Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко зустрівся з провідними українськими бізнесменами


Тетяна Ярмощук Київ, 4 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Податкова реформа, процес підготовки проекту нового податкового Кодексу, ситуація з дотриманням прав власності та проблема рейдерства. Ці питання обговорювали сьогодні під час зустрічі Президента з представниками бізнесу.

Зустріч Президента з представниками великого національного бізнесу. 4 липня 2007 року
(offisial site)
Глава держави перед бізнесменами знову говорив про бажання відокремити владу від бізнесу, про необхідність скасування необмеженої депутатської недоторканності, та заявив, що допоки у парламенті буде корупція, рейдерства не уникнути.

Віктор Ющенко: «Політика максимально має бути відділена від бізнесу. Першим кроком має стати скасування необмеженої депутатської недоторканності. Це ганебна історія в нашій політичній практиці. Я вітаю тих бізнесменів, які сказали: буду чесно вести бізнес – у мене знайдеться законний захист моїх інтересів у цій країні і необов’язково треба мати депутатський мандат, щоб конкурувати на українському ринку».

Говорили про наболіле, а згодом підпишуть Меморандум про співпрацю

Бізнесмени ж скаржилися на поганий інвестиційний клімат в Україні.

Президент компанії «Укравто» Таріел Васадзе зазначив: «Ті питання, які сьогодні порушують, і сьогодні в Меморандумі, вкрай необхідні сьогодні для життєдіяльності економіки. У нас немає ніяких ознак стимулювання, щоб сьогодні в країну прийшов серйозний інвестор: ні в кількісних, ні в якісних показниках, серйозну продукцію, на жаль, ми сьогодні не можемо випустити». За результатами нинішньої зустрічі незабаром мають підписати Меморандум про співпрацю, куди увійдуть пропозиції і Президента, і представників бізнесу.

«Бізнесу необхідний плацдарм, щоб мати комунікацію зі владними структурами»

Ключові гравці економічних відносин мають бути у курсі ситуації, яка відбувається в країні. Тож з огляду на це зустрічі Президента з представниками бізнесу є результативними, зауважила в інтерв’ю Радіо Свобода Ярослава Базилюк, завідувачка сектору зовнішньоекономічної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень.

Ярослава Базилюк: «Чим більше буде таких зустрічей, тим більша буде певність серед інвесторів, суб’єктів підприємництва, серед представників великого і малого бізнесу. Такі зустрічі дійсно потрібні. Бізнесу необхідний плацдарм, щоб мати комунікацію зі владними структурами. Ця зустріч орієнтована на те, щоб напрацювати певні можливі сценарії співробітництва, і бізнес отримав чіткі перспективи та розуміння того, як зміниться ситуація у бізнес середовищі у зв’язку з політичною ситуацією».

Ющенко хоче бути гарантом для стабільного розвитку бізнесу?

Натомість політолог Кость Бондаренко вважає, що причиною сьогоднішньої зустрічі стало те, що багато бізнесменів, розчарувавшись у Президентові, перейшли на бік його опонентів.

Кость Бондаренко: «Є просто бажання дати зрозуміти, що в українській економіці все гаразд, на відміну від політики, і що Ющенко хотів би заручитися не стільки підтримкою, можливо, скільки розумінням представників українського бізнесу. Тим більше, що однією з причин політичної кризи було те, що бізнесмени, бізнес кола, розчарувавшись у Ющенку, перейшли на бік його опонентів. Тепер Ющенко хоче продемонструвати, що він може бути гарантом для стабільного розвитку бізнесу».

Сьогоднішня зустріч Президента із представниками великого бізнесу вже третя, яку Віктор Ющенко проводить на посаді глави держави.

Матеріали до теми:

• Стабілізація економіки чи ситуативне зростання? • Світовий банк: Україна проводить успішні реформи у галузі витрат і податків
XS
SM
MD
LG