Доступність посилання

ТОП новини

Баскське сепаратистське воєнізоване угруповання ЕТА відмовляється від “постійного” припинення вогню в Іспанії.


Олекса Семенченко Прага, 6 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Баскська сепаратистська організація ЕТА у вівторок заявила про відмову від оголошеного торік перемир’я. Вона звинуватила уряд Іспанії у переслідуваннях замість проведення конструктивних перемов щодо мирного врегулювання. ЕТА упродовж чотирьох десятиріч домагається незалежності Країни Басків у складі баскського регіону Іспанії та південного заходу Франції.

Прем’єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родриґес Сапатеро одразу назвав заяву ЕТА помилкою. Він упевнений у перемозі демократії над насильством, але вимагає нині єдності усіх політичних сил країни перед можливим поверненням ЕТА до насильницьких методів. Він сказав: “Я докладу зусиль, щоб домогтися єдності, бо цього хоче більшість іспанців, і це те, що потрібно більшості нашого народу. Сила демократії і слова завжди перемагає тоталітарну маячню”.

ЕТА заявила, що у вівторок опівночі поновлює дії на всіх фронтах для досягнення незалежності Країни Басків. У заяві, оприлюдненій у пронезалежницьких баскських газетах Berria та Gara, мовиться: “Іспанський уряд відповів на пропозицію ЕТА щодо сталого припинення бойових дій арештами, тортурами й різними переслідуваннями. Не виконано мінімальних демократичних умов для продовження процесу переговорів”.

Понад 800 осіб стали жертвами дій Баскської сепаратистської організації

ЕТА, діяльність якої коштувала життя понад восьмистам особам, заявила про припинення бойових дій у березні 2006 року, а в червні Сапатеро оголосив про початок мирних переговорів. Але уряд визнав перемир’я порушеним, коли наприкінці грудня бомба ЕТА вкоротила віку двом особам на паркінгу мадридського летовища. ЕТА, однак, наполягала, що перемир’я триває.

Останнім часом джерела безпеки одержують сигнали про підготовку ЕТА вражаючого акту без людських жертв для того, щоб продемонструвати свої можливості залякування. Припинення перемир’я може додати популярності опозиційній Народній партії, яка гостро критикувала уряд за переговори з ЕТА. Її провідник Маріано Рахой зустрінеться із Сапатеро, щоб той з’ясував дальшу політику щодо ЕТА у світлі її заяви: “Я вимагаю, щоб він підтвердив, що більше не буде жодних поступок, жодних перемов із терористичною організацією ЕТА”.

Для Сапатеро розвиток подій став ударом, адже розв’язання баскського конфлікту він визначив як пріоритет після приходу до влади 2004 року.
XS
SM
MD
LG