’яснити Росії й президенту Путіну".

Наміри США розмістити в Європі елементи ПРО викликають різку критику з боку Москви. Президент Росії Владімір Путін заявив про готовність перенацілити російські ракети на Європу.

Безпека Європи невіддільна від безпеки Сполучених Штатів, заявила напередодні держсекретар США Кондоліза Райс, коментуючи заяву президента Росії.

За її словами, попередження Владіміра Путіна про те, що Росії, можливо, доведеться включити об’єкти американської системи ПРО в Європі до списку потенційних цілей, нікому не підуть на користь.

Свій жаль у зв’язку з заявою Путіна висловив і союз НАТО. Представник Північноатлантичного альянсу Джеймс Аппатурай зазначив, що єдина країна, яка спекулює питанням про перенацілення ракет на Європу, – це Росія.

Правоцентристські сили в чеському уряді підтримують розташування в країні американського радара як частини системи ПРО у Європі. Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ в інтерв’ю лондонській «Файнаншел Таймз» у понеділок заявив, що чеський уряд бачить в американських базах у Європі спосіб закріпити зближення Центральної Європи із Західною Європою і США.

А керівник чеського уряду Мірек Тополанек попередив, що «європейська цивілізація може закінчитися, якщо не матиме бажання себе захистити».

Президент США Джордж Буш у Празі взяв участь в конференції з безпеки та демократії в Європі, на якій наголосив: «Головною метою політики США і надалі залишається боротьба за свободу і права поневолених людей у Білорусі, на Кубі, у В’єтнамі, Афганістані, Пакистані».

Головною темою виступу президента США Джорджа Буша були права людини у світі і потреба подвоїти спільні зусилля, щоб відстояти найцінніше – право людини на свободу. У цьому зв’язку Джордж Буш згадав співпрацю США з молодими демократіями в Україні, Грузії та Киргистані. Він також звернув увагу на ситуацію в Росії:

Джордж Буш: «У Росії реформи, які були раніше обіцяні громадянам, не здійснились і це має негативний вплив на розвиток демократії. Та частиною наших добрих відносин є можливість говорити відкрито про наші незгоди».

У Празі президент США також зустрівся з лідером опозиції Ïржім Пароубком.

Це вже другий візит президента Джорджа Буша до Чеської республіки.

Відтак із Праги розпочалося тижневе турне Джорджа Буша до низки країн Європи. У вівторок увечері він вирушив до Німеччини на саміт «Групи Восьми». Далі у своєму європейському турне американський президент відвідає Польщу, Ватикан, Албанію та Болгарію.

Понад тисячу осіб протестували напередодні в понеділок у Празі проти приїзду до Чехії Президента США і проти планів розташувати в країні радар американської ПРО.

Акція протесту відбулася спокійно. Після її закінчення близько 100 анархістів намагалися прорватися до перекритої зони навколо резиденції Президента Чехії, але поліція відтіснила їх. Пізніше цю ж групу анархістів поліція не допустила до резиденції посла США в Празі.

Матеріали до теми:

• Висловлювання Президента Росії, що Москва готова перенацілити свої ракети на Європу в разі розташування там американської системи ПРО, викликають «жаль» у НАТО • Джордж Буш у Празі переконуватиме чехів у необхідності американського радару • Мешканці Чехії висловлюються проти розміщення американського радару у їхній місцевості • Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО • Росія – США: Чи розпочнеться нова гонка озброєнь і «холодна війна»? • Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння)
XS
SM
MD
LG