Доступність посилання

ТОП новини

Коли закінчиться "війна" на українських дорогах? Щороку на них гине більше 7 000 осіб!


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.


Гості Свободи: Іван Салій — виконувач обов''язків заступника голови Київської міської державної адміністрації з питань транспорту, радник міського голови, колишній мер столиці; Костянтин Стогній — речник Міністерства внутрішніх справ (телефоном).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: Ми запрошували на цю передачу і представників “Укравтодору”, однак даремно — там навіть не захотіли надати будь-яку інформацію.

Прес-секретар Ірина Чухлєбова сказала нам, що на інформацію потрібен дозвіл начальства, і сьогодні нічого не вийде.

Як зауважив один мій колега, “Укравтодор” став закритішим, ніж Служба безпеки України.

Коли закінчиться “війна” на українських дорогах? Смертність на дорогах України становить в середньому 7 тисяч осіб на рік. Цю цифру порівнюють зі втратами під час активних бойових дій.

В Україні число загиблих в дорожньо-транспортних пригодах на 100 тисяч населення 16 осіб. Це більше, ніж у будь-якій країні Європейського Союзу. У Норвегії, приміром, це 5 осіб, втричі менше, ніж в Україні.

Пане Салій, може, українським політикам слід було б менше займалися обіцянками і взагалі популізмом у всіх його проявах, а більше думати про, зокрема, збереження життя людей на тих же дорогах?

Іван Салій: Абсолютно. Ви знаєте, ми заплуталися не тільки в Конституції, а й у структурі влади, і вже 15 років весь час конструюємо одне і теж.

Все-таки з точки зору законодавчого врегулювання ситуації на дорогах, ми просто на нульовій відмітці. Закордоном дозволено ідентифікувати номер автомобіля відеокамерою і автоматично знімати штраф в автоматичному режимі. Якщо ти не згоден, то ти йдеш у суд.

У нас ДАІ пише протокол, потім півроку-рік — і, може, 8 гривень пропишуть, а держава витрачає 15 гривень, щоб до суду довести.

Тобто, ми абсолютно втратили регулюючу роль держави, ВР тільки із-за того, що, напевне, депутати ВР не хочуть виконувати правила дорожнього руху, “джипи” ніколи не виконують правил дорожнього руху, просто вседозволеність.

Я повинен сказати, що ми маємо багато причин, але найголовніша звичайно в неувазі держави: від Президента до уряду, до ВР в цій тематиці.

Я думаю, що суспільство повинне вимагати від них і під час виборів від усіх політичних сил висловитися і різко приймати вимоги змінити ситуацію на дорогах, в тому числі і законодавчу.

Не 8 гривень... У Мадриді 300 євро за перевищення швидкості, в Сеулі — 40-75 доларів за перевищення швидкості. 8 гривень – це ж смішно! У Празі, починаючи від 50 доларів, далі за кожен кілометр, який ти перевищив, додається ще...

Іван Салій: То це ж не демократія... Оце керована нормальна здорова демократія! Нікого не вбивають на дорозі, а ми не зрозуміли ситуацію на дорогах.

Пане Стогній, Ви бачите якось основну причину чи кілька причин того, чому на українських дорогах так багато гине людей?

Костянтин Стогній: Ми бачимо, про це говоримо, наскільки це можливо.

Моє шанування пану Салію і всім слухачам Радіо Свобода. Я думав, що буде у вас в редакції людина, яка якраз думала б інакше, не так, як МВС. А так ми однаково мислимо. Я хотів навести ті ж самі цифри, те, що робиться на дорогах. Це вже далі не можна.

Трошки інша статистика, що Ви називали. Кожен місяць у цьому році гине приблизно 1,5 тисячі осіб. Гине!

А чому така різна, до речі, інформація, всі по-різному якось подають?

Костянтин Стогній: Я думаю, що треба орієнтуватися на МВС, тому що все ж таки виїздять наші фахівці, слідчі, дізнавачі на місце пригоди, тому у нас в даному випадку найбільш об’єктивна інформація.

Ми говоримо про це, подаємо, законопроект готовий МВС, народний депутат Мендусь — свій законопроект... є в нього по тому, як по бальній системі, якщо набрано балів більше, ніж це дозволяє законодавство, то вилучаються права. Особливо за такі страшні прояви неповаги один до одного на дорогах, до представників закону тим більше, щоб вилучати могли права.

Як якраз говорив, пане Салій про те, що не треба, щоб ще суди обслуговували, і там по 15 гривень держава платила за обіг цих документів.

Якщо людина не погоджується, то вона подає в суд на цих працівників міліції, тоді витрати того, хто винен, хай будуть. Але працівники міліції, як у більшості країн нормальних, вони повинні на дорозі регулювати рух і виносити санкції свої.

Пане Стогній, дуже часто доводиться чути, що трагедій на дорогах особливо побільшало після ліквідації ДАІ відповідним указом Ющенка.

Це так чи якось інакше?


Костянтин Стогній: Як інакше? Тут можна говорити, що й до цього були справи не найкращим чином. Але зараз, коли наводять цю цифру, що штраф за грубе порушення... Ну, такого не можна уявити, щоб не зупинитися на вимогу працівника поліції. Якщо десь у Європі хтось не зупиниться, то його позбавлять прав, може, навіть бути заарештований від трьох місяців до півроку.

У нас у даному випадку законодавство передбачає 3-4 долари штрафу. Ну хіба таке може бути?

Тому я пов’язую цей період, я з Вами згоджуюся, що саме з цього періоду приблизно й почалася зовсім така зухвала поведінка ненормальних водіїв, недобропорядних на дорогах.

Пане Стогній, можлива ситуація в Україні, як, скажімо, в Чехії: міністр транспорту перевищив швидкість, а поліцейський, який це зауважив, повідомив пресі, і про це писала вся чеська преса, про це повідомляли всі теле- і радіопрограми...

Іван Салій: Це не про нас!

Якщо це стане можливим, може, і не буде тих трагедій, пане Стогній?

Костянтин Стогній: Про те, що повідомляти, то я не думаю. Це робиться і в нас. Там поодинокий випадок, тому до нього таке ставлення.

У нас, пам’ятаєте, був випадок, коли працівників ДАІ біля “Мандарин-плаза” двоє молодих зухвалих людей побили, тоді відірвали пагони, то розголос був, про це всі говорили, що вони не “відмажуться” і так далі. Їх тоді звільнили від відповідальності, вони не понесли покарання.

Один із цих молодиків вбив двох людей на проспекті Перемоги. Зараз він перебуває в лікарні, і міліція не може навіть його допитати, тому що він то виїздить в аеропорт, в іншу країну хоче переїхати, то якісь дії провадить, але нам лікарі говорять (законодавство таке): не можна його допитувати — у нього слабке здоров’я.

І зараз тому, що тоді не прореагували, маленьке правопорушення призвело до великої трагедії. У чому були винні ті люди, яких убив цей водій? Вони ж не винні були.

І ми говоримо про це, і всі про це знають... Ну, і що з того, що всі говорять і знають? Розумієте? Тут немає...

Якщо в Чехії, окрім того, що говорять, дії якісь законодавчі передбачені (і це дієво, і це нормально), а в нас тільки поговорити — і далі нічого не робити, то потім і говорити про це вже ніхто не стане.

Чому б не запропонувати суспільству національної програми, яка б дозволила зменшити хоча б на третину число смертей на дорогах, хоча б на 5%, 10%, поступово збільшуючи цю цифру?

Пане Салій, Ви не хочете піти у велику політику з такою програмою? Вас за це люди на руках будуть носити.


Іван Салій: Та ні, наші люди на руках за таке не носять, тому що ми нехтуємо життям людей. Воно сьогодні не в ціні.

Ви подивіться, які смішні компенсації сім’ям, якщо людина загинула. Взагалі чи отримують сім’ї відповідне відшкодування?

Проблема в тому, що суспільна думка, перш за все, центральними органами влади, не сформована, бо вони самі інколи не виконують правила дорожнього руху. Звикли, щоб їх попереду з мигалками супроводжуввали. Тільки популістськи комусь забороняють, а самі перекривають всі ці перехрестя, створюють великі затори. Це стало якимось елементом престижу.

По-друге, ні в одній такій багатій столиці немає стільки “джипів”, як у бідній Україні, в Києві. Точно немає! Найкраще живуть у Хельсінкі, найдовше, але ні “Джипа”, ні “Мерседеса-600” ми не бачили...

Там просто вважають непристойним мати такі дорогі машини.

Іван Салій: А в нас “випендрьож”! Замість того, щоб у виробництво вкласти гроші, в маєток, котрий нікому не потрібен, в машину...

До речі, мені здається, що машина – це найгірша інвестиція...

Іван Салій: Так.

По-третє, чому немає законів? Була така думка в суспільстві, що на постах, на в’їздах у місто, де ДАІ стоїть, вони беруть хабарі... Я повинен сказати: шановні депутати ВР,колишні і майбутні, хай заплатять 20, 50 чи 100 гривень, але “Джип” і “Мерседес” буде цілий, дітки цілі, дружина ціла, він для держави заробить мільярди, можливо. Давайте ми виберемо найголовніше.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG