Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційні ініціативи Ющенка


Тетяна Ярмощук Київ, 31 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент презентуватиме свою антикорупційну програму. А у Відні за участю України відбудеться засідання міжурядової робочої групи держав-учасниць Конвенції ООН проти корупції.

Як боротися з корупцією, як координувати цю боротьбу, і чи потрібний якийсь спеціальний наддержавний орган для цієї боротьби? Сьогодні у австрійській столиці держави-учасниці Конвенції ООН проти корупції висловлять свої думки з цього приводу. Від України говоритиме Міністерство юстиції.

Черговий бюрократичний форум? Не зовсім. На думку співголови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, участь України у подібних заходах все ж сприяє її поступу у боротьбі з корупцією: «Ті вимоги, які є в міжнародних угодах, будуть задавати певний тон до боротьби з корупцією, до того, як це треба робити, відповідно до міжнародних стандартів. Ті процедури, які там прописані, ті вимоги, які там є, мають задавати певну рамку. Для України це є, безумовно, корисним. Українські урядові організації ще таку роботу не проводять».

За словами Євгена Захарова, в Україні боротьба з корупцією залишається на рівні боротьби з дуже маленькими, дрібними проявами на рівні чиновників вищої ланки.

Питання в системі цінностей

Проблема корупції в Україні полягає передусім у цінностях, які є у суспільстві, вважає юрист Микола Сірий: «Це питання не стільки в нормативній базі, скільки в системі цінностей, в системі виховання, в питаннях оцінки поведінки людей. На цьому рівні ми маємо основні проблеми».

Конвенція ООН є першою міжнародною угодою, яка регулює питання боротьби з корупцією. Україна підписала її наприкінці 2003 року. А восени минулого року парламент ухвалив Закон «Про ратифікацію Конвенції ООН проти корупції». Втім, він набере чинності лише після того, як буде ухвалена низка змін до українського законодавства щодо питань боротьби із корупцією. Сьогодні ж, слід зазначити, свою антикорупційну програму представить Президент України.
XS
SM
MD
LG