Доступність посилання

ТОП новини

Сенат відклав голосування про виведення військ США з Іраку


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 20 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах демократи у Конгресі, а вони там становлять більшість, відмовилися від зусиль ухвалити резолюцію про виведення американських військ з Іраку. Це означає, що президент Джордж Буш отримав те, чого він домагався – паузи до вересня, коли командування в Іраку має звітувати про ступінь успіху у перебігу бойових дій.

Законодавці-демократи погодилися на цю паузу після цілодобових дебатів у Сенаті. Причому цілодобові не у переносному, а у прямому сенсі слова.

Як відомо, Палата Представників Конгресу вже ухвалила, щоправда, незначною більшістю голосів, відповідну резолюцію з вимогою виведення американських військ з Іраку до весни наступного року. Голоси конгресменів розділилися за партійною належністю, 223 демократи включно з чотирма республіканцями проголосували за виведення, 201 республіканський голос було подано проти. Щоб ця резолюція стала законопроектом, котрий подають на підпис президентові, необхідно, щоб Сенат також ухвалив відповідну резолюцію.

У верхній палаті у демократів теж більшість, але зовсім незначна. Понад тиждень сперечалися сенатори, прагнучи у перебігу дебатів перетягнути на свій бік 12 республіканців, щоб забезпечити своїй резолюції необхідну підтримку.

Справа у тім, що демократам потрібно було мати на своєму боці не просту, а переважну більшість, тобто голоси принаймні 60 сенаторів. Цього їм зробити ніяк не вдавалося. Тоді лідер демократичної більшості у Сенаті Гаррі Рід, бачачи, що дискусія заходить у глухий кут, віддав розпорядження провести цілодобову сесію, дебатувати умови виведення військ з Іраку 24 години, до посиніння, день і ніч - поки не дійдуть згоди і проголосують.

Демократичному керівництву у Сенаті довелося відмовитися від голосування

Десятки телевізійних камер показували всій країні, як робітники привозили й розставляли у кімнатах Конгресу для ста сенаторів розкладачки з матрацами, з простирадлами й подушками для тимчасового перепочинку законодавців, втомлених нічною зміною. Туди ж їм приносили піццу, замовлену у сусідньому ресторані.

Врешті-решт вже на світанку демократи почали підбивати бабки, як то кажуть, і зважувати шанси ухвалення резолюції, що вимагає почати виведення військ з Іраку через 120 днів з тим, щоб завершити процес до весни. Виявилося, що, подібно до Палати Представників, голоси розділилися за партійною належністю, і, як на тому голосуванні, лише чотири законодавці-республіканці приєдналися до демократів. Тобто, набиралося 52 голоси, на 8 менше, ніж потрібно. Довелося демократичному керівництву у Сенаті відмовитися від голосування.

Пригадаймо принагідно, що Вїнстон Черчіль казав, що демократична система врядування – найгірша у світі, за винятком... усіх інших систем. У серпні Конгрес йде на літні вакації і повернеться 4 вересня, після свята Дня праці.

Сенатор-демократ Джон Дурбін висловив сподівання, що за місяць більше республіканців приєднаються до демократичної більшості. Але поки що у цьому протистоянні Білий дім узяв гору.
XS
SM
MD
LG