Доступність посилання

ТОП новини

Саміт лідерів Глобального договору ООН в Женеві


Василь Зілгалов Прага, 5 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогоднішній Глобальний саміт ООН у Женеві під головуванням Генсека ООН Пан Ґі Муна присвячений ринкам майбутнього і стабільності, стійкості чесного бізнесу у світі. Сам форум виключно лідерів світового бізнесу носить закритий характер. Серед представників понад ста країн і лідери українського бізнесу з таких компаній як «Інтерпайп», «Систем Кепітал Менеджмент», «Київстар», банк «Надра» та інші.

Нагадаємо, що ідея Глобального договору була висунута Генсеком ООН Кофі Ананом у Давосі в січні 1999 року, а офіційно Договір запрацював у штаб-квартирі ООН в липні 2000 року. Цей Договір є добровільною ініціативою, що базується на громадянській позиції світових корпорацій. Сьогодні у рамках Глобального договору об’єдналися компанії з різних регіонів світу, профспілки, неурядові організації. Основні напрямки діяльності Договору пов’язані із дотриманням прав людини у підприємництві, демократизації трудового процесу і ліквідації дискримінації у сфері праці, охорона навколишнього середовища і боротьбою з корупцією у всіх її формах.

На женевському саміті лідерів Глобального договору 5-6 липня виступлять такі лідери світового бізнесу як глава компанії «Кока-Кола» Невіл Ісдел, президент японської «Фуджі» Тошіо Аріма, а також представники таких організацій, як «Трансперенсі Інтернешнел», Міжнародної Конфедерації профспілок та інші. Тут ітиметься, насамперед, про соціальну відповідальність бізнесу, розкриття дилеми корупції, відповідальність за збереження навколишнього середовища.

Україна стала членом Глобального договору з квітня 2006 року, коли до нього приєдналося близько ста провідних українських компаній та неурядових організацій

У червні цього року, в Києві відбувся семінар із соціального звітування Членів Глобального договору від України, у ньому взяли участь такі українські компанії, як «Інтерпайп», «Галнафтогаз», «Фокстрот», банки «Надра», «Укрсоцбанк», донецька компанія «Систем капітал менеджмент» та інші.

Один із організаторів цього семінару, Олена Тополєва, відзначила, що «компанії стикаються із очікуваннями партнерів та тиском конкурентів і через це повинні заявляти про своє лідерство та демонструвати відповідальну соціальну поведінку». Саме про це йтиметься сьогодні і на саміті лідерів Глобального договору в Женеві. На жаль, перед цим, незважаючи на неодноразові звертання до представництва ООН в Україні, нам так і не вдалося отримати конкретнішої інформації про участь української делегації у саміті. Обіцяли надати її сьогодні і завтра.
XS
SM
MD
LG