Доступність посилання

ТОП новини

Британський парламентар: «Шахрайство на виборах було б катастрофою для європейських прагнень України»


Олекса Семенченко Лондон, 28 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Загальний інтерес у Великій Британії до цих парламентських виборів в Україні значно нижчий, ніж до попередніх, а тим більше ніж до президентських виборів 2004 року. Ті ж, кого ці вибори у Великій Британії цікавлять, сподіваються, що вони будуть прозорими, демократичними і принесуть стабільність Україні. Від цього залежатиме європейське майбутнє держави. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав Голова міжпартійної групи з проблем України британського парламенту Джон Ґроґан.


Радіо Свобода: Чого Велика Британія очікує від виборів в Україні?

Джон Ґроґан: Найперше слід сказати, що у порівнянні з деякими попередніми виборами рівень уваги до цих виборів значно нижчий і серед британців загалом, і серед британських політиків. Адже вибори стали в Україні досить частим явищем, тобто останнім часом вони відбуваються чи не раз на два роки. Тому й уваги менше.

Радіо Свобода: А що думають фахівці та ті британці, кого ці вибори все-таки цікавлять?

Джон Ґроґан: Перше, на що вони сподіваються, це що ці вибори будуть прозоро-демократичними. А що стосується результатів, то, скажімо, депутати британського парламенту мають різні погляди щодо того, які результати вони хотіли б бачити. Так само і британські бізнесмени мають різні думки щодо бажаних результатів. Але те спільне у баченні українських виборів, що всіх об’єднує, є стабільність. Перш за все інвестори в українську економіку хотіли б бачити стабільний уряд внаслідок цих виборів на певний час, перш ніж виникне потреба наступних виборів.

Радіо Свобода: Британський уряд є одним із небагатьох урядів країн ЄС, що підтримують ідею членства України в цій організації у майбутньому. Який результат виборів був би найбільш сприятливим для України саме з погляду членства в ЄС?

Джон Ґроґан: Катастрофою для європейських прагнень України з погляду тих в ЄС, хто, як Британія, палко підтримує ці прагнення, були б сумнівні результати виборів, масове шахрайство на них. Це було б дуже погано, бо, звичайно, засадничою умовою для того, щоб претендувати на членство, є наявність демократії, яка діє належним чином. Так само як британський уряд не висловлюється щодо бажаних результатів виборів у країнах – членах ЄС, він не має і якогось свого фаворита в Україні, зокрема якщо врахувати, що будь-яка можлива панівна коаліція матиме на меті вступити до Європейського Союзу. Тому визначальною річчю є успіх виборів як таких.

Радіо Свобода: Це означає, що британський уряд не буде стурбований, якщо при владі залишиться чинний уряд України?

Джон Ґроґан: Одним із головних принципів взаємин між демократичними державами є утримання від того, щоб намагатися визначити результат виборів в іншій суверенній країні. Британія вже давала собі раду з чинним урядом на дипломатичному та міністерському рівнях. Тож вона діятиме таким самим чином і щодо будь-якого уряду після виборів.
XS
SM
MD
LG