Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали «кинули» Мороза?


Тетяна Ярмощук Київ, 31 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Позачергового засідання під парламентським куполом не відбудеться. Партія регіонів відмовилася брати в ньому участь. Соціалісти назвали таке рішення соратників по коаліції помилковим.

Заплановане Олександром Морозом позачергове засідання парламенту не було узгоджене зі всіма членами коаліції, саме тому Партія регіонів і відмовилася в ньому брати участь. Так в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував ситуацію регіонал Тарас Чорновіл: «Фактично нас поставили перед фактом. Але ми були готові в ньому взяти участь, якби воно було б реально підготоване. Ми побачили порядок денний, в якому з двох основних центральних питань немає підготованих документів. По соціальних гарантіях, внаслідок рішення Конституційного Суду, немає відповідного законопроекту. Так само що стосується змін до Конституції, які пропонувалися Олександром Морозом, вони не були узгоджені з усіма учасниками коаліції. І тому в даному випадку ми вважали, що це буде пусте проведення цієї сесії».

Партія Регіонів в пошуку широкої коаліції?

Відмова Партії регіонів від участі у позачерговій сесії свідчить, що соціалісти не домовилися про політичну участь ні з комуністами, ні з регіоналами. Так вважає політолог Сергій Таран: «Партія регіонів і соціалісти йдуть окремо, вони грають на одному і тому ж полі. Для чого їм зараз підігравати Морозу, підтримувати Мороза і робити з нього впливового політика, здатного привести на сесію навіть Партію регіонів. Набагато простіше дати йому можливість робити, що він хоче, і не підвищувати його статус».

На думку ж політичного експерта Костя Бондаренка, Партія регіонів вирішила поставити крапку на Верховній Раді п’ятого скликання: «Група Ріната Ахметова та Бориса Колесникова вирішили, що партії недоцільно брати участь у цьому засіданні, оскільки це засідання носитиме форму фарсу. Якщо б Партія регіонів брала таку участь, це б зменшило шанси на утворення восени, після 30 вересня, широкої коаліції. Партія регіонів вирішила поставити крапку на діяльності нинішнього парламенту і більше думати про парламент майбутній».

Втім, представники Партії регіонів не відкидають, що у майбутньому позачергове засідання парламенту можливе. А прес-служба Верховної Ради повідомила, що спікер парламенту п’ятого скликання Олександр Мороз та Прем’єр-міністр Віктор Янукович домовилися про проведення такого засідання вже наступного тижня.
XS
SM
MD
LG