Доступність посилання

ТОП новини

Пропрезидентські з’їдуться


Тетяна Ярмощук Київ, 7 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як виглядатиме передвиборче обличчя «Нашої України – Народної самооборони»? Чим нинішній мегаблок відрізнятиметься від «Нашої України» зразка 2006 року? Сьогодні ці питання вирішуватимуть на міжпартійному з’їзді блоку.

Мегаблок «Наша Україна – Народна самооборона» представляють дев’ять партій. Першу десятку блоку вже озвучили, причому без усілякого затвердження. Першим номером має бути лідер Народної самооборони Юрій Луценко.

Далі йдуть голова партії «Народний союз «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко, міністри закордонних справ Арсеній Яценюк та оборони Анатолій Гриценко, член політради «Народної самооборони» Микола Катеринчук, нашоукраїнці Ольга Герасим’юк, Віктор Балога, Ксенія Ляпіна, Руслан Князевич та представник «Народної самооборони», тележурналіст Володимир Ар’єв. Віктор Балога вже оголосив, що співробітників Секретаріату у списках не буде. Які ще зміни відбудуться - має вирішити сьогоднішній з’їзд.

Компромісний блок, який об’єднує більш правоцентристську та лівоцентристську ідеології

Політолог Сергій Таран вважає, що «Наша Україна – Народна самооборона» істотно відрізнятиметься від минулорічної «Нашої України»: «Якщо раніше велику роль у «Нашій Україні» відігравали так звані любі друзі, то ті бізнесмени, які свого часу підтримували Ющенка, а потім змогли отримувати свої вигоди від присутності у владі, то з приходом до Секретаріату Президента, роль цих людей стала менша, і менша. І негатив, який був пов’язаний з любими друзями відійшов на другий план. Остаточно це завершилося саме під час формування нинішніх списків, коли багато з тих людей, яких називали одіозними фігурами, навіть не потрапили у список».

На думку політичного експерта Артема Біденка, «Наша Україна – Народна самооборона» – це результат компромісу: «Це компромісний блок, який об’єднав націоналістичну, тобто, більш правоцентристську та лівоцентристську ідеології. Причому, мені здається, що тут більше втратила «Наша Україна», як націоналістичне угруповання. А «Народна самооборона», навпаки, змогла ще більше наблизитися до шведського соціалізму, соціалізму з демократичним обличчям. Також це став компроміс чисто політичний та ресурсний, тому що «Наша Україна» віддала «Народній самообороні» певну квоту місць і їй довелося від включення до списку певних людей».

Передвиборчі з’їзди провели вже майже всі головні політичні гравці. Дострокові вибори мають відбутися 30 вересня.
XS
SM
MD
LG